Tutorial: Gimp sucks ?!?! - Τα πολύ βασικά για το ξεκίνημα :)

thanos | Τετ, 03/25/2009 - 17:32 | 12' | 10

 http://www.gimp.org/

 

Λοιπόν θα προσπαθήσω,όσο μπορώ,να εξηγήσω λίγο τα εργαλεία του Gimp,τι δυνατότητες έχουν και γιατί όχι μερικές τεχνικές τους.Βέβαια θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια θέματα (ότι μου έρθει στο μυαλό και αξίζει να γραφτεί) κυρίως για να υπάρξει κάτι συγκεντρωμένο και καλό(?!?) όσο αφορά το Gimp :)

 


Περιεχόμενα:

- Εργαλεία σχεδίασης

- Εργαλεία παραμετροποίησης εικόνας

- Eργαλεία επιλογής

- Εργαλεία χρωματισμού

- Εργαλεία γενικής χρήσης

- Λοιπά εργαλεία


 

Παρακάτω θα περιγράψω τα εργαλεία που βρίσκει κανείς όταν ανοίξει το Gimp,οπότε ας ξεκινήσουμε:

 

Εργαλεία σχεδίασης:

     Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket

  • Μπορείτε να κάνετε ότι σχήμα θέλετε,όπως το θέλετε και εύκολα

PhotobucketRectangle Select tool:Φτιάξτε τετράγωνα,ορθογώνια,σπιτάκια,πορτούλες ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας !!! Μπορεί να ενταχθεί και στην κατηγορία επιλογής (που κανονικά εκεί πρέπει)...

PhotobucketEclipse Select tool:Εεεεε να μην κάνουμε και κανέναν κύκλο για ήλιο,καμιά έλλειψη για φεγγάρι κλπ ;;; Όπως καταλάβατε δημιουργούμε κύκλους,ελλείψεις και γενικά ότι καμπύλη θέλουμε.Μπορεί να ενταχθεί και στην κατηγορία επιλογής....

 

PhotobucketPath tool:Δυνατό εργαλείο σχεδίασης που πραγματικά μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε,μόνο με το path tool.Βέβαια έχει και άλλες χρήσεις οι οποίες θα αναλυθούν σε άλλο tutorial ;)

PhotobucketPencil tool:Ζωγραφίστε τα πάντα με το μολυβάκι.Αν έχετε σταθερό χέρι τόσο το καλύτερο (με το ποντίκι :P) ή γραφίδα ή οτιδήποτε άλλο που να σας βολεύει.

...πίσω στα περιεχόμενα!

 

Εργαλεία παραμετροποίησης εικόνας:

       PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

  • Τα παραπάνω εργαλεία βοηθούν στη μεταχείρηση μιας εικόνας.Για παράδειγμα μπορείτε να την περιστρέψετε,συρρικνώσετε,στρεβλώσετε κλπ.

PhotobucketFlip tool:Περιστρέφει την εικόνα-layer οριζόντια ή κάθετα.Η ενέργεια αυτήν μπορεί να αντικατασταθεί και από το Rotate tool (δείτε παρακάτω).

PhotobucketRotate tool:Περιστροφή μιας εικόνας όσες μοίρες θέλουμε...επίσης υπάρχουν και οι επιλογές για δεξιό/αριστερόστροφη περιστροφή,οριζόντια/κάθετη όπως επίσης και 180μοίρες σαν προεπιλογή.Οι τελευταίες επιλογές από το μενού που υπάρχει στο Layer > Transform

PhotobucketScale tool:Με το συγκεκριμένο tool μπορείτε να καθορίσετε το μέγεθος μια εικόνας.

PhotobucketPerspective tool:Περιστρέφει (ή καλύτερα στρεβλώνει) μια εικόνα στον χώρο.Ένα παράδειγμα,σκεφτείτε ότι έχετε μια εικόνα..σαν πρώτη όψη είναι flat(2D) με το συγκεκριμένο εργαλείο μπορείτε να την περιστρέψεται στον χώρο και να δώσει μια 3D αίσθηση.Ένα παράδειγμα για κατανόηση...

PhotobucketShear tool:Έχει σχεδόν την ίδια χρήση με το παραπάνω εργαλείο (ξαδερφάκια).Η μόνη διαφορά που έχουν είναι πως η περιστροφή-στρέβλωση γίνεται σε 2D και μόνο δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα :).Ένα παράδειγμα για κατανόηση...

...πίσω στα περιεχόμενα!

 

Εργαλεία χρωματισμού:

      PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

  • Χρωματίστε τα πάντααααα.Με το πινέλο,τον αερογράφο,τον κουβά ή την πένα.

PhotobucketBucket Fill tool:Γεμίστε μεγάλες επιφάνειες με χρώμα...χρησιμοποιώντας τον κουβά :P

PhotobucketPaintbrush tool:To πινέλο....ζωγραφίστε ότι θέλετε,με όποιο brush και αν έχετε,σε ότι μέγεθος χρειαστεί !!! Γενικά με αυτό το tool ζωγραφίζετε στο Gimp.

