Cinux - Ένα απλό update.

conmarap | Τετ, 11/07/2012 - 06:25 | 4' | 15

    Καλημέρα σε όλους τους φίλους και φίλες του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού και φυσικά του Linux. Έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από την τελευταία μου ανάρτηση και γενικά έχει περάσει πολύς καιρός για να εμφανιστώ. Η δουλειά και τα μπόλικα μαθήματα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μου.
    Μπορώ να συμφωνίσω με όσα γράφτηκαν: "Πήξαμε στις διανομές βρε παιδιά." Φυσικά και αυτό τέθηκε ως ερώτημα από τον εαυτό μου πίσω στον εαυτό μου. "Βρε,... Προς τα που βαδίζει το Cinux;" Η ταυτότητα κρίσης όμως έληξε (ευτυχώς) μερικές μέρες αργότερα. 
    Το Cinux είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, δεν το έχω παρατήσει και μπορώ να είμαι τουλάχιστον ευγνόμων που εδώ στο περιοδικό τα παιδιά το προωθούν όπως μπορούν και εκείνοι. Δύο χρόνια έχουν περάσει, δύο γεμάτα χρόνια από τότε που πήρα την απόφαση να αναπτύξω ένα δικό μου λειτουργικό σύστημα. Αυτά τα δύο χρόνια έχω γράψει πάνω από 30 χιλιάδες γραμμές κώδικα (7-8 χιλιάδες ήταν μόνο και μόνο ο δικός μου πυρήνας) και ακόμα ανυπομονώ να γράψω κιάλλο.
    Η παρούσα έκδοση του Cinux, 1.7 Pandora, είναι ήδη γερασμένη, ήρθε πλέον ο καιρός να αλλάξει, να αναγεννηθεί ή να ανανεωθεί, αν θέλετε. Έτσι, τώρα βαδίζει προς την έκδοση 1.8 "Dusa" (ένα όνομα επιλεγμένο από την κοινότητα). Η έκδοση 1.8 φαινομενικά είναι ίδια όμως έχω φέρει τα πάνω κάτω. Τι έχει γίνει; Γίνεται πλέον αυτόματη ανίχνευση συνδέσεων διαδυκτίου (με το NetworkManager), αυτόματη ανίχνευση και mounting συσκευών (CD, Floppy, etc - μερικώς αυτοματοποιημένο), νέο ανανεωμένο Linux kernel configuration με περισσότερα Drivers (οδηγούς συσκευών), ανανεωμένο CGI (Cinux Graphical Interface) και, φυσικά, το γεγονός ότι μπορείς να το τρέξεις και σε ARM συσκευές! Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί στο Raspberry Pi αλλά με μικρή τροποποίηση μπορεί να τρέξει και στο Pandaboard ή και στο Beagleboard
    Έτσι, για να μην σας κρατάω και σε αγονία παραθέτω και μερικά screenshots για να δείτε τι παίζει. Οι τρείς πρώτες είναι το Desktop Edition και η τελευταία το Pi Edition. Enjoy...

Cinux on Twitter
Cinux on Google+
www.mycinux.com
Tags
Δώσε αστέρια!
Σχόλια

Δεν είναι το θέμα πως πήξαμε στις διανομές. Linux είμαστε οπότε θα πήζαμε έτσι και αλλιώς. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι προς τα που θέλεις να πάει η διανομή.

dsyrmalis]Δεν είναι το θέμα πως πήξαμε στις διανομές. Linux είμαστε οπότε θα πήζαμε έτσι και αλλιώς. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι προς τα που θέλεις να πάει η διανομή.Από "τότε" δεν έχει αλλάξει η κατεύθυνση του λειτουργικού: Μια ολοκληρωμένη, σταθερή και ασφαλή πλατφόρμα από την οποία κάποιος μπορεί να μάθει, να διδάξει για το Linux, να αναπτύξει λογισμικό, να το χρησιμοποιήσει ως server και όποιος θέλει για desktop. No restrictions.
Γι'αυτό και "έστριψα" προς την ARM μεριά. Έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται κανείς για να φτιάξει από απλή "Hello World!" εφαρμογή για GTK+3 μέχρι και ολόκληρο λειτουργικό σύστημα ή και τη δική σου γλώσσα προγραμματισμού. Μέχρι και extentions για ρομποτική έχει. It's meant to be your playground or your programming buddy. Και στο κάτω-κάτω ελεύθερο λογισμικό είναι, γιατί να μπαίνουν τίτλοι; Wink

