Bill's Bits

Blast from the Past!

vsvlachos | Πέμ, 10/18/2018 - 13:31 | 4' | 0

Στον κόσμο του Linux το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι η αποκεντρωμένη δομή του που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάπτυξη πολλών projects και ενισχύει τον πειραματισμό και την αναζήτηση διαφορετικών λύσεων στις υπάρχουσες προκλήσεις.

Επίσης στον κόσμο του Linux το μεγαλύτερο μειονέκτημα του είναι η αποκεντρωμένη δομή του που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάπτυξη πολλών projects και ενισχύει τον πειραματισμό και την αναζήτηση διαφορετικών λύσεων στις υπάρχουσες προκλήσεις.

Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με ένα "παραδοσιακό" λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται από μια εταιρία και υπάρχει κεντρικός συντονισμός για το τι θα κάνει και πως ο κάθε μηχανικός λογισμικού, στο Linux ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με ότι θέλει και επιθυμεί.

Αναμφίβολα οι περισσότεροι προγραμματιστές θα επιλέξουν υποσυστήματα που είναι εμφανή ώστε να τύχουν ευρύτερης προβολής, αυτοί και η δουλειά τους. Σίγουρα τίποτα δεν είναι πιο εμφανές από το περιβάλλον εργασίας ή αλλιώς τον διαχειριστή παραθύρων. Στα κλειστά λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows και το MacOS X η επιλογή είναι μηδενική, δουλεύεις με ότι έχει έρθει από τον κατασκευαστή ακόμα και αν αυτό είναι τελείως δύσχρηστο όπως στην περίπτωση των Windows 8.

Αντίθετα στο Linux υπάρχουν δεκάδες επιλογές περιβαλλόντων εργασίας όπως το KDE, το GNOME, το XFCE αλλά και κάποια μικρότερης απήχησης όπως το LDXE καθώς και άλλα περισσότερο απλά αλλά ιστορικά αφού υπάρχουν για δεκαετίες. Αναμφίβολα προκύπτουν τόσες πολλές καλές επιλογές για τους χρήστες που αυτό ίσως να δημιουργεί ένα επιπρόσθετο άγχος στους προγραμματιστές για να ξεχωρίσουν. Συνεπακόλουθα η εξέλιξη των διαχειριστών παραθύρων σπανίως είναι γραμμική. Συνήθως κάθε λίγα χρόνια βλέπουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στην πορεία τους. Αυτό ίσως είναι το πρόβλημα, δεδομένου ότι η επιφάνεια εργασίας είναι ουσιαστικά η διεπαφή με την οποία εργάζεται ο χρήστης. Αυτό σημαίνει ότι οι επαναστατικές καινοτομίες σε αυτό το υποσύστημα αλλάζουν πλήρως το τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί κάποιος τον υπολογιστή του. Οι μεταβολές όμως πολλές φορές δεν είναι πάντα ευχάριστες στον τρόπο εργασίας διότι ασυναίσθητα όλοι οι χρήστες έχουν αυτοματοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον υπολογιστή. Συνεπώς μπορεί τα επαναστατικά περιβάλλοντα εργασίας να φαίνονται άκρως εντυπωσιακά και να κερδίζουν πρωτοσέλιδα για τους προγραμματιστές τους, όμως δεν είναι σίγουρο ότι ενθουσιάζουν ιδιαίτερα τους χρήστες που έχουν συνηθίσει αλλιώς και δεν αισθάνονται καθόλου ευτυχισμένοι όταν πρέπει να αλλάξουν πλήρως την εργασιακή τους ρουτίνα για να συμβαδίσουν με το όραμα κάποιου προγραμματιστή και το πως αυτός αντιλαμβάνεται το σύγχρονο Human Computer Interaction για τους παλιότερους ή UX για όσους προτιμούν τους νεοτερισμούς.

Αναπόφευκτα οι επαναστατικές αλλαγές στο KDE και το GNOME έχουν απογοητεύσει πάρα πολλούς που δεν θα ήθελαν τόσο δραστικές διαφοροποιήσεις στην επιφάνεια εργασίας. Επιστρέφοντας στην αρχή αυτού του άρθρου, ευτυχώς στο Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι δημοφιλείς διαχειριστές επιφάνειας εργασίας όπως το GNOME και το KDE έχουν κλωνοποιηθεί στο σημείο που ήταν στην κορύφωση της δημοφιλίας τους και της ευχρηστίας τους ακριβώς πριν υποστούν τις δραματικές αλλαγές των επόμενων εκδόσεων και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα. Το MATE και το TDE/Trinity είναι η απάντηση όσων διαφωνούν με τις ριζικές τροποποιήσεις που ακολούθησαν. Για αυτά θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο.

 

Του Βασίλη Βλάχου

Ο Βασίλης Βλάχος χρησιμοποιεί Linux από όταν έπεσε στα χέρια του το Slackware 96