Archlinux - Οδηγός εγκατάστασης

Panayiotis | Τετ, 04/09/2008 - 11:50 | 21' | 79

Πριν από αρκετό χρονικό διάστημα συνάντησα εδώ στο δικό μας Forum την πρώτη αναφορά για τη διανομή ArchLinux. Λίγο ψάξιμο απέδωσε κάμποσες αναφορές για την διανομή και πάντα από θετικές έως ενθουσιώδεις. Η εντύπωση που σχημάτισα ήταν ότι πρόκειται περί μιας εξαιρετικής διανομής, ρέουσας - άρα πάντα ενημερωμένης, γρήγορης, με πολύ δυνατό σύστημα διαχείρισης. Αρχικά εγκαθιστά μόνο τα βασικά αρχεία της και στην συνέχεια χωρίς παραθυρικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια γρήγορη σύνδεση και τον pacman (package manager) κατεβάζει και φορτώνει το επιθυμητό περιβάλλον. Οι ρυθμίσεις του γίνονται με το χέρι.

Σκέφτηκα ότι όλα αυτά είναι πολύ καλά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ... αλλά είναι μάλλον για δυνατούς λύτες, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι δεν είχα να χάσω τίποτε από μια απόπειρα εγκατάστασης. Αντίθετα νομίζω ότι μάλλον κέρδισα.

Ο παρακάτω σύντομος οδηγός για να εγκαταστήσουμε το ArchLinux στον υπολογιστή μας είναι το αποτέλεσμα “δανείου” οδηγών που βρήκα στον δρόμο μου. Ελπίζω να φανεί χρήσιμος σε όποιον από εσάς αποφασίσει να δοκιμάσει το ArchLinux. Παρακαλώ να συγχωρήσετε τις όποιες ατέλειες του δεδομένου ότι είναι η πρώτη προσπάθεια μου να συντάξω έναν οδηγό. Καλή διαδρομή λοιπόν ...

Αρχικά πρέπει να κατεβάσουμε το αρχείο iso του Arch που χρειαζόμαστε για την αρχιτεκτονική μας (είτε i686 είτε x86_64) από εδώ και να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή μας ώστε να εκκινεί από το cdrom. Τοποθετούμε το δισκάκι εγκατάστασης του Arch και στην πρώτη οθόνη πατάμε enter. Αφού φορτωθεί ο πυρήνας του cd μας προτρέπει να πατήσουμε enter και στην συνέχεια για να ξεκινήσει η εγκατάσταση πληκτρολογούμε την εντολή

arch/setup

Καθώς ξεκινά ο installer μας ενημερώνει ότι η εγκατάσταση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη σειρά. Χρειάζεται λίγη προσοχή λοιπόν ώστε πάντα να πηγαίνουμε με τα βελάκια σε κάθε μία επιλογή με την σειρά από πάνω προς τα κάτω. Όταν τελειώνουμε με μία επιλογή πατάμε done για να ξαναβρεθούμε στο κεντρικό μενού και στην συνέχεια πηγαίνουμε μία επιλογή πιο κάτω γιατί ο κέρσορας θα είναι ακόμα σε αυτήν που είμαστε πριν. Πατάμε ok και στην συνέχεια επιλέγουμε τον τύπο της «πηγής» που υπάρχουν τα αρχεία εγκατάστασης του Arch ανάλογα με το iso που έχουμε κατεβάσει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τον σκληρό δίσκο να δεχτεί το νέο λειτουργικό. Για τον λόγο αυτό επιλέγουμε από το μενού Prepare Hard Drive. Εδώ έχουμε δύο επιλογές την Auto-Prepare που τα κάνει όλα μόνη της αλλά θα μας καταστρέψει τυχόν υπάρχοντα partition και την Partition Hard Drives. Με την δεύτερη οδηγούμαστε στο πρόγραμμα cfdisk. Δημιουργούμε τα partition που θα φιλοξενήσουν την διανομή μας (υποχρεωτικά το /, swap αν δεν υπάρχει ήδη και home ανάλογα με τις συνήθειες μας). Επιλέγουμε Quit και Done. Από το μενού Set Filesystem Mountpoints θα επιλέξουμε κατά σειρά πρώτα το swap partition και στη συνέχεια το / partition του συστήματός μας. Εάν έχουμε επιλέξει να φορτώνουμε οποιοδήποτε άλλο partition στην ερώτηση Select any additional partitions to mount … επιλέγουμε το partition που θέλουμε, το file system που θα έχει και μετά ορίζουμε που θα το να κάνει mount. Προσοχή χρειάζεται για τα υπάρχοντα partitions που περιέχουν αρχεία να επιλέξουμε το σωστό file system και για την διατήρησή τους να μην κάνει format τον συγκεκριμένο τομέα. Επιλέγουμε OK και μετά Return to Main Menu.

Επιλέγουμε διαδοχικά Select Packages, Mount the CD-ROM and install from there, OK. Θα ερωτηθούμε σε ποιο CD-ROM βρίσκονται τα αρχεία το επιλέγουμε και πατάμε OK (αν δεν επιλεγεί αυτόματα το σωστό ξαναδοκιμάζουμε). Επιλέγουμε διαδοχικά OK, OK έχοντας επιλεγμένο το base μόνο Yes και OK. Επιλέγουμε Install Packages και OK. Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία εγκατάστασης στην cache του pacman, συνήθως επιλέγουμε No για να μην μας πιάνουν χώρο. Αφού τελειώσει η εγκατάσταση επιλέγουμε Continue.

Επιλέγουμε διαδοχικά Configure System, απαντάμε στις ερωτήσεις αναλόγως με τις ανάγκες του συστήματός μας. Όταν μας ζητήσει να επιλέξουμε editor μεταξύ των Nano ή Vim επιλέγουμε τον Nano που είναι απλούστερος (αποθηκεύει το αρχείο με Ctrl + O και Enter κλείνει με Ctrl + X).

Από την λίστα των αρχείων που μας παρουσιάζει αρχικά επιλέγουμε το αρχείο /etc/rc.conf και στον τομέα LOCALIZATION εντοπίζουμε τις παρακάτω γραμμές και τις διορθώνουμε όπως παρακάτω :

LOCALE="el_GR.utf8"

HARDWARECLOCK="localtime"

TIMEZONE="Europe/Athens"

KEYMAP="gr"

CONSOLEFONT=

CONSOLEMAP=

USECOLOR="yes"

Στον τομέα NETWORKING κάνουμε μερικές αλλαγές ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το παρακάτω :

lo="lo 127.0.0.1"

#eth0="eth0 192.168.0.2 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168$

eth0="dhcp"

INTERFACES=(lo eth0)

Πατάμε Ctrl + o & Enter και Ctrl + x.
Στην συνέχεια επιλέγουμε το αρχείο /etc/locale.gen και εντοπίζουμε τα σημεία και αφαιρούμε τη δίεση (#) από τις παρακάτω γραμμές και προσθέτουμε επίσης την γραμμή el_GR@euro ISO-8859-7 :

el_GR.UTF-8     UTF-8

el_GR ISO-8859-7

el_GR@euro ISO-8859-7

en_US.UTF-8 UTF-8

en_US ISO-8859-1

Πατάμε Ctrl + O & Enter και Ctrl + X.

Επιλέγουμε root-Password και δίνουμε τον κωδικό που επιθυμούμε να έχει ο super user root. Return to Main Menu και OK.

Επιλέγουμε Pacman-Mirror και από την λίστα που θα εμφανιστεί επιλέγουμε με enter τον mirror που θα χρησιμοποιούμε για την ενημέρωση του συστήματος μας (υπάρχει και το ntua που είναι πάντα καλά ενημερωμένο), OK και Return to Main Menu.

Στην συνέχεια θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα fallback image σύμφωνα με το hdwdetect. Επιλέγουμε Yes. Στο αρχείο που ανοίγει δεν πειράζουμε τίποτε και πατάμε Crtl + X για να βγούμε.

Επιλέγουμε Install Bootloader μετά GRUB και OK. Στο αρχείο που ανοίγει αν δεν έχουμε άλλο λειτουργικό σύστημα δεν αλλάζουμε τίποτε. Πατάμε Ctrl + x για να το κλείσουμε. Στην περίπτωση που έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα στον δίσκο μας προσθέτουμε στο αρχείο τις ανάλογες γραμμές κώδικα. Πατάμε Ctrl + o και Ctrl + x. Επιλέγουμε που θέλουμε να εγκαταστήσουμε τον Grub, OK και μετά Exit Install.

Δίνουμε τώρα

reboot

για επανεκκίνηση και αφαιρούμε το cd εγκατάστασης.

Κάνουμε το πρώτο μας login ως root με το root password που έχουμε επιλέξει. Τώρα θα αναβαθμίσουμε ότι έχει εγκατασταθεί μέχρι στιγμής με την εντολή :

pacman -Syu

Στα μηνύματα που θα πάρουμε απαντάμε με y. Αν βρεί νεότερη έκδοση του pacman θα εγκαταστήσει πρώτα αυτήν και αφού του ξαναδώσουμε την εντολή θα κάνει τις όποιες αναβαθμίσεις.

