Περιπέτειες με τα ασύρματα δίκτυα

dsyrmalis | Κυρ, 08/21/2011 - 10:16 | 6' | 8

Φέτος το καλοκαίρι για τις διακοπές και αφού δεν υπάρχει διαθέσιμη adsl σύνδεση στο σπίτι, αποφάσισα να προμηθευτώ μια "ενισχυμένη" usb κάρτα για ασύρματα δίκτυα η οποία έχει βεληνεκές μέχρι και 5 χιλιόμετρα. Σκοπός να συνδέομαι με το ασύρματο δίκτυο του Δήμου Μονεμβασιάς.
Έτσι λοιπόν, λίγο πριν φύγω απο την πρωτεύουσα, κατέβασα και εγκατέστησα ότι
χρειαζόταν. Wireless tools, firmware-ralink και για παν ενδεχόμενο την τελευταία έκδοση του Backtrack. (Όχι είμαι καλό παιδί και δεν το χρησιμοποίησα όπως νομίζετε).
Το Laptop, αν και του 2004, λειτουργεί ικανοποιητικότατα με το Linuxaki. Για την ακρίβεια (αυτή την εποχή) έχει 2 διανομές. Salix 1337 Xfce και μια handmade έκδοση του Debian Stable με Gnome,το οποίο όμως έχει μόνο τα βασικά και πετάει στην κυριολεξία. Η κάρτα δοκιμάστηκε βιαστικά στην Αθήνα 10 λεπτά πριν φύγω και έδειχνε να λειτουργεί θαυμάσια. Με την άφιξη μου στο χωριό μου (Φοινίκι), αποφάσισα να δοκιμάσω τη σύνδεση. Ανεβαίνω στην ταράτσα με έναν καφέ χαζεύοντας τη θάλασσα και τη Μάνη που βρίσκεται απέναντι και μπαίνω με το Salix.
Ρίχνοντας μια ματιά στο Wicd, διαπιστώνω πως όχι μόνο έβρισκε τα τοπικά hotspot αλλά όπως αποδείχτηκε μπορούσε να ανιχνεύσει μέχρι και δίκτυα που βρίσκονταν σε απόσταση 7 χιλιομέτρων. Ίσως και παραπάνω. Πατάω το connect σε αυτό με το "λιγότερο θόρυβο" και συνδέομαι κανονικότατα. Μπαίνω στο email μου (gmail) και τελικά συνδεόταν μόνο σε basic html. Οκ λέω, δωρεάν δίκτυο έχεις μην τα θές όλα δικά σου. Απο περιέργεια κοιτάζω και την IP μου και με δείχνει συνδεδεμένο απο
τη Ζάκυνθο!Επόμενος σταθμός το site του Linuxinside. Με τα πολλά συνδέομαι και στέλνω και ένα μήνυμα στον Αρχισυντάκτη. Όλα καλά! Ή μήπως όχι; Το μήνυμα στάλθηκε δυο φορές και έχασα τη σύνδεση. Οκ λέω πάλι, έτυχε. Όλες οι επόμενες προσπάθειες όμως είχαν τα ίδια φτωχά αποτελέσματα. Συνεχείς αποσυνδέσεις. Ε, λέω θα φταίει το Wifi του Δήμου. Δοκιμάζω με το Debian και δεν συνδεόταν καν. Εγκαταλείπω λοιπόν τις προσπάθειες... Έλα όμως που συναντώ μετα απο μια εβδομάδα τον ξάδερφο Δημήτρη με το netbook... Ξέρεις μου λέει αγόρασα μια ασύρματη κάρτα δικτύου με "δυνατή" κεραία για να συνδέομαι με το wifi του Δήμου. Και είναι σταθερό ρωτάω; Ναι, μου λέει. Εκείνη τη στιγμή έπαιζε και στοίχημα μέσω
διαδικτύου!! Άρχισα να ξεροκαταπίνω διότι ο ξάδερφος Δημήτρης είχε Windows.
Χωρίς βέβαια να δείξω την ταραχή μου, επιστρέφω στο σπίτι. Το τελευταίο μου χαρτί πριν εγκαταστήσω Windows, το Live Dvd με το Backtrack. (Ok αστειεύομαι για τα Windows). Συνδέεται κανονικότατα, αλλά βέβαια δεν είχα ελληνικά... Αρχίζω να ψάχνω λοιπόν. Με τα πολλά και έπειτα απο πολύ πολύ ψάξιμο, βρήκα τη λύση. Έφταιγε η διαχείριση ενέργειας της κάρτας η οποία με το παραμικρό με πέταγε εκτός. iwconfig wlan0 power off και προβλήματα τέλος. Η σύνδεση βέβαια ήταν πολύ αργή και με ταλαιπωρούσε, αλλά καλύτερη απο το τίποτα. Σειρά είχε το Debian το οποίο δεν συνδεόταν. Αυτό γιατί όπως διαπίστωσα την κάρτα την έβλεπε ως μια απλή κάρτα δικτύου. Η εντολή modprobe rt2870sta δεν έφερε αποτέλεσμα. Εδώ χρειάζονταν πολλαπλές επεμβάσεις:
cd /etc/modprobe.d και μέσα στο directory δημιουργία μερικών αρχείων ως εξής:
touch rt2800lib.conf rt2800pci.conf rt2800usb.conf rt2x00lib.conf rt2x00pci.conf
rt2x00usb.conf rt61pci.conf.