gvhools]Δίκιο έχεις φίλε και ευχαριστώ. Αλλά και τι να πρωτοκάνω; Μόνος μου τι να πρωτοπρολάβω; 
Τώρα στον καινούργιο σέρβερ που πήραμε θα στήσω ένα MediaWiki. 

Conramap, αυτό ακριβώς εννοώ. Είσαι μόνος σου και θα πρέπει να σκεφτείς τι ακριβώς πρέπει να κάνεις ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Φαντάζομαι πως ο χρόνος σου είναι λίγος και κάποιες φορές είναι λογικό να μην έχεις και κέφι να γράφεις κώδικα ή να "πακετάρεις." Αν πάντως η μακροβιότερη διανομή Linux είναι ουσιαστικά δουλειά ενός ατόμου αυτό σημαίνει πως και εσύ μπορείς να τα καταφέρεις. Ο Pat όμως αναγκάστηκε για παράδειγμα να σταματήσει την υποστήριξη του Gnome. 

Να πω με τη σειρά μου κι εγώ συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα αυτή προσπάθεια.  LFS λοιπόν... Χμμ, θα χρειαστεί σίγουρα ένας οδηγός εγκατάστασης για τον πολύ κόσμο.

Αν θυμάμαι καλά σε προηγούμενο μας τεύχος είχε δημοσιευτεί ένας οδηγός απο τον connramap. Οπότε μπορεί να μπει και αυτός.

Έχω στο νού μου αρκετά πραγματάκια. Πρώτα από όλα το MediaWiki θα καλύψει πολύ έδαφος και θα προσελκύσει πολύ κόσμο επειδή απλά αρέσει το "hacking." Εγώ δε ψάχνω για συναιτέρους έτσι και αλλιώς, για κοινότητα ψάχνω. Open Source Software είναι - Είδομεν. Όσο για το Gnome: Μέχρι τώρα έχει "κάτσει καλά. Θα δώ τι θα κάνω γιατί δεν είναι 100% Gnome, αλλά ένα hacked version του Gnome. Σκέφτομαι για Razor-Qt ή για Xfce. Eίμαι ανοικτός σε suggestions.

@otttx : Ελεύθερα ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. 
@ippokratis: Ανοίγοντας το τερματικό (στο ~ του root) τρέξε "./install /dev/sdX" όπου "sdX" το dev στο οποίο θες να το κάνεις εγκατάσταση, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο, τα κάνει αυτόματα. Χρησιμποιεί όλον τον δίσκο-κατάτμιση που θα του δώσεις. 

conmarap]

Έχω στο νού μου αρκετά πραγματάκια. Πρώτα από όλα το MediaWiki θα καλύψει πολύ έδαφος και θα προσελκύσει πολύ κόσμο επειδή απλά αρέσει το "hacking." Εγώ δε ψάχνω για συναιτέρους έτσι και αλλιώς, για κοινότητα ψάχνω. Open Source Software είναι - Είδομεν. Όσο για το Gnome: Μέχρι τώρα έχει "κάτσει καλά. Θα δώ τι θα κάνω γιατί δεν είναι 100% Gnome, αλλά ένα hacked version του Gnome. Σκέφτομαι για Razor-Qt ή για Xfce. Eίμαι ανοικτός σε suggestions.