Δημιουργούμε τον χρήστη μας (μόνο μικρά λατινικά γράμματα χωρίς κενά), έστω neosxristis :

useradd -m -G users,wheel,audio,video,optical,storage,camera,floppy,lp -s /bin/bash neosxristis

Αν η δημιουργία του χρήστη διακοπεί και μας επιστρέψει ένα μήνυμα ότι κάποια από τις παραπάνω ομάδες δεν υπάρχει, ζητάμε εκ νέου την δημιουργία του χρήστη αφαιρώντας από την εντολή την ομάδα που μας έχει υποδείξει.

Ορίζουμε το password του χρήστη μας :

passwd neosxristis

Ρυθμίζουμε τον ήχο :

pacman -S alsa-lib alsa-utils alsa-oss

Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα που ανιχνεύει αυτόματα τι κάρτα ήχου έχει το σύστημα μας δίνουμε :

alsaconf

Εμείς απαντάμε σε όλες τις απλές ερωτήσεις και ύστερα από λίγο θα μας βγάλει τα αποτελέσματα σε 2-5 γραμμές όπου θα μας λέει να πάει να ενημερώσει ένα αρχείο. Του λέμε Yes να το ενημερώσει. Στην συνέχεια πρέπει να προσθέσουμε τον alsa στους Deamons. Δίνουμε λοιπόν :

nano /etc/rc.conf

και εντοπίζουμε τον τομέα DAEMONS=(syslog-ng !hotplug ...) και στο τέλος της γραμμής προσθέτουμε τον alsa :

DAEMONS=(syslog-ng !hotplug hwd !pcmcia network netfs crond dbus alsa)

Σημείωση: Σε κάθε δημιουργία νέου χρήστη δεν πρέπει να ξεχάσουμε να τον εντάξουμε στο group audio.

Εγκαθιστούμε τον X-server που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά και μερικά άλλα χρήσιμα προγράμματα :

pacman -S xorg-server xorg-xkb-utils xorg-xauth xorg-server-utils xorg-xinit

pacman -S xf86-video-vesa xf86-input-mouse xf86-input-keyboard

pacman -S ttf-ms-fonts font-bh-ttf ttf-dejavu ttf-bitstream-vera hwd mesa xterm sudo

Εγκαθιστούμε τους οδηγούς της κάρτας γραφικών και ρυθμίζουμε τον X-server :

Για ATI με οδηγούς ανοικτού κώδικα (open source drivers) :

pacman -S xf86-video-ati libgl-dri driconf

hwd -xa

Για κάρτες ATI με τους Proprietary οδηγούς (fglrx) της ATI :

pacman -S catalyst  catalyst-utils

xorg -configure

aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf

Για κάρτες Nvidia :

pacman -S nvidia nvidia-utils nvclock

nvidia-xconfig

Σημείωση: Για παλιές κάρτες υπάρχει τα πακέτα nvidia-71xx και το nvidia-96xx.

Για κάρτες Intel :

pacman -S xf86-video-intel


hwd -xa

Σημείωση: Το πακέτο xf86-video-intel είναι για chipsets i810/i830/i9xx για το 740 υπάρχει το xf86-video-i740.

Τέλος θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε το αρχείο /etc/X11/xorg.conf. Αναλυτικές λεπτομέρειες για την ρύθμιση του αρχείου ανάλογα με την κάρτα γραφικών σας θα βρείτε στους εκτεταμένους οδηγούς που αναφέρονται στο τέλος. (Σε εγκατάσταση που έκανα με ATI και οδηγούς ανοικτού κώδικα δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ενώ με τους proprietary σε άλλη εγκατάσταση χρησιμοποίησα το αρχείο xorg.conf από εγκατάσταση άλλης διανομής).

Εγκατάσταση Gnome desktop :

pacman -S gnome gnome-extra hardware-monitor gdm kdebase deskbar-applet mesa

Εγκατάσταση KDE desktop :

pacman -S kde gtk-qt-engine ksensors knemo kbiff mesa

Για την αυτόματη εκκίνηση του Gnome ή του KDE δίνουμε :

nano /etc/inittab

και εντοπίζουμε τις παρακάτω σειρές και τις κάνουμε ως εξής για περιβάλλον gnome, (για περιβάλλον kde πρέπει να σχολιάσουμε την προτελευταία γραμμή και να ξεσχολιάσουμε την τελευταία γραμμή).

.....

#id:3:initdefault:

id:5:initdefault:<

.....

#x:5:respawn:/usr/bin/xdm -nodaemon

x:5:respawn:/usr/sbin/gdm -nodaemon<

#x:5:respawn:/opt/kde/bin/kdm -nodaemon

.....

Στην συνέχεια δίνουμε :

nano /etc/rc.conf

και εντοπίζουμε τον τομέα DAEMONS=(syslog-ng !hotplug ...) και στο τέλος της γραμμής προσθέτουμε τους hal , fam.

DAEMONS=(syslog-ng !hotplug hwd !pcmcia network netfs crond dbus alsa hal fam)

Η εγκατάσταση μας ολοκληρώθηκε. Μπορούμε πλέον να επανεκκινήσουμε δίνοντας

reboot

και να μπούμε πλέον στο σύστημα μας με τον κωδικό χρήστη που έχουμε δημιουργήσει. Μοναδικό μέλημα για τη συντήρηση του συστήματος μας πλέον είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα από κονσόλα και με δικαιώματα root να δίνουμε την εντολή

pacman -Syu

ώστε να έχουμε πάντα ένα ενημερωμένο σύστημα.

Μερικά χρήσιμα προγράμματα : Από εδώ και πέρα μπορούμε να εγκαθιστούμε όποια πακέτα θέλουμε ανά ομάδες. Για όσα από αυτά μας λέει ο Pacman ότι υπάρχει ήδη εγκατεστημένη η τελευταία έκδοση, απλά θα του λέμε να μην την ξαναβάλει. Ανοίγουμε κονσόλα και αποκτάμε δικαιώματα root δίνοντας

su

και πληκτρολογώντας το root password

pacman -S make automake csup wget patch subversion git fakeroot
Pacman -S codecs gstreamer0.010-bad gsreamer0.10-ugly gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-mad
Pacman -S gstreamer0.10-mpeg2dec audacious-player audacious-plugins vlc dvdrip
Pacman -S openoffice-base openoffice-spell-en openoffice-el aspell-en aspell-el
pacman -S blender inkscape digikam numlockx  jre jdk mc-utf8
pacman -S firefox firefox-i18n flashplugin mplayer mplayer-plugin codecs thunderbird thunderbird-i18n
pacman -S subversion git lha unzip aufs aufs-utils acpid htop lsof chkrootkit
pacman -S cups samba openssh ntp openntpd smartmontools net-snmp tcptraceroute netkit-ftp
pacman -S libdvdcss libdvdnav libdvdread libdts libmodplug timidity++ xvidcore x264
pacman -S mplayer smplayer kplayer ogmtools audacity
pacman -S gimageview gimp gimp-devel gutenprint gphoto2 gtkam f-spot comix evince
pacman -S d4x gftp kftpgrabber xchat pidgin amsn amule

Για να δούμε αν το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει υπάρχει διαθέσιμο στα αποθετήρια μας δίνουμε την εντολή:

pacman -Ss <όνομα προγράμματος>

και για να το εγκαταστήσουμε :

pacman -S <όνομα προγράμματος>

Τέλος πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι εκτός τον επισήμων αποθετηρίων της διανομής(core, community, extra, testing και unstable) αρκετά προγράμματα φιλοξενούνται και στο AUR (ArchLinux User-community Repository). Για να έχουμε την δυνατότητα να εγκαθιστούμε απ' ευθείας προγράμματα και από το AUR μπορούμε να εγκαταστήσουμε το yaourt (Yet AnOther User Repository Tool). Και αυτό γιατί ενώ ο pacman ψάχνει να βρει προγράμματα μόνο από τα αποθετήρια που έχουμε ενεργοποιημένα στο αρχείο /etc/pacman.conf, ο yaourt ψάχνει επιπλέον και το AUR (το οποίο ο pacman αγνοεί). Δίνουμε λοιπόν :

nano/etc/pacman.conf

και στο τέλος των repositories ανάλογα με την αρχιτεκτονική μας προσθέτουμε τις παρακάτω γραμμές :

για i686

[archlinuxfr]

Server = http://repo.archlinux.fr/i686

για x86-64

[archlinuxfr]

Server = http://repo.archlinux.fr/x86_64

Πατάμε Ctrl + O & Enter και Ctrl + X, για να αποκτήσουμε δικαιώματα root δίνουμε :

su

μας ζητά και δίνουμε το root-password και εγκαθιστούμε το yaourt με την εντολή

pacman -Sy yaourt

Αφού εγκατασταθεί ο yaourt καλό θα ήταν να αφαιρέσουμε τις γραμμές που μόλις προσθέσαμε από το αρχείο /etc/pacman/conf.

Τώρα μπορούμε να εγκαταστήσουμε και το openoffice-spell-el που δεν υπάρχει στα επίσημα αποθετήρια της διανομής αλλά μπορούμε να το βρούμε στο AUR δίνουμε λοιπόν :

yaourt -S openoffice-spell-el

για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης του πακέτου.