PhotobucketAirbrush tool:Αερογράφος,ίδια χρήση με το πινέλο (^πάνω),προσωπικά το χρησιμοποιώ για να φτιάξω καμιά σκιά.

Photobucket Ink tool:Και η πένα.Η αλήθεια είναι ότι δεν την έχω χρησιμοποιήσει αλλά την δουλειά της την κάνει....ζωγραφίζει και γράφει ότι της πείτε :D.

PhotobucketColor Picker tool:Χμμμ,δεν είναι ακριβώς εργαλείο που χρωματίζει.Η δουλειά του είναι να σας δίνει τον κωδικό από ένα χρώμα που εσείς επιλέξετε.Με τον τρόπο αυτόν γνωρίζετε το χρώμα και το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε.

Photobucket Blent tool:Χρήσιμο και ωραίο εργαλείο.Δημιουργείστε χρωματισμούς με την χρήση βαθμίθων (;;) (gradients).Μερικά παραδείγματα για καλύτερη κατανόηση:

 

Ένα από τα gradients που θα βρείτε στις επιλογές του tool είναι το  (FG to BG).Το συγκεκριμένο δημιουργεί τόνους των δύο επιλεγμένων χρωμάτων,ξεκινώντας από το χρώμα στο προσκήνιο (foreground) και τελειώντας σε αυτό στο παρασκήνιο (background).

Ένα άλλο gradient είναι το (FG to Transparent).Το συγκεκριμένο δημιουργεί τόνους του χρώματος που βρίσκεται στο προσκήνιο (foreground) και καταλήγει σε διαφάνεια (transparent) 

 Και ένα ακόμη gradient.....αυτό δεν το κάνω περιγραφή :P απλά το έβαλα έτσι στην τύχει.Ένα από τα πολλά που υπάρχουν ως προεπιλογή στο gimp.Αλλά δεν παύει να είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί τι κάνει το εργαλείο !!!

 

 

 

...πίσω στα περιεχόμενα!

 

Εργαλεία επιλογής:

        PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

  • Εργαλεία για την επιλογή περιοχών σε μια εικόνα,επιλογή περιοχών με βάση το χρώμα,τυχαίες επιλογές κλπ κλπ

PhotobucketFree select tool:Επιλέξτε μια περιοχή που θέλετε.Δεν σας περιορίζει να είναι τετράγωνη,στρόγγυλη τρίγωνη....όπως θέλετε και ότι θέλετε μπορείτε να το επιλέξετε.

Photobucket Color tool:Επιλέγει όλη την περιοχή της εικόνας όπου υπάρχει το ίδιο χρώμα.

PhotobucketForeground Select tool:Επιλέγει μια περιοχή όπου περιέχει αντικείμενα του προσκήνιου (foreground).Για περισσότερη εξήγηση δεν γνωρίζω μιας και δεν το έχω χρησιμοποιήσει αρκετά εώς καθόλου :(.

Photobucketiscissors tool:Επιλέξτε περιοχή μιας φωτογραφίας (πχ έναν άνθρωπο σε ένα τοπίο) και μετά κάντε ότι θέλετε.Βέβαια η ίδια διεργασία μπορεί να γίνει και με το Path tool και Select from path,ότι σας βολεύει καλύτερα.

PhotobucketFuzzy Select tool:Το συγκεκριμένο εργαλείο επιλέγει αυτόματα περιοχές με το ίδιο χρώμα.Κάνει περίπου την ίδια δουλεία με το Color tool.

...πίσω στα περιεχόμενα!

 

Εργαλεία γενικής χρήσης:

     PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

 

  • Εργαλεία γενικής χρήσης..

Blur/Sharpen tool:Το συγκεκριμένο tool (blur tool) θολώνει μια περιοχή της εικόνας μας.Χρήσιμο για την "λείανση" ακρών,μη τέλειων καμπύλων κλπ.Προσοχή μην το παρακάνετε διότι θα φαίνεται άσχημο το τελικό αποτέλεσμα.Το sharpen tool κάνει την αντίθετη εργασία από το Blur tool.

PhotobucketSmudge tool:Το εργαλείο αυτό αναμιγνύει τα χρώματα σε μια εικόνα δίνοντας μια αίσθηση από νερομπογιές !!! (με απλά λόγια)

PhotobucketDodge/Burn tool:Με το dodge tool μπορούμε να κάνουμε μια εικόνα φωτεινότερη--από την πλευρά να απαλείψουμε τις σκιές,τα μεσαία ή φωτεινά χρώματα.Το burn tool κάνει μια περιοχή της εικόνας σκοτείνοτερη--με το ίδιο σκεπτικό που είπαμε πριν.

 

Για να κατανόησετε καλύτερα την λειτουργία των παραπάνω tools,νομίζω ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε δοκιμές και πειράματα σε μια φωτογραφία με τις επιλογές και ρυθμίσεις που έχει το κάθε tool.

 

PhotobucketHealing tool:Παρόμοια χρήση με το Clone tool.Στην ουσία κάνει επικόλληση περιοχές που έχουμε επιλέξει με σκοπό να χαθούν οι ατέλειες σε μια φωτογραφία...