@otttx : Ελεύθερα ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. 
@ippokratis: Ανοίγοντας το τερματικό (στο ~ του root) τρέξε "./install /dev/sdX" όπου "sdX" το dev στο οποίο θες να το κάνεις εγκατάσταση, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο, τα κάνει αυτόματα. Χρησιμποιεί όλον τον δίσκο-κατάτμιση που θα του δώσεις. Κατ αρχάς, κανένας απλός χρήσης δεν θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό. Άσε που σχεδόν κανένας Έλληνας δεν ξέρει να κάνει partition (εκτός βέβαια από τους τεχνικούς τεχνικής υποστήριξης :) και εμάς τους linux-άδες.

Καλό θα ήταν να έντυνες τον installer με κάποια γραφική διεπαφή (ncurses σας κάνει;) η οποία θα μπορεί:

  • Να καλεί το cfdisk, το gparted ή οποιονδήποτε άλλον partition manager
  • Να ανιχνεύει τα partitions και σε περίπτωση που ο χρήστης δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το gparted ή το cfdisk, να προτείνει αυτόματες λύσεις.
  • Να κάνει chroot στο σύστημα εγκατάστασης και να δημιουργεί έναν νέο χρήστη, να αλλάζει τον κωδικό του root, να διαγράφει τον default user και να δημιουργεί καινούργιο.

Τέλως πάντων, πάρτε ιδέες από κάποιον installer (φιλικός στον χρήστη να 'ναι, αυτό μας χρειάζεται) και δημιουργήστε έναν νέο, γραφικό (ή μη), φιλικότατο προς τον χρήστη και μινιμαλιστικό (κατά προτίμηση). Θα δείτε ότι πολλοί χρήστες θα κάνουν στροφή από το κλειστό λειτουργικό (ή την διανομή τους) για να βάλουν το cinux.

 

 

Καλή τύχη!!!

Γεία σου φίλε. Είδα το μύνημά σου από το e-mail μου, εδώ στο Website δεν έχω καταφέρει να το ανοίξω - ακόμα - και μου άρεσε το mockup που έκανες. Έχω στα σχέδια έναν γραφικό εγκαταστάτη με πρώτο υποψήφιο το Cnchi. O τωρινός εγκαταστάτης κάνει αυτόματα partition τον σκληρό δίσκο, ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα, αλλά δεν παύει να είναι εφαρμογή τερματικού. 
Μου άρεσαν οι ιδέες σου - επικοινώνισε μαζί μου στο: conmarap [at] gmail [dot] com

να δηλώσω ότι και εγώ θα ήθελα να προσφέρω τις "υπηρεσίες" μου ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτω...
νομίζω ότι πρέπει και μπορείς να "μαζέψεις" προτάσεις και ιδέες όπως επίσης και να βρεις (και να οργανώσεις ανα ομάδες) κόσμο ο οποίος θέλει να βοηθήσει (γράφοντας ένα άρθρο,δημιουργόντας μία εφαρμογή για το λειτουργικό) ανάλογα με τις γνώσεις και την όρεξη που έχει.
Κακά τα ψέματα,"προσφέρουμε" στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε ξένες κοινότητες,δεν μπορούμε να "σπρώξουμε" μία δική μας (χ,ψ)διανομή;

gvhools]να δηλώσω ότι και εγώ θα ήθελα να προσφέρω τις "υπηρεσίες" μου ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτω...
νομίζω ότι πρέπει και μπορείς να "μαζέψεις" προτάσεις και ιδέες όπως επίσης και να βρεις (και να οργανώσεις ανα ομάδες) κόσμο ο οποίος θέλει να βοηθήσει (γράφοντας ένα άρθρο,δημιουργόντας μία εφαρμογή για το λειτουργικό) ανάλογα με τις γνώσεις και την όρεξη που έχει.
Κακά τα ψέματα,"προσφέρουμε" στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε ξένες κοινότητες,δεν μπορούμε να "σπρώξουμε" μία δική μας (χ,ψ)διανομή;Στείλε μου ένα e-mail για να το συζητήσουμε το ζήτημα, με ενδιαφέρει πολύ.