Για να εγκαταστήσουμε το compiz-fusion δίνουμε την εντολή :

pacman -S compiz-fusion compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-extra

Για να εγκαταστήσουμε το Avant Window Navigator δίνουμε την εντολή :

pacman -S avant-window-navigator

και για να εγκαταστήσουμε το awn-extras-applets που υπάρχει μόνο στο AUR

yaourt -S awn-extras-applets

* Το awn-extras-applets ισχύει μόνο σε περιβάλλον εργασίας Gnome.

Με την ελπίδα ότι αυτός ο οδηγός να γίνει αφορμή για ένα κύκλο συζήτησης γύρω από το Archlinux, σαν τελική εντύπωση θα ήθελα να συμφωνήσω με κάποια άποψη που έχω διαβάσει και δηλώνει ότι διανομές όπως το Archlinux, που χτίζονται βήμα βήμα από τον χρήστη, αφήνουν στο τέλος μια αίσθηση ικανοποίησης...

Πηγές για τον σύντομο αυτό οδηγό αυτό αποτέλεσαν οι παρακάτω οδηγοί :

Ο επίσημος οδηγός του Arch για αρχάριους που μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο οδηγός από το forum του insomnia που μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο οδηγός από το Forum του adslgr που μπορείτε να δείτε εδώ.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Τέλειος οδηγός, μπράβο σου!!!!!!!!!!!! :P

----------------------------------------------------------------------------

"Imagination is more important than knowledge.” , Albert Einstein.

Πολυ καλος οδηγος απλος και κατανοητος μπραβο και απο μενα.
Ειμαι φοιτητης σε σχολη πληροφορικης και προσφατα μαζι με τους φιλους μου φτιαξαμε ενα φορουμ.
Σε πειραζει να βάλω εκει τον οδηγο σου?

Πολυ καλό tutorial αν και τις περισσότερες μπορεί να τις κάνει κάποιος και πριν το πρώτο reboot.
Μια διευκρίνηση το pacman -Syu σημαίνει πάρε ότι καινούριο υπάρχει απο τα repos και στην συνέχεια κάνε Update ότι έχω εγκαταστήσει.
Αν δώσουμε
pacman -Sy
pacman -Su
ειναι το ιδιο πράγμα.

Αυτό μόνο, και πάλι μπράβο σου για το tutorial

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

αλλά ρε παιδί μου συγνώμη για το flame αλλά δεν θεωρώ πλέον το arch και την καλύτερη διανομή..
το debian είναι πολύ καλύτερο... κατά την γνώμη μου.

Πολύ καλός ο οδηγός!!!

Είχα δοκιμάσει να εγκαταστήσω τον Arch αλλά δυσκολεύτηκα και δεν τα κατάφερα...

Με αυτόν τον οδηγό πιστεύω πως θα τα καταφέρω...

arkara]αλλά ρε παιδί μου συγνώμη για το flame αλλά δεν θεωρώ πλέον το arch και την καλύτερη διανομή..
το debian είναι πολύ καλύτερο... κατά την γνώμη μου.

Την οποία δεν έχω παρά να σεβαστώ.

Έγραψα αυτόν τον οδηγό γιατί από όσα έχω δει μέχρι τώρα όμως δεν νομίζω ότι υστερεί σε κάποιο τομέα σε σχέση με τις "μεγάλες" διανομές, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.  Κατά την γνώμη μου κακώς θεωρείται δύσκολη διανομή που απευθύνεται σε πιο διαβασμένους και αυτός είναι ίσως ο λόγος που αποθαρρύνει εμάς τους απλούς χρήστες να ασχοληθούμε μαζί της. Προσωπικά ασχολούμαι με το linux κάτι παραπάνω από ένα χρόνο έχοντας περάσει από Suse, Fedora, Mint και Ubuntu.  Δεν μου φάνηκε δύσκολο το στήσιμο του Archlinux και ειλικρινά μέσα από αυτόν το τελευταίο μήνα έχω μάθει περισσότερα πράγματα για την δομή και την φιλοσοφία του linux από ότι στο σύνολο του προηγούμενου χρόνου.  Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το σύστημα μου και αισθάνομαι πολύ όμορφα που δεν έχω να ασχολούμαι με νέες εκδόσεις, αναβαθμίσεις που μπορεί να μην "κάτσουν", εγκαταστάσεις από την αρχή και όλα αυτά που για άλλους μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, όχι όμως για μένα.

Ένας ακόμα λόγος που έγραψα αυτόν τον οδηγό είναι ότι θεωρώ πως για ένα site σαν το δικό μας που ασχολείται αποκλειστικά με το linux είναι σοβαρή έλλειψη να μην υπάρχει αναφορά στο Archlinux και μάλιστα ελπίζω κάποια στιγμή να δω αναφορά για τη διανομή και στο περιοδικό μας.

Όλα αυτά χωρίς flame διάθεση, αντίθετα με χαρά που ξεκινά ένα νήμα για το Archlinux και εδώ.

xristaras333]Πολυ καλος οδηγος απλος και κατανοητος μπραβο και απο μενα.
Ειμαι φοιτητης σε σχολη πληροφορικης και προσφατα μαζι με τους φιλους μου φτιαξαμε ενα φορουμ.
Σε πειραζει να βάλω εκει τον οδηγο σου?

Κανένα πρόβλημα, ελεύθερος να τον ανεβάσεις στο Forum σας και να μας δώσεις και ένα link

Arch Linux, Keep It Simple

Μόλις διάβασα τον οδηγό σου. Κατά καιρούς διάβασα και άλλους οδηγούς, αλλά ήταν πολύ μαρκοσκελείς και κάπου έχανα την υπομονή μου και τους παρατούσα στη μέση. Αλλά ο οδηγούς σου μου φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ καλός. Και λέω μου φαίνεται, γιατί αν δε δοκιμάσεις κάτι στη πράξη ποτέ δεν μπορείς να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα τώρα κατεβάσω το Mandriva 2008.1 που έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Μόλις το σετάρω θα δοκιμάσω το Arch, χωρίς να το κρύβω ότι έχω μεγάλη ανυπομονησία για να δω τι θα προκείψει.
Θέλω να κάνω όμως μία ερώτηση. Εκτός του ότι όλα είναι manual configuration και άρα έχεις τον έλεγχο του συτήματος και εγκαθιστάς εσύ ότι θες, από άποψη ταχύτητας πώς τα πάει. Επειδή μέχρι στιγμής η πιο γρήγορη διανομή που έχω δοκιμάσει είναι το Sidux (το οποίο λαμβάνω ως αναφορά ταχύτητας), πώς συγκίνεται με τη συγκεκριμένη διανομή;
Υπάρχουν κάποια άλλα οφέλη, εκτός αυτών που περιέγραψα;
Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγχαρητήρια για τον οδηγό σου.

ostvarivanje εχω δοκιμάσει Suse 7.0 Pro, Debian, Ubuntu, Slackware, Arch, Fedora 1,2,3 και απο ολες αυτεσ ξεχωρισα Arch & Slackware. Το Slackware γιατι ειναι πιο σταθερό, το Arch γιατι ειναι σταθερο και αρκετα γρηγορο στο boot. Ισως το πιο γρηγορο που ερχω δει.

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

ostvarivanje]

Μόλις το σετάρω θα δοκιμάσω το Arch, χωρίς να το κρύβω ότι έχω μεγάλη ανυπομονησία για να δω τι θα προκείψει.

Και στη συνέχεια σε παρακαλώ να μας πεις τις εντυπώσεις σου τόσο για την διανομή όσο και για τον οδηγό (αν και που σε μπέρδεψε για προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε).

ostvarivanje]

Θέλω να κάνω όμως μία ερώτηση. Εκτός του ότι όλα είναι manual configuration και άρα έχεις τον έλεγχο του συτήματος και εγκαθιστάς εσύ ότι θες, από άποψη ταχύτητας πώς τα πάει. Επειδή μέχρι στιγμής η πιο γρήγορη διανομή που έχω δοκιμάσει είναι το Sidux (το οποίο λαμβάνω ως αναφορά ταχύτητας), πώς συγκίνεται με τη συγκεκριμένη διανομή;

Η απάντηση του slachware με κάλυψε πλήρως. Με το sidux δεν έχω ασχοληθεί για να μπορώ να τα συγκρίνω μεταξύ τους. Από όσα έχω διαβάσει συνήθως συγκρίνουν την ταχύτητα με αυτή του Gentoo, ίσως γιατί θεωρούν (λανθασμένα κατά την άποψη μου) ότι πρόκειται για δύσκολη διανομή.

