Είναι καλή ιδέα να αλλάξει το XOrg/Wayland με το Mir

Comments

πάντως δεν μού φαίνεται σωστός ο τρόπος που τίθεται το ερώτημα γιατί βάζει μαζί τα Xorg και Wayland. «Εχω σπαστει με τα crash του Xorg/Wayland!!» είναι χαζομάρα γιατί ποιος έχει δοκιμάσει το Wayland για να προλάβει να σπαστεί κιόλας; Ότι το κλασσικό X πρέπει να αντικατασταθεί είναι γνωστό εδώ και χρόνια και για αυτό ξεκίνησε το Wayland. To 2012 βγήκε η έκδοση 1.0 (ως ένδειξη ότι δεν θα ξαναχαλάσει την συμβατότητα και άρα μπορεί να ξεκινήσει ο κόσμος να προχωράει βασιζόμενος ότι δεν θα πάει χαράμι η δουλειά του στο μέλλον. Να θυμόμαστε επίσης ότι το Wayland δεν είναι λογισμικό αλλά πρωτόκολλο.

Τι συνέβη με το Mir. Πάνω που όλα προχωρούσαν κανονικά με το Wayland βγαίνει το ubuntu και λέει θα κάνουμε το Mir που θα έχει τις ίδιες ιδέες με το Wayland αλλά δεν θα είναι Wayland. Είναι σαφές ότι το ubuntu απλά διαχωρίζει τον εαυτό του από τον υπόλοιπο κόσμο τού λίνουξ. Πρόβλημά του αλλά μην περιμένει ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα το ακολουθήσει γιατί αυτό απλά δεν γίνεται έτσι απλά. Ακόμα και τα παράγωγα τού Ubuntu (Kubuntu, Lubuntu κλπ) δεν βρίσκουν νόημα να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν το Mir.

Το ερώτημα επομένως δεν βγάζει νόημα γιατί αφενός αυτός που το έθεσε δεν έχει ιδέα τι είναι το Wayland, και αφετέρου έτσι και αλλιώς το Mir είναι καταδικασμένο να μείνει δεμένο με το ubuntu και το unity.

Δεν διαφωνώ με όσα λες, lucinos. Απλά έχω την εντύπωση ότι βασική δικαιολόγηση της Canonical για το Mir είναι το "θα φτιάξουμε έναν σωστό display server που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες που βασικά συνοψίζονται στο ότι θα παίζει παντού, από desktops μέχρι κινητά". Επομένως η ερώτηση που τίθεται εδώ είναι μάλλον (υποθέτω) αν είναι καλή ιδέα το Mir για το Ubuntu. Η απάντησή μου σε αυτήν την ερώτηση είναι ναι, είναι καλή ιδέα αφού ταιριάζει με την γενικότερη στρατηγική της Canonical για το Ubuntu (όπως [url=http://www.linuxinsider.gr/%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%B7/linux-inside-3-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82-internet-dj]έχω γράψει παλιότερα[/url], θέλει πλήρη έλεγχο και διαφοροποίηση του