Σε κάθε ένα απο αυτά έπρεπε να γίνουν blaclist τα αντίστοιχα αρχεία. Για παράδειγμα, στο rt2800lib.conf να γράψω blacklist rt2800lib, στο rt2800pci.conf blacklist rt2800pci κοκ.

Αυτό ήταν! Σχεδόν στο τέλος των διακοπών βρήκα και τη λύση. Τουλάχιστον θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη φορά! Αν βέβαια δεν έχω αλλάξει διανομές ως συνήθως :)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλό χειμώνα!

Για την ιστορία, ποια ήταν η usb καρτούλα που χρειαζόταν αυτή τη ρύθμιση;

Η καρτούλα είναι η Kinamax Hiwh Power USB Adapter. Η lsusb δίνει Bus 001 Device 002: ID 148f:2870 Ralink Technology, Corp. RT2870
Wireless Adapter. Στο Debian πάντως, ίσως λόγω παλαιότητας του
kernel-driver δεν εμφανίζει δυνατότητα για απενεργοποίηση του Power
Management. Για την ακρίβεια όταν δίνω iwconfig wlan0 power off παίρνω: Error for wireless request "Set Power Management" (8B2C) : SET failed on device wlan0 ; Operation not supported.

Να προσθέσω και εγώ την μικρή μου περιπέτεια.(που ακομα με ταλαιπωρει)
στο netbook της κοπέλας μου που για διάφορους λόγους θέλει
μόνο windows μπαινω με ένα live stickaki με μιντ οπου γίνεται
το εξης κουφό:
Με windows μπαινει κανονικα στο intenet (απο δημοσιο δικτυο)
Το λινουξάκι ομως πολλές φορες κολωνει.Συνδεεται στο δικτυο
αλλα δεν βγαίνει στο internet.
Αλλες φορες δεν συνδεεται καν στο δικτυο αν και εχει φουλ σήμα
Πολλες φορες βεβαια συνδεεται και αυτο κανονικοτατα

Τελευταια φορά που δεν συνδεοτανε σε μία απόπειρα συνδεσης μόνο,
η ifconfig εβγαζε 10 με 15 errors

Θα επανελθω με λεπτομέρειες 
Οχι τιποτα αλλο αλλα αν τυχει και ειναι κανα φιλαρακι μπροστα τρωω πολυ δουλεμα  Yell

Διονύση, καλησπέρα.

Σχετικά λοιπόν με τα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιώ άλλη τακτική. Πλέον σε κάθε περιοχή της Ελλάδας προσφέρεται από τις καφετέριες, ξενοδοχεία κλπ, πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο, σου λένε τον κωδικό για να συνδεθείς. Απολαμβάνοντας λοιπόν το ουζάκι σου έχεις και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιώ slackel64-13.37-kde-4.7.0 σε ένα 64μπιτο λαπτοπ HP G62. Ναι την 64μπιτη νέα έκδοση του Slackel με το νέο KDE-4.7.0 που θα ανέβει τις επόμενες μέρες στο sourceforge (θα υπάρχει φυσικά και η 32μπιτη έκδοση)
Η ασύρματη κάρτα είναι η Ralink RT3090. Για να συνδεθεί χρειάζεται ένα τρικ. Ένας σύνδεσμος στο /lib/firmware/rt2860.bin που να ονομαστεί rt3090.bin, μιας και ο rt3090 υποστηρίζεται από το slackware, αλλά δεν υπάρχει σαν όνομα οδηγού.
Επίσης επειδή ο kernel φορτώνει τον λάθος οδηγό rt2800pci πρέπει να γίνει
blacklist ( να προστεθεί δηλαδή μια γραμμή στο τέλος του
/etc/modprobe.d/blacklist.conf η εξής  blacklist rt2800pci)
Κατόπιν με το wicd η σύνδεση γίνεται εύκολα.

 Στο ίδιο λαπτοπ υπάρχει και ubuntu-10.04 32μπιτη έκδοση. Και εκεί χρειάζεται να εγκατασταθεί ο οδηγός rt3090 από τα αποθετήρια.

Αυτά για πληροφόρηση για όποιον τυχόν έχει την ίδια κάρτα και θέλει να συνδεθεί ασύρματα στο διαδίκτυο.

Ευχαριστώ για το tip. Το σημαντικότερο είναι πως έδωσες ευχάριστα νέα για το Slackel ;)

Θα ήθελα να ρωτήσω εαν κάποιος γνωρίζει κάτι για αυτή τη κεραία
http://www.wmarket.gr/product.php?id_product=71
Χρησιμοποιώ Linux Mint 11. Λέτε να δουλέψει ή θα έχω προβλήματα;

Δεν τη γνωρίζω αλλά λειτουργεί 100% με Linux. Μάλιστα το συνδοδευτικό DVD είναι μια διανομή Linux, το Backtrack.

Είδα ότι στο αρχικό σου σχόλιο αναφέρεις το Backtrac. Δεν το γνωρίζω. Θα πρέπει να το χρησιμοποιήσω αν αγοράσω τη κεραία;