Arch Linux, Keep It Simple

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον και τα σχόλιά μου πάνω στις παρατηρήσεις - απορίες μου.
Δυστυχώς η πρώτη μου απόπειρα εγκατάστασης του Arch ήταν ανεπιτυχής. Αν και μου άρεσε ιδιαίτερα το όλο αυτό σετάρισμα από γραμμή εντολών και η ρύθμιση των αρχείων μέσω του nano.
Αλλά κόλλησα εκεί μετά την επανεκκίνηση όταν έπρεπε να δημιουργήσω καινούριο χρήστη. Εκεί στην εντολή που έδωσα, για τη δημιουργία του χρήστη μου έβγαζε κάτι και (τώρα δε θυμάμαι) και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Η εντολή είναι σωστά γραμμένη;
Επίσης, στο αρχείο που ρύθμιζε το δίκτυο, στον οδηγό είναι κάπως ασαφές. Λέει ότι πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να είναι έτσι και γράφει πώς πρέπει να είναι. Εγώ βάζοντας ακριβώς αυτά, δε μου δούλεψε το Ίντερνετ. Αλλάζοντας κάτι (δε θυμάμαι τι τώρα), είχα κανονικά δίκτυο.
Επίσης (και είναι εντελώς καλοπροαίρετη η κρίση μου) ενώ σε μερικά σημεία ο οδηγός είναι ιδιαίτερα αναλυτικός, σε κάποια άλλα πηγαίνει στο επόμενο βήμα και κάπου (τουλάχιστον εγώ) χάνεσαι.
Φυσικά δεν απογοητεύομαι και θα το επιχειρήσω ξανά από την Παρασκευή γιατί τώρα είμαι εκτός.
Ευελπιστώ στην περαιτέρω βοήθειά σας.
Και κάτι off topic, αλλά έχει και έμμεση σχέση με την προσπάθειά μου για την εγκατάσταση του Arch.
Για τα partition θέλω να ρωτήσω κάτι. Έχουμε μέχρι τέσσερα primary partitions. Έχουμε και λέμε: στο πρώτο έχω Vista Ultimate. Μετά βάζω PCLinuxOS και με το εργαλείο που έχει για partitioning, φτιάχνω ένα extended και μέσα έχω το root και το swap. Εχτές που βγήκε το Sidux Νυξ, προσπαθώ να το εγκαταστήσω και αυτό και όταν (μέσω του qtparted) προσπαθώ να δημιουργήσω ακόμα ένα partition, μπορώ να επιλέξω μόνο primary και οι άλλες δύο επιλογές που έχει (extended και logical;) ήταν ανενεργές.
Επειδή μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω διανομές, τι πρέπει να κάνω για να μπορώ να βάζω αρκετές; Όταν θα χρειαστεί να εγκαταστήσω το Arch, πάλι θα χρειαστεί να δημιουργήσω άλλο ένα partition. Ένα σκληρό έχω εσωτερικό, που τον έχω μόνο για αυτή τη δουλειά και για τα δεδομένα μου χρησιμοποιώ έναν εξωτερικό.
Αυτά και ελπίζω να μην κούρασα.

ostvarivanje, προτείνω να σημειώσεις και να αναφέρεις τα συγκεκριμένα σημεία του οδηγού που βρήκες ότι τους λείπει επεξηγηση για να βοηθήσεις τον Panayiotis να τα διορθώσει αν μπορεί.

Για τα extended τμήματα, εικάζω ότι απλά έχει φτιαξει ένα extended partition, και μέσα κει έχεις καλύψει όλον τον χώρο με το root και το swap. Δηλαδή δεν έχεις αφήσει ελεύθερο χώρο.

Ουσιαστικά, πρέπει να φτιάξεις καλά τα partitions σου εξ αρχής ώστε να μην χρειάζεται να ξανασχοληθείς. Μια φορά θα παιδευτείς αλλά μετά τέλος. Π.χ. έχεις 100GB δίσκο. Τα 10GB primary (και πολλά είναι ;)) στα Win σου. Μετά δύο ακόμα primary των 10GB για να βάζεις ότι θες. Ή αν προτιμάς βάλε ένα primary swap 1GB και ένα των 10GB. Μετά στα υπόλοιπα φτιάχνεις ένα extended, όπου μέσα κει φτιάχνεις όσα logical partitions προτιμάς, μέχρι να τελειώσει ο εναπομείνας χρόνος. Τα κάνεις αυτά από ένα Live CD (παίρνοντας backup φυσικά) και μετά αρχίζεις και συ τις εγκαταστάσεις. Welcome to our club! ;)

--Hey you!
don't help them to burry the light
don't give in without a fight.

ostvarivanje
για να φτιάξεις ενα απλό user υπάχουν 2 τρόποι
1) [root@localhost]#useradd -u 1001 -g users -G video,audio,wheel -d /home/ostvarivanje -s /bin/bash ostvarivanje
[root@localhost]#passwd ostvarivanje (enter your passwd)
[root@localhost]#mkdir /home/ostvarivanje ; chown ostvarivanje:users /home/ostvarivanje

2) [root@localhost]#adduser (και κανε ότι λεει το script)

Όσο για το network εγω εχω φτιάξει ένα δίκο μου script το οποίο μου ριθμίζει το δικτυο κατα το boot, στο οποίο ριθμίζω την ip address & route στο resolv.conf μπορείς να βάλεις τιν ip tou router ειτε τους dns του provider σου.

Περιμένω νέα σου. αν εχεις πρόβλημα ή ο Panayiotis ή εγώ θα σε βοήθήσουμε με το Arch μια που το έχουμε δουλέψει αρκετά

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

ostvarivanje]

Δυστυχώς η πρώτη μου απόπειρα εγκατάστασης του Arch ήταν ανεπιτυχής.

Φίλε μου αυτό πραγματικά πόνεσε ...

ostvarivanje]

Αν και μου
άρεσε ιδιαίτερα το όλο αυτό σετάρισμα από γραμμή εντολών και η ρύθμιση
των αρχείων μέσω του nano.

αλλά ευτυχώς ήρθε αυτό για να φέρει τα πράγματα στα ίσια τους.

Στην ουσία τώρα. Ο διαμερισμός των δίσκων είναι θέμα ανεξάρτητο διανομής και καθαρά υποκειμενικό.  Εγώ για παράδειγμα έχω  δυο πρωτεύοντες (data & swap) και έναν εκτεταμένο  (με /, home,  repos), και κάμποσο ελεύθερο είτε για να δοκιμάζω διανομές, είτε για να επεκτείνω το εκτεταμένο διαμέρισμα αν χρειαστεί.  Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη λοιπόν λέγοντας ότι πρώτα παίρνεις τις αποφάσεις σου για την διαμόρφωση και μετά προχωράς,

Στην δημιουργία του χρήστη αν το μήνυμα που σου έδωσε είχε να κάνει με κάποιο συγκεκριμένο group δεν έχεις παρά να αφαιρέσεις το group αυτό από την εντολή και να συνεχίσεις.  (Στην δική μου εγκατάσταση πχ δεν δέχεται το group camera).

Τέλος παρακαλώ για την βοήθεια σου σχετικά με το που είναι "μπερδεμένος" ο οδηγός.  Εγώ τον καταλαβαίνω γιατί τον έγραψα, με ενδιαφέρει όμως περισσότερο να τον καταλαβαίνεις και εσύ, οπότε όπως καταλαβαίνεις εγώ είμαι αυτός που ευελπιστεί στην βοήθεια σου.

Περιμένω εντυπώσεις από την νέα σου προσπάθεια.

Arch Linux, Keep It Simple

Πολύ καλός ο οδηγός. Δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα να το κάνω να παίξει με την πρώτη.
Άφησα έξω τα KDE και Gnome. Παίζω με fluxbox. Νέο ταξίδι και ωραίο.

Για intel κάρτες γραφικών αναφέρεις τη χρήση του i810 driver. Γιατί όχι του intel driver;
Ρωτάω γιατί μέχρι τώρα όποιες διανομές έχω βάλει έχουν αφήσει τον i810 για τον intel.

xekarfwtos]Για intel κάρτες γραφικών αναφέρεις τη χρήση του i810 driver. Γιατί όχι του intel driver; Ρωτάω γιατί μέχρι τώρα όποιες διανομές έχω βάλει έχουν αφήσει τον i810 για τον intel.

Όπως θα έχουν όλοι καταλάβει (αν όχι να το ξεκαθαρίσω τώρα), είμαι πολύ μακριά από αυτό που θα ονόμαζε κάποιος guru του θέματος.
Προσωπικά έχω την "τύχη - ατυχία" και στα δυο συστήματα μου να έχω κάρτες Ati. Ως εκ τούτου η εμπειρία μου για τις υπόλοιπες κάρτες περιορίζονται σε ότι διαβάζω. Αυτός είναι και ο λόγος που στο τμήμα για την εγκατάσταση των οδηγών της κάρτας γραφικών και ρύθμισης του X-server έγραψα μόνο τις γενικές οδηγίες που βρήκα. Βασίζομαι αρκετά στο ότι ο καθένας από μας γνωρίζει τις βασικές ιδιαιτερότητες του συστήματος του από αυτά που έχει αντιμετωπίσει και σε προηγούμενες εγκαταστάσεις που έχει κάνει ανεξαρτήτως διανομής.
Αν θεωρείς (θεωρήσετε) απαραίτητο μπορούμε να κάνουμε το συγκεκριμένο τμήμα πιο αναλυτικό, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μαζί.