PhotobucketClone tool:Κάντε αντιγραφή μερικές περιοχές(όποιες επιλέξετε με Shift και Click στην περιοχή που θέλουμε) μια εικόνας.Έπειτε με απλό κλικ σε όποιο σημείο θέλουμε κάνουμε επικόλληση το σημέιο που είχαμε αντιγράψει.Συνήθως χρησιμοποιείτε για να αφαιρούντε οι κηλίδες/σπυράκια/στίγματα/ουλές κλπ κλπ σε ένα πρόσωπο ;)

Photobucket Perspective Clone tool:Παρόμοια λειτουργεία με το παραπάνω tool.Απλά μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε clone μια περιοχή και να την εφαρμόσουμε με 3D αίσθηση (όπως γράψαμε και ποιο πάνω..)

Photobucket Crop tool:Άλλο ένα εργαλείο που δεν ξέρω ακριβώς τη χρήση του.Μια φορά το χρησιμοποιήσα που πήγα να κόψω τις εικόνες για την δημιουργία ενός site.

...πίσω στα περιεχόμενα!

 

Λοιπά εργαλεία...:

   PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

  • Διάφορα χρήσιμα και μη εργαλεία....

Photobucket Text tool:Βάλτε κείμενο στην εικόνα σας.Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε νέο layer μιας και το κάνει μόνο του (είναι έξυπνο !).

Photobucket Eraser tool:Η γόμα μας.Σβήστε τις ατέλειες ή ότι $#$%#% έχετε κάνει στην εικόνα σας :P.

Photobucket Zoom tool:Κάντε ζοομ σε μια περιοχή της εικόνας σας.

Photobucket Move tool:Μετακινήστε αντικείμενα-layers.

PhotobucketMeasure tool:Μετρήστε ένα τμήμα από την εικόνα σας.

Photobucket Align tool:Και βάλτε σε μια τάξη τα layer σας και τα αντικείμενα που έχετε.Ακόμη δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί το συγκεκριμένο tool !!!

...πίσω στα περιεχόμενα!

 

Αυτάααααααααααααααααααααααα και τελείωσε.Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ευχαρίστως να απαντήσω.Λογικά θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια θέματα στη συνέχεια...καλό διάβασμα και καλή ενασχόληση με το Gimp :)

 

Σημείωση:μερικά tools δεν έχουν και την καλύτερη περιγραφή...αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα πλιζ ας μου το πει για να προσθεθεί.Επίσης και ορισμένες κατηγορίες δεν έχουν και τον καλύτερο τίτλο (έλλειψη έμπνευσης :P) και εδώ όποιος θέλει ας βοηθήσει.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Bravo, thano! Αυτό θα είναι χρήσιμο για πολύ κόσμο...

--

"the car's on fire and there's no driver at the wheel.
and the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides.
and a dark wind blows."  GYBE

Μπράβο κ από μένα! Επίσης, πολύ χρήσιμο έχω βρει το καταπληκτικό www.edutorials.gr, κ ειδικότερα το κομμάτι που αφορά το Gimp:

http://www.edutorials.gr/gimp

Πέρα από αυτό όμως, τα παληκάρια έχουν κ μαθήματα για Blender, Inkscape, Drupal κ άλλα.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

'Ετοιμοοοοοοοοο,εντάξει με λίγεεεεεες  ελλείψεις αλλά θα γίνουν και αυτές !!!

--------------------
happy_linux_downloads

Θάνο, είναι πολύ καλό το tutorial. Ξανά μανά μπράβο!  Πάει και μπροστά για να το «μοιραστούμε» με όλους...

--

"the car's on fire and there's no driver at the wheel.
and the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides.
and a dark wind blows."  GYBE

Θανούλη είσαι ο άνθρωπος μου.. Και έψαχνα tutorial ( να μου το πούνε όμως -ξέρεις να με κάνουν να το εμπεδώσω!! ).

Παρεμπιπτόντως ψάχνω και κάποιον να ξέρει από υδραυλικά.. Μήπως υπάρχει κανείς;;;! :D

Alfi νομίζω ο παπαγάλος θα αργήσει ακόμη :(,βασικά τον ήθελα για ένα tutorial που ήθελε παπαγάλο :D

--------------------
happy_linux_downloads

Μπράβο Θάνο πολύ καλό! Πάλι καλά γιατί manual δεν αξιώνομαι να διαβάσω. Άντε τώρα και με περισσότερες λεπτομέρειες μπας και κάνουμε και εμείς προκοπή!

Πολυ καλο tutorial , ευχαριστω πολυ. Ευχομαι να εχεις το κουραγιο να συνεχισεις...:)

πραγματικα πολυ ωραιο!

θυμηθηκα και ενα λινκ που δειχνει καποια παραμετροποιηση του gimp,αν εχει ξανααναφερθει δε θυμαμαι.

 

http://www.smashingmagazine.com/2009/04/03/8-handy-tweaks-to-make-gimp-replace-photoshop/