Ελληνικό Εορτολόγιο - Ευρετήριο Ημερών για GNU/Linux 64 bit!

fanisatt | Παρ, 08/30/2019 - 19:31 | 5' | 5

Έγραφα κώδικα C πριν από 30-35 χρόνια όταν ακόμη οι οθόνες ήταν ασπρόμαυρες και δεν υπήρχαν true-type fonts και άλλα καλούδια.
Πριν 3 χρόνια περίπου , προφανώς επειδή τα μεγάλα παιδιά δεν μπορούν να σταματήσουν να παίζουν...σκέφθηκα-τόλμησα να ξαναγράψω κώδικα έτσι, για να ξεσκουριάσω !
Έφτιαξα 2 εφαρμογές και θα σας παρουσιάσω σήμερα τη δεύτερη έκδοση ενός εορτολογίου-ημερολογίου.
(Πάνε δυο χρόνια που τις "συντηρώ" και τις διαθέτω ελεύθερα. Η πρώτη αφορά σε πολύ λίγους ανθρώπους μιας και πρόκειται για σχεδίαση και λειτουργία βάσεων δεδομένων (Pedaba 2.5) την οποία έχω επίσης βελτιώσει και θα παρουσιάσω άλλη φορά).
Σε ότι αφορά στο εορτολόγιο (το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε πολλές διανομές) :
- Παρέχει στο χρήστη κατ' αρχήν μια γρήγορη και αξιόπιστη "χρονομηχανή".
- Περιλαμβάνει εκείνες (κατά κανόνα) τις θρησκευτικές εορτές που αντιστοιχούν σε λαϊκά ονόματα και όχι όλες τις θρησκευτικές εορτές που είναι ... πάρα πολλές !
- Περιλαμβάνει επίσης όλες τις θεσμοθετημένες παγκόσμιες / διεθνείς ημέρες αλλά και ορισμένες σημαντικές ημέρες Εθνικής σημασίας .
- Παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να ορίζει τις προσωπικές του ετήσιες υπομνήσεις όχι μόνον πάνω σε σταθερές ημερομηνίες αλλά και πάνω σε κινητές εορτές. (Ειδικά για τις κινητές εορτές, μια φορά ορίζεις ότι θέλεις να σου θυμίζει κάτι π.χ. κάθε Μεγάλη Δευτέρα...κάθε χρόνο...δεν ασχολείσαι με το πότε θα είναι Μ.Δευτέρα)
- Παρέχει ένα διαρκές σημειωματάριο στο χρήστη.
- Παρουσιάζει δυναμικούς πίνακες εορτών και ονομάτων.
- Εκδίδει Μηνιαίες Αναφορές Εορτών.
- Σχεδιάζει στην οθόνη και σώνει στο δίσκο Ετήσιους Πίνακες.
- Επιτρέπει στο χρήστη να τσεκάρει ταυτόχρονα διαφορετικές χρονολογικές εποχές.
- "Επεκτείνει" το Ιουλιανό ημερολόγιο και είναι σε θέση να ενημερώσει το χρήστη για το ποια ημέρα της εβδομάδος ήταν στ' αλήθεια στη Χώρα μας π.χ. στις 25 Μαρτίου 1821...
- Δεν έχει τα καλύτερα γραφικά - δεν έχει το καλύτερο "πακετάρισμα" αλλά ... κάνει τη δουλειά του πιο καλά από "καλά" !!

Θα υπάρξει και άλλη μία αναβάθμιση - πρώτα ο Θεός , για υπομνήσεις του χρήστη που επαναλαμβάνονται όχι ετήσια αλλά μηνιαία ή κάθε τόσες ημέρες κλπ. Σε ότι αφορά στο "πακετάρισμα" ήδη έγινε η αρχή εδώ με ένα application image που τρέχει σε πολλά ΛΣ. Δεν είναι όμως αυτό που θα ήθελα !! Θα το δω... Δεν θα ασχοληθώ με γραφικά...διότι , ούτε το χρόνο έχω , ούτε κατέχω τέτοια γνώση !
Τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μια οπτική επαφή εδώ : https://youtu.be/C0I87hNBt9o
Περισσότερες λεπτομέρειες - οδηγίες και ελεύθερο/free download για όλους εδώ : https://sourceforge.net/projects/eortologio-gr/
Κώδικας εδώ : https://github.com/fanisatt
Σας ευχαριστώ πολύ !

(Αναθεωρ. 10 Φεβρουαρίου 2022)

Δώσε αστέρια!

MO: 3.2 (ψήφοι: 8)

Σχόλια

Έκανα download και το αρχείο αποθηκεύτηκε. Και τώρα κάθομαι και το κοιτάζω.
Το αιώνιο πρόβλημα και η αχίλλειος πτέρνα του λίνουξ.
 