Arch Linux, Keep It Simple

Τι μέγεθος έχει το .iso γιατί πέρασα μια βολτίτσα από τους servers του ntua και είδα ότι είναι κοντά στα 35mb (ftp install) το ένα και ~200mb (core) το άλλο.Να υποθέσω είναι το 2ο το σωστό .iso,σωστά;;;

thanos]Τι μέγεθος έχει το .iso γιατί πέρασα μια βολτίτσα από τους servers του ntua και είδα ότι είναι κοντά στα 35mb (ftp install) το ένα και ~200mb (core) το άλλο.Να υποθέσω είναι το 2ο το σωστό .iso,σωστά;;;

Θάνο και τα δυο σωστά είναι.  Η διαφορά τους είναι ότι με το Ftp κατεβάζει  λιγότερα αρχεία σε σχέση με το core.  Αν διαλέξεις Ftp εγκατάσταση θα συνδεθεί από το ξεκίνημα με τον server για να πάρει τα υπόλοιπα αρχεία online προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει την βασική εγκατάσταση.  Στην core εγκατάσταση τα διαβάζει όλα από το δισκάκι.  Προσωπικά προτιμώ την core γιατί μπορώ να παρακολουθώ την πρόοδο (στην ftp δεν είναι ξεκάθαρη η πρόοδος λήψης των αρχείων), και αυτήν περιγράφω στον οδηγό.  Στην ftp υπάρχει ένα επιπλέον βήμα στο ξεκίνημα για το πρόχειρο σετάρισμα του modem.

Όπως και να έχει όμως και με τα ~200 κερδισμένος είσαι (σε σχέση με τα ~700).

Arch Linux, Keep It Simple

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και για το θερμό κλίμα που επικρατεί. Φίλε Παναγιώτη, ότι θα το ξαναδοκιμάσω το Arch, είναι το μόνο σίγουρο. Απλά, αυτό θα γίνει μάλλον το σαββατοκύριακο γιατί τώρα είμαι εκτός και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Επίσης, για αυτά που με δυσκόλεψαν στον οδηγό, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σου απαντήσω. Αυτό θα το κάνω κατά τη δεύτερη μου προσπάθεια εγκατάστασης του Arch και στα βήματα που θα ακολουθώ, όπου συναντώ κάτι που είναι δυσνόητο ή ελλιπές θα το σημειώνω ώστε να το τοποθετήσω εδώ σε επόμενό μου σχόλιο. Πάντως οι τυχόν ελλείψεις, δεν είναι κάτι φοβερό και τρομερό. Τουλάχιστον εγώ μπορεί να μπερδεύτηκα αλλά τελικά έβγαλα άκρη. Ίσως φταίει και το ότι ήταν και η πρώτη μου απόπειρα για δοκιμή τέτοιου τύπου διανομής (εννοώ ότι δεν είναι live cd που μέσω 2-3 κλικ να εγκατασταθεί). Βέβαια αυτό του προσδίδει άλλη χάρη. Για τα partition κάτι ακόμα να πω. Το πρώτο primary με Vista. Το δεύτερο extended με / του pclos και το swap. Και το τρίτο primary (μιας και το qtparted δε μου άφηνε να κάνω extended) με sidux Νυξ. Σε ένα σκληρό δεν μπορώ να έχω πάνω από 2 extended; Και πώς μπορώ να κάνω ένα μεγάλο extended και μέσα να έχω πολλά logical; Ευχαριστώ και πάλι και... τη βλέπω τη δουλειά, να ασχολούμαι το Πάσχα με το Arch. Μια χαρά είναι... Ανδρέας

ostvarivanje]

Για τα partition κάτι ακόμα να πω. Το πρώτο primary με Vista. Το δεύτερο extended με / του pclos και το swap. Και το τρίτο primary (μιας και το qtparted δε μου άφηνε να κάνω extended) με sidux Νυξ. Σε ένα σκληρό δεν μπορώ να έχω πάνω από 2 extended; Και πώς μπορώ να κάνω ένα μεγάλο extended και μέσα να έχω πολλά logical; Ευχαριστώ και πάλι και... τη βλέπω τη δουλειά, να ασχολούμαι το Πάσχα με το Arch. Μια χαρά είναι... Ανδρέας

Αν δεν κάνω λάθος κάθε δίσκος μπορεί να χωριστεί maximum σε τέσσερα τμήματα.  Αυτά μπορούν να είναι είτε όλα primary, είτε τα τρία primary και το ένα μόνο extended.  Τα primary είναι ενιαία και ως εκ τούτου δέχονται είτε ένα λειτουργικό σύστημα είτε φακέλους αρχείων.  Το ένα και μοναδικό extended μπορεί να "σπάσει" σε όσα κομμάτια θέλεις (έχω διαβάσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι υπερβολές δημιουργούν προβλήματα).

Εγώ λοιπόν στην περίπτωση σου θα δημιουργούσα :

  1. sda1 primary για φιλοξενία των vista
  2. sda2 primary για την φύλαξη αρχείων (αν είναι ntfs θα το βλέπουν όλα τα λειτουργικά σου)
  3. sda3 primary για το swap (είναι ένα και μοναδικό για όλες τις μελλοντικές linux εγκαταστάσεις σου).
  4. sda4 extended για την φιλοξενία του συνόλου των linux λειτουργικών

Το sda4 μπορεί χωριστεί άνετα σε όσα τμήματα θέλεις, προφανώς  ένα για κάθε linux εγατάσταση.  Προσωπικά θα δημιουργούσα και ένα home το οποίο θα αφιέρωνα στην βασική μου εγκατάσταση.  Με αυτή την λογική το sda4 extendet τμήμα θα είχε την παρακάτω εικόνα :

  1. sda5 διανομή linux Νο 1(η βασική διανομή σου)
  2. sda6 home της διανομής linux No1
  3. sda7 διανομή linux Νο 2
  4. sda8 διανομή linux Νο 3

και η ιστορία μπορεί να συνεχιστεί όσο θέλεις.  Μην ξεχνάς βέβαια ότι τα παραπάνω είναι απλώς μια πρόταση και όχι μονόδρομος.

ΥΓ

Η υπερβολή που ανέφερα στο σπάσιμο του extended αναφέρεται σε περίπτωση που κάποιος είχε φτάσει στο sda19.

Arch Linux, Keep It Simple

Panayiotis αυτο που ξερω και μου το εχουν πει πολλοι ειναι οτι μπορεις να εχεις μεχρι 4 primary partitions και οσα extented θελεις εσυ.

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

Παναγιώτη αν είναι άλλαξε στον οδηγό για τις Intel κάρτες γραφικών τον driver από xf86-video-i810
σε xf86-video-intel. Σε laptop ο intel υποστηρίζει αμέσως την ανάλυση 1280x800 χωρίς να χρειάζεται
το πακέτο 915resolution. Για άλλες βελτιώσεις στο οδηγό σιγά σιγά με τη χρήση του Arch.

Παναγιώτη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σου σε σχέση με τις κατατμήσεις. Συγγνώμη κιόλας για την αργοπορία μου στην απάντηση αλλά για... τεχνικούς λόγους δεν έχω υπολογιστή όποτε θέλω (εδώ που βρίσκομαι).
Για τις κατατμήσεις, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. Αλλά προσπαθώ με το qtparted (kde fan) και δε μου δίνει ενεργή την επιλογή για extended (μου την έχει γκριζαρισμένη). Μήπως με το gtparted θα μπορέσω να το κάνω; Και μία ακόμα ερώτηση. Ας πούμε ότι κάνω ένα μεγάλο extended partition για να βάζω τις διανομές. Μετά, για να φτιάξω partition μέσα στο extended πρέπει να τα δηλώσω ως logical. Και αυτή τη δημιουργία δεν ξέρω πώς να την κάνω.
Επειδή αύριο επιστρέφω, σκέφτομαι να κάνω τη δεύτερη απόπειρα με το Arch. Από ό,τι βλέπω, σε "κέρδισε" το Arch και συνεχώς οδηγούς φτιάχνεις. Τα συγχαρητήριά μου και σε ευχαριστούμε πολύ.
Αλλά, έχω την εντύπωση ή είναι η ιδέα μου ότι χρειάζεται αρκετό διάβασμα; Αν και αυτό το διάστημα θα τον έχω το χρόνο μιας και από αύριο θα βρίσκομαι σε διακοπές (εκπαιδευτικός γαρ)...

ostvarivanje]Αλλά προσπαθώ με το qtparted (kde fan) και δε μου δίνει ενεργή την επιλογή για extended (μου την έχει γκριζαρισμένη). Μήπως με το gtparted θα μπορέσω να το κάνω; Και μία ακόμα ερώτηση. Ας πούμε ότι κάνω ένα μεγάλο extended partition για να βάζω τις διανομές. Μετά, για να φτιάξω partition μέσα στο extended πρέπει να τα δηλώσω ως logical. Και αυτή τη δημιουργία δεν ξέρω πώς να την κάνω.

Φίλε Ανδρέα,  αυτά που μας ενώνουν και αυτά που μας χωρίζουν μαζεμένα σε μια αράδα.  Ας αποκαλύψω και δημόσια λοιπόν πως είμαι ένας αμετανόητος Gnome-ας και ως εκ τούτου χρησιμοποιώ GParted.

Ανεξάρτητα περιβάλλοντος και εφαρμογής όμως επιμένω (και εδώ ας μας δώσει κάποιος πιο έμπειρος τα φώτα του παρακαλώ), ότι δεν μπορεί ένας δίσκος να έχει περισσότερα του ενός εκτεταμένα (extended) διαμερίσματα.  Εσύ έχεις ήδη ένα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δημιουργήσεις δεύτερο.

ostvarivanje]Για τα partition κάτι ακόμα να πω. Το πρώτο primary με Vista. Το
δεύτερο extended με / του pclos και το swap. Και το τρίτο primary (μιας
και το qtparted δε μου άφηνε να κάνω extended) με sidux Νυξ.

Με δεδομένη την παραπάνω διαμόρφωση λοιπόν, σωστά σου απαγορεύει την δημιουργία δεύτερου εκτεταμένου.  Για να βάλεις το sidux τότε  στο σε νέο λογικό διαμέρισμα μέσα στο υπάρχον εκτεταμένο, έπρεπε πρώτα να κάνεις αλλαγή μεγέθους-μετακίνηση του εκτεταμένου για να το μεγαλώσεις και μετά να δημιουργήσεις μέσα του νέο λογικό διαμέρισμα.  Εσύ αντί αυτού δημιούργησες ένα νέο πρωτεύοντα και το έβαλες με αποτέλεσμα τώρα πια να έχεις αυστηρά τις παρακάτω επιλογές αφού εκκινήσεις το σύστημα σου με μια διανομή από live dc :

Περίπτωση 1.  Σβήνεις όλα τα διαμερίσματα (... εκτός του πρώτου που περιάχει τα vista) και το στήνεις από την αρχή με τον τρόπο που αναφέραμε στο προηγούμενο μήνυμα.  Έχει το πλεονέκτημα ότι αποκτάς έναν άψογα οργανωμένο δίσκο και το θέμα δεν θα σε απασχολήσει ποτέ στο μέλλον.  Έχει το μειονέκτημα ότι χάνεις όλες τις linux εγκαταστάσεις σου.

Περίπτωση 2.  Με την επιλογή αλλαγή μεγέθους-μετακίνηση μεταφέρεις το τελευταίο διαμέρισμα (αυτό που τώρα έχει το sidux) στο τέλος του δίσκου ώστε το αδιάθετο τμήμα να έρθει μπροστά και να μπορέσεις μα μεγαλώσεις το εκτεταμένο διαμέρισμα (πάλι από την επιλογή αλλαγή μεγέθους-μετακίνηση).  Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς πια να δημιουργείς νέα λογικά διαμερίσματα μέσα στο εκτεταμένο.

Αυτά για την διαμέριση του δίσκου και ελπίζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.

ostvarivanje] Από ό,τι βλέπω, σε "κέρδισε" το Arch και συνεχώς οδηγούς φτιάχνεις. 
Αλλά, έχω την εντύπωση ή είναι η ιδέα μου ότι χρειάζεται αρκετό διάβασμα; Αν και αυτό το διάστημα θα τον έχω το χρόνο μιας και από αύριο θα βρίσκομαι σε διακοπές (εκπαιδευτικός γαρ)...

Με έχει κερδίσει σίγουρα (δεν μπορώ να κρυφτώ πλέον).  Δεν χρειάζεται τραγικό διάβασμα γιατί δεν είναι άλλο linux.  Απλώς αντιμετωπίζει κάποιες λειτουργίες-διαδικασίες με διαφορετικό τρόπο από ότι οι περισσότερες "δημοφιλείς διανομές" χωρίς αυτοματισμούς και αυτές είναι που πρέπει να κατανοήσει κάποιος για να προχωρήσει μαζί του.  Άλλωστε είναι αυτές  οι καθαρές λειτουργίες-διαδικασίες που το καθιστούν τόσο καθαρή και δυνατή διανομή.  Pure Linux.

Ελπίζω να μην έγινα γραφικός με το λογύδριο μου και να βοήθησα κάπως.  Στην διάθεση σου για τα περαιτέρω.

Arch Linux, Keep It Simple

εγκατέστησα το archLinux και έπαθα πλάκα

-Είναι ταχύτατη σε αποκρισημότητα, έχει αστραπιαίο άνοιγμα κάθε εφαρμογής που ζητάς
-Πρώτη φορά βλέπω τόσο γρήγορο boot time
-To pacman είναι γρήγορο και σίγουρο όσο το apt
-Είναι bleeding edge διανομή, χωρίς εκδόσεις, σταθερότατη και πάντα up2date
-Μέχρι τώρα δεν έχω βρει bugs - σίγουρα υπάρχουν, software είναι- αλλά είναι διαφορετικό να τρέχεις μία διανομή που σκοπό έχει το beta testing (fedora, opensuse, mandrake) και άλλο μία διανομή που κέντρο έχει τον απλό χρήστη (ArchLinux)
-Τέλος το σημαντικότερο είναι το Arch Building System (ABS). Μπορεί ακόμα και ο πλέον άσχετος χρήστης να φτιάξει πακέτο για την διανομή, πάναπλα, απλά πειράζοντας ένα text αρχείο. Το ABS απλά σπέρνει

Καλώς όρισες ;)
Τα είπες όμως όλα μαζεμένα και τώρα θα πρέπει να βάλω το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Με ενδιαφέρει να μάθω αν το έστησες με γνώμονα τον οδηγό μας ή αν έτρεχες και σε άλλες πηγές για να βγάλεις άκρη. Θέλω ο οδηγός μας να γίνει εύκολος για όλους και προσβλέπω στην βοήθεια σου για αυτό.

Το ABS το είδες μόνος πριν το σχετικό άρθρο; Αν ναι, το άρθρο είναι κατανοητό ή απωθητικό (δεν θέλω να σκεφτεί κάποιος "που να μπλέκω τώρα"), γιατί και εγώ θεωρώ ότι το ABS άλλο ένα δυνατό χαρτί του Arch.

Περιμένω τα σχόλια σου.

Arch Linux, Keep It Simple

;)

Panayiotis]Ας αποκαλύψω και δημόσια λοιπόν πως είμαι ένας αμετανόητος Gnome-ας και ως εκ τούτου χρησιμοποιώ GParted.

Λοιπόν Παναγιώτη κρίμα γιατί σε συμπαθούσα κιόλας!!! Άκου Gnome-ας. Όπως κατάλαβες εγώ είμαι KDE-άκιας. Και φυσικά κάνω πλάκα χωρίς καμία διάθεση για flame.
Τελικά ακολούθησα τη δεύτερη συμβουλή σου και τώρα σου γράφω από το live cd του Νυξ. Αυτή τη στιγμή κάνω μεταφορά την κατάτμηση του Νυξ στο τέλος ώστε τον ελεύθερο χώρο να τον προσθέσω στην υπάρχουσα εκτεταμένη κατάτμηση. Αλλά πολύ αργεί το όλο ζήτημα. Θέλει γύρω στα 40+ λεπτά για να κάνει τη μεταφορά. Και μετά αφού φτιάξω και τη λογική κατάτμηση για το Arch θα ξεκινήσω τη δεύτερή μου απόπειρα για την εγκατάσταση του Arch, η οποία ελπίζω να είναι αυτή τη φορά και επιτυχούσα.

Panayiotis]Ελπίζω να μην έγινα γραφικός με το λογύδριο μου και να βοήθησα κάπως.  Στην διάθεση σου για τα περαιτέρω.

Εννοείται πως δεν έγινες καθόλου γραφικός (πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που με βοηθάς πολύ) και ούτε με μπέρδεψες. Ίσα ίσα που ξεμπέρδεψα πολλά πράγματα στο μυαλό μου.
Ελπίζω το επόμενό μου μήνυμα να είναι από το Arch!!!
Και ακόμη μία φορά να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμή σου βοήθεια.
Από τη στιγμή που διαβάζω στο παρόν θέμα για ταχύτατη απόκριση και χρόνο εκκίνησης, γίνεται να μη δοκιμάσω τη διανομή;

Γεια σας και από εμένα και Παναγιώτη συγχαρητήρια για τον κατατοπιστικό οδηγό.Η αλήθεια είναι πως δεν δυσκολεύτηκα σε κάποιο σημείο,με τη σειρά τα παίρνεις και είσαι οκ.Κάνω την εγκατάσταση στο λάπτοπ και είμαι στη βαρετή διαδικασία που κατεβάζει το γραφικό περιβάλλον....Κάνω εγκατάσταση το GNOME αλλά σκέφτομαι να βάλω και KDE.Πειράζει αν το βάλω από πριν πρωτού μπω στο γραφικό περιβάλλον ή θα υπάρξει πρόβλημα.Σαν βασικό το GNOME θα κρατήσω (μάλλον) εκτος αν μου αρέσει και το KDE και κρατήσω και τα δύο.

Αυτά από εμένα τα λέμε σε λίγο μέσα από Arch.:D

edit:Τελικά το έκανα εγκατάσταση και όλα οκ μέχρι στιγμής εκτός από τα ελληνικά (δεν έχω).

Ερώτηση το xorg.conf το κάνω εγώ γιατί δεν το βρήκα. :S

Το Arch δεν εχει xorg.conf αλλά XF86*.

Δες στο /etc/X11/ ποιο .conf εχει

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

thanos]

Κάνω εγκατάσταση το GNOME αλλά σκέφτομαι να βάλω και KDE.
.............
Τελικά το έκανα εγκατάσταση και όλα οκ μέχρι στιγμής εκτός από τα ελληνικά (δεν έχω).

Ερώτηση το xorg.conf το κάνω εγώ γιατί δεν το βρήκα. :

Ξεκινώντας από τα εύκολα να υποθέσω ότι ελληνικά δεν έχεις στο KDE έτσι δεν είναι ;
Η λύση είναι να τροποποιήσεις στο /etx/X11/xorg.conf το Section "InputDevice" όπως το βλέπεις παρακάτω :

Section "InputDevice"
    Identifier     "Keyboard0" 
    Driver         "keyboard" 
    Option         "CoreKeyboard" 
    Option         "XkbRules" "xorg" 
    Option         "XkbModel" "pc105" 
    Option "XkbLayout"      "us,el"
    Option "XkbVariant"  ",extended"
    Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp:control,grp_led:scroll,compose:rwin"
EndSection

.

Το οποίο με φέρνει στην άβολη θέση να μιλήσω για το xorg.confq. Μια εύκολη επιλογή είναι να το αντιγράψεις από κάποια άλλη εγκατάσταση σου και να ξεμπερδεύεις γρήγορα. Υπάρχει και η επιλογή να το δημιουργήσεις μόνος από την αρχή. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχουν ενότητες σταθερές ανεξάρτητες από την κάρτα γραφικών και τον τύπο της οθόνης σου και ενότητες που εξαρτώνται από αυτά.

Αυτός είναι και ο λόγος που στον οδηγό δεν ανέφερα αναλυτικά το βήμα αυτό και παρέπεμψα στούς οδηγούς πηγές μου. Έχω σκοπό να γράψω ξεχωριστό tutorial για αυτό το θέμα.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως, αν χρειαστείς παραπέρα βοήθεια εδώ είμαστε.

Arch Linux, Keep It Simple

Panayiotis ακολόύθησα τον οδηγό του adslgr για την εγκατάσταση του Arch.

Παναγιώτη, έφτασα μέχρι εκεί που εγκαθιστάς το γραφικό περιβάλλον (στην περίπτωσή μου το KDE) και ρύθμισα το inittab και rc.conf για να μπαίνω στο γραφικό περιβάλλον και κάνω επανεκκίνηση για να μπω στο kde, αλλά τίποτα. Σκέφτομαι ότι δεν έχω φτιάξει το xorg.conf. Έβαλα το xorg.conf που έχω στο PCLinuxOS και κάνοντας επανεκκίνηση, μου βγάζει το λογότυπο της nvidia, πάει να εμφανιστεί το mouse, αλλά με πετάει όπως πριν σε άσπρη κονσόλα (πώς λέγεται αυτό, δε θυμάμαι τώρα).
Επίσης προσπάθησα να ρυθμίσω το xorg.conf, όπως αναφέρεται στον οδηγό του adslgr για το Arch, αλλά τότε δε μου έβρισκε οθόνη. Πλέον δεν ξέρω τι να κάνω και αναγκαστικά περιμένω τις οδηγίες σας.
Η κάρτα γραφικών μου είναι nvidia 7600gt (έχω εγκαταστήσει την κάρτα γραφικών) και οθόνη LG wide 19'' (1440X900)

@Slackware

Στο /etc/X11 δεν υπάρχει κανένα .conf γι'αυτό παραξενεύτηκα και εγώ....και κατά ένα περίεργο τρόπο μπαίνει κανονικά και σε GNOME και KDE.

@Panayiotis

Ελληνικά δεν έχω πουθενά,από κονσόλα έδωσα hwd -xa έκανε δύο xorg.conf και μάλλον θα "παίξω" πάνω σε αυτά και όποιο δουλέψει.Αλλά καλύτερα θα κάνω νέο θέμα ή θα γράψω αλλού για να μην χαλάσει και το θέμα του οδηγού με προβλήματα και απορίες.

Αναμόνή !!!

ostvarivanje]Η κάρτα γραφικών μου είναι nvidia 7600gt (έχω εγκαταστήσει την κάρτα γραφικών) και οθόνη LG wide 19'' (1440X900)

Ανδρέα, δεδομένου ότι δεν είμαι εξοικειωμένος με τις NVidia, πες μου συνήθως χρησιμοποιείς οδηγούς ανοικτού ή κλειστού κώδικα;

Arch Linux, Keep It Simple

Εννοείται, κλειστού κώδικα. Στο pclos έχω τους 171.06 που είναι beta drivers, αλλά αν θυμάμαι καλά, το Arch μου εγκατέστησε τους 171.12. Αυτοί πρέπει να είναι οι τελευταίοι.

ostvarivanje]

Εννοείται, κλειστού κώδικα. Στο pclos έχω τους 171.06 που είναι beta drivers, αλλά αν θυμάμαι καλά, το Arch μου εγκατέστησε τους 171.12. Αυτοί πρέπει να είναι οι τελευταίοι.

Δοκίμασε να εγκαταστήσεις ξανά τους drivers και δες και το παρακάτω στο xorg.conf μήπως βοηθήσει κάπως:

Section "Files"
	FontPath	"/usr/share/fonts/misc"
	FontPath	"/usr/share/fonts/cyrillic"
	FontPath	"/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled"
	FontPath	"/usr/share/fonts/Type1"
	FontPath	"/usr/share/fonts/100dpi"
	FontPath	"/usr/share/fonts/75dpi"
	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
	FontPath	"/usr/share/fonts/truetype"
	FontPath	"/usr/share/fonts/truetype/corefonts"
EndSection
	
Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen"
	InputDevice	"Generic Keyboard"
	InputDevice	"Configured Mouse"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"CoreKeyboard"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
#	Option		"XkbLayout"	"us"
	Option 		"XkbLayout"	"us,gr"
	Option 		"XkbOptions"	"grp:ctrl_shift_toggle,lv3:ralt_switch,eurosign:e"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
	Option		"Protocol"		"ExplorerPS/2"
	Option		"ZAxisMapping"		"4 5"
	Option		"Emulate3Buttons"	"true"
EndSection

Section "Module"
	Load	"dbe"
	Load	"type1"
	Load	"freetype"
	Load	"glx"
	SubSection  "extmod"
    		Option    	"omit xfree86-dga"
	EndSubSection
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"My Graphics Card"
	Driver		"nvidia"
	Option		"DynamicTwinView"	"false"
	Option 		"Noaccel" 		"false"
	Option 		"RenderAccel" 		"true"
	Option 		"CursorShadow" 		"true"
	Option 		"HWCursor" 		"true"
	Option 		"TripleBuffer" 		"true"
 	Option 		"ConnectedMonitor" 	"DFP"
#	Option 		"ConnectedMonitor" 	"CRT"
#	Option 		"NoLogo" 		"true"
EndSection

Section "Extensions"
        Option      	"Composite"   		"enable"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"My Monitor"
	Option		"DPMS" 			"True"
	Option 		"DPI"   		"96 x 96"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Device		"My Graphics Card"
	Monitor		"My Monitor"
	Option		"UseEvents"		"true"
	DefaultDepth	24
	SubSection "Display"
		Depth		24
		Modes		"1280x1024"
		Viewport	0 0
	EndSubSection
	Option		"AddARGBGLXVisuals"	"true"
EndSection

Arch Linux, Keep It Simple

Για nVidia Corporation GeForce 8400 GS

έβαλα

NVIDIA-Linux-x86-1.0-8762-pkg1.run

ή

NVIDIA-Linux-x86-96.43.05-pkg1.run

Όταν ξεκινήσει το Arch μην μπεις σε γραφικό αλλα κάνε login σαν root και δώσε

chmod +x NV*.run

./NVIDIA-Linux-x86-1.0-8762-pkg1.run

ή

./NVIDIA-Linux-x86-96.43.05-pkg1.run

Θα σου πει ότι ο gcc δεν ταιριάζει κλπ κλπ Abort? No θα του πεις.

Θα σε ρωτήσει πριν το τέλος να τροποιήσω το αρχειο XF86config ή xorg.conf (ότι έχεις) ?

Θα του πεις ναι.

Reboot and you are ready

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

Και αυτά που μου πρότεινες εσύ Παναγιώτη, αλλά και ο slackware δε με βοήθησαν καθόλου. Πάει να μπει σε γραφικό περιβάλλον (βγάζοντας το λογότυπο της Nvidia), αλλά τίποτα. Μου βγάζει συνέχεια no screen found. Δεν μπορώ να καταλάβω, τι πρέπει να βάλω στο section screen για να την αναγνωρίσει;

ostvarivanje]Και αυτά που μου πρότεινες εσύ Παναγιώτη, αλλά και ο slackware δε με βοήθησαν καθόλου. Πάει να μπει σε γραφικό περιβάλλον (βγάζοντας το λογότυπο της Nvidia), αλλά τίποτα. Μου βγάζει συνέχεια no screen found. Δεν μπορώ να καταλάβω, τι πρέπει να βάλω στο section screen για να την αναγνωρίσει;

Στο επίσημο wiki βλέπω ότι μπορείς δίνοντας

Xorg -configure

να δημιουργήσεις αυτόματα το αρχείο /root/xorg.conf.new
το οποίο μπορείς να δοκιμάσεις με την εντολή

X -config /root/xorg.conf.new

το οποίο εγκαταλείπεις με CTRL-Alt-Backspace

Πρίν το δοκιμάσεις όμως μπες μέσα με nano και δες που διαφέρουν. Αν είναι το σωστό πρέπει να το σώσεις σαν /etc/X11/xorg.conf. Δεν μπορεί κάπου θα το βρούμε ...