Ρίξε μια ματιά στις οδηγίες εγκατάστασης.

Αυτή τη βιβλιοθηκούλα πρέπει οπωσδήποτε να την εγκαταστήσεις sdl_bgi_2.3.0-1_amd64.deb είτε όπως τη βλέπεις είτε με rpm installer ανάλογα το λειτουργικό σου.

Τον φάκελο Eortescalcd τον βάζεις στο /home/username/

To εκτελέσιμο είναι το αρχείο GReortes. (Αν δεν φαίνεται ως εκτελέσιμο απλά το κάνεις εσύ με ένα-δυο κλικ)....

Τίποτε δεν είναι....

Καλή επιτυχία !

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, νεοφώτιστος είναι και είναι λογικό η διαδικασία να μην του φαίνεται απλή.

Ακόμα και ο τρόπος που του το εξηγείς, δεν είναι σίγουρο ότι θα τον βοηθήσει.

Θες τη γνώμη μου; Επειδή βλέπω ότι φτιάχνεις ωραία πράγματα, προτείνω να ρίξεις μια ματιά στο AppImage (https://appimage.org/). Με αυτό, μπορείς να φτιάξεις την εφαρμογή σου να είναι ένα ενιαίο αρχείο και  να τρέχει κυριολεκτικά με ένα κλικ, μόλις ο εκάστοτε χρήστης την κατεβάσει στο Linux του. Και παίζει σχεδόν σε κάθε διανομή. Εγώ αυτή τη λύση ακολουθώ για το SocNetV (https://socnetv.org)...

&earinos , &dimitris

Τώρα που το βλέπω ... έχει Mint o earinos.
Τα δυο πραγματάκια που έφτιαξα εγώ είναι λίγο "εξωσχολικά" φίλε μου earine ,μην τα συγκρίνεις με  το Linux το οποίο είναι μια χαρά δομημένο πλέον με τόσα και τόσα καλά για το χρήστη. Άσε που βγαίνει σε ότι "μόδα" θέλεις... Πάνω σε αυτό βέβαια είχα από χρόνια άλλη άποψη και φώναζα ότι πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις... Αν υπήρχε ενιαία κατεύθυνση στο ανοιχτό λογισμικό, θα ήταν όλα διαφορετικά. Μα πως να οργανώσεις την ελευθερία ομως ; Ελευθερία είναι αυτή....
Δεν είμαι καλός Linuxas εγώ , απλά χρήστης είμαι όπως κι εσύ. Λίγο παλιότερος βέβαια...
Άσχετο που μου αρέσει να προγραμματίζω και μάλιστα με μια αρχαία γλώσσα.... Με ελάχιστες αλλαγές θα μπορούσε να τρέχει και στα windows τούτο εδώ.

Δημήτρη έχω κάψει τα μάτια μου ... δεν βλέπω να φτιάχνω τίποτε άλλο μέχρι να γίνουν καλά...όσο μεράκι και να υπάρχει θα πρέπει να ξεκόψω λίγο ... Μα την αλήθεια το είχα σκεφθεί για application image αλλά...η κατανομή του χρόνου  με πήγε σε αυτήν τη λύση. Οπωσδήποτε παρακολουθώ αυτά τα δύο που έφτιαξα...έστω κι αν πονάνε οι οφθαλμοί..

Λοιπόν...για τον earino :
Κατεβάζεις από εδώ τη βιβλιοθήκη sdl_bgi :
https://sourceforge.net/projects/libxbgi/files/sdl_bgi_2.3.0-1_amd64.deb/download
Δεν επηρεάζει απολύτως καθόλου το σύστημά σου και ας είναι καλά αυτός που την έφτιαξε...μιας και μπορούμε τώρα εμείς οι παλιότεροι φίλοι της C να χρησιμοποιούμε τις συναρτήσεις που γνωρίζαμε.
Ανοίγεις το synaptic από το μενού σου και εγκαθιστάς (αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένα) τα : gdebi και zenity !
Πιθανότατα το gdebi να είναι ήδη εγκατεστημένο - με αυτό μπορείς να εγκαθιστάς γενικά πακέτα debian.
Η βιβλιοθήκη που κατέβασες αρχικά (sdl_bgi), μπορεί να εγκατασταθεί κάνοντας κλικ πάνω στο αρχείο.
Το δικό μου project το έχεις ήδη κατεβάσει. Είπαμε να το βάλεις στο /home/username/ και μπορείς πλέον να το τρέξεις. (Σου έγραψα για το εκτελέσιμο αρχείο σε προηγούμενη απάντηση).
Καλή επιτυχία !