Σε αναμονή (ευχάριστων παρακαλώ-εύχομαι) νέων σου.

Arch Linux, Keep It Simple

Και εγώ το wiki του Arch κοιτούσα τώρα. Εκτύπωσα κάτι για το xorg και μπαίνω στο Arch για να δω τι θα καταφέρω...

Επιτέλους, πρώτο μήνυμα από Arch!!! Παναγιώτη δε θα το πιστέψεις, με το που έκανα επανεκκίνηση μπήκε με τη μία. Ούτε που χρειάστηκε να εφαρμόσω τίποτα από αυτά που εκτύπωσα από το wiki. Βέβαια πριν πείραξα λίγο το inittab και μάλλον αυτό έλυσε το πρόβλημα.
Να ευχαριστήσω όλους που με βοήθησαν. Άντε να το δω και λίγο...

Panayiotis]

arkara]αλλά ρε παιδί μου συγνώμη για το flame αλλά δεν θεωρώ πλέον το arch και την καλύτερη διανομή.. το debian είναι πολύ καλύτερο... κατά την γνώμη μου.

 

Την οποία δεν έχω παρά να σεβαστώ.

Έγραψα αυτόν τον οδηγό γιατί από όσα έχω δει μέχρι τώρα όμως δεν νομίζω ότι υστερεί σε κάποιο τομέα σε σχέση με τις "μεγάλες" διανομές, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.  Κατά την γνώμη μου κακώς θεωρείται δύσκολη διανομή που απευθύνεται σε πιο διαβασμένους και αυτός είναι ίσως ο λόγος που αποθαρρύνει εμάς τους απλούς χρήστες να ασχοληθούμε μαζί της. Προσωπικά ασχολούμαι με το linux κάτι παραπάνω από ένα χρόνο έχοντας περάσει από Suse, Fedora, Mint και Ubuntu.  Δεν μου φάνηκε δύσκολο το στήσιμο του Archlinux και ειλικρινά μέσα από αυτόν το τελευταίο μήνα έχω μάθει περισσότερα πράγματα για την δομή και την φιλοσοφία του linux από ότι στο σύνολο του προηγούμενου χρόνου.  Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το σύστημα μου και αισθάνομαι πολύ όμορφα που δεν έχω να ασχολούμαι με νέες εκδόσεις, αναβαθμίσεις που μπορεί να μην "κάτσουν", εγκαταστάσεις από την αρχή και όλα αυτά που για άλλους μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, όχι όμως για μένα.

Ένας ακόμα λόγος που έγραψα αυτόν τον οδηγό είναι ότι θεωρώ πως για ένα site σαν το δικό μας που ασχολείται αποκλειστικά με το linux είναι σοβαρή έλλειψη να μην υπάρχει αναφορά στο Archlinux και μάλιστα ελπίζω κάποια στιγμή να δω αναφορά για τη διανομή και στο περιοδικό μας.

Όλα αυτά χωρίς flame διάθεση, αντίθετα με χαρά που ξεκινά ένα νήμα για το Archlinux και εδώ.

 

xristaras333]Πολυ καλος οδηγος απλος και κατανοητος μπραβο και απο μενα.
Ειμαι φοιτητης σε σχολη πληροφορικης και προσφατα μαζι με τους φιλους μου φτιαξαμε ενα φορουμ.
Σε πειραζει να βάλω εκει τον οδηγο σου?

 

Κανένα πρόβλημα, ελεύθερος να τον ανεβάσεις στο Forum σας και να μας δώσεις και ένα link

 

 

Arch Linux, Keep It Simple

 

Μπορω παρακαλω να τον ανεβασω κ εγω στο site μου?

Pabayotis σκέφτηκα ότι καλύτερα θα ήταν να postarw εδώ τα προβληματ΄μου με την εγκατάσταση. Με την τρίτη όλα σωστά εφτιαξα και user αλλά δεν έχω συνδεση κατι που δεν συνεβαινε όταν είχα Ubuntu μάλιστα πήρα το συγκεκριμενο usb γιατί δούλευε με το Linux out-of-the-box... Τώρα τη γίνεται λέει starting network[busy]
eth0 timed out και προχωράει χωρίς network έτσι δεν μπορω να κάνω τίποτα.. Εδώ #eth0="eth0 192.168.0.2 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168$ δεν το άλλαξα αυτό που υπηρχε με το δολάριο έπρεπε.. περιμένω απαντηση σου

ArchLinux, Keep it Simple

@ LinuxAddict18 Βοήθησε με λίγο σε παρακαλώ. Αν υποθέσω ότι ακολούθησες τον οδηγό με την σειρά, συμπεραίνω ότι :
1. Ολοκλήρωσες την βασική εγκατάσταση από το cd και έκανες το πρώτο reboot.
2. Έκανες με επιτυχία την πρώτη ολική ενημέρωση-αναβάθμιση με pacman -Syu; (για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ενεργή σύνδεση)
3. Δημιούργησες λογαριασμό χρήστη.
4. Προσπάθησες να βάλεις τα alsa πακέτα και ξαφνικά δημιουργείται το πρόβλημα ; Αυτά είναι τα βήματα σου ή έκανες και κάτι άλλο ενδιάμεσα;

Arch Linux, Keep It Simple

To πρόβλημα ειναι ότι δεν έχω συνδεση χρήστη έκανα χωρίς να έχω κάνει πρώτα pacman -Syu τη wireless την πήρα επειδή ήταν συμβατή με Linux τώρα τη συνέβη? Στο Ubuntu είχα κανονικά σύνδεση out-of-the-box ... Βοήθεια θέλω να μπω απο Arch συντομα :P

ArchLinux, Keep it Simple

Εντάξει δε παίζει μεγάλο ρόλο αν έκανες pacman -Syu,να σου πω την αλήθεια και γω όταν έκανα εγκατάσταση το ξέχασα ^^.Προχώρησε παρακάτω κάνε ένα λογαριασμό χρήστη και συνέχισε στην εγκατάσταση.

Τι router ή modem έχεις ??? Καλύτερα να αφήσεις την wireless και να την σετάρεις αργότερα.

Κατεβάστε το Happy Linux

Για τώρα μόνο wireless έχεις,κάποιο ρούτερ ή μόντεμ για να συνδεθείς ποιο εύκολα δεν γίνεται ???

Κατεβάστε το Happy Linux

Εχω αλλά πρέπει να κουνήσω όλο το pc και αφου δούλευε γιατί έτσι τώρα ? και στο e-shop λέει ότι δουλεύει με linux

ArchLinux, Keep it Simple

Στον οδηγό περιγράφω την διαδικασία για modem router με δυνατότητα dhcp, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να διορθώνουμε το /etc/rc.conf στον τομέα NETWORKING όπως παρακάτω :

HOSTNAME="ένα όνομα της αρεσκείας μας για τον υπολογιστή"

lo="lo 127.0.0.1" (Αν υπάρχει αυτή η γραμμή δεν την πειράζουμε)

eth0=:"interface IP-address, netmask-address broadcast-address"
πχ eth0="eth0 192.168.1.7 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255" Αν έχουμε και άλλο δικτυακό interface θα πρέπει να το δηλώνουμε με μία επιπλέον γραμμή του ίδιου τύπου δηλ. eth1="eth1 ......

INTERFACES=(Εδώ δηλώνουμε όλα τα interfaces που θέλουμε να ενεργοποιούνται κατά την εκκίνηση περιλαμβάνοντας και το lo)
πχ INTERFACES=(lo eth0) ή INTERFACES=(lo eth0 eth1) αν υπάρχουν περισσότερα

gateway="Δηλώνουμε το default gateway μας, δηλαδή στην ουσία την IP address του aDSL router μας"
πχ gateway="default gw 192.168.1.19" (αν υποθέσουμε ότι η IP address του router μας είναι 192.168.1.19)

Ελπίζω να βοηθήσουν τα παραπάνω και να δεις το δίκτυο. Αν δεν είσαι σίγουρος για τα νούμερα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις ρίξε μια ματιά στην άλλη εγκατάσταση σου για να τα πάρεις από εκεί.

Arch Linux, Keep It Simple

Αν καταλαβα καλα το μονο που πρεπει  να κανω (απο archwik) ειναι να φορτωσω και το support μαζι με το base ισχυει πρεπει αναγκαστικα να κανω αυτες τις αλλαγες για πιο λογο. Και η σημαντικοερη δεν ξερω πως να επιλεξω στο installation το package support (με πιο πληκτρο)

ArchLinux, Keep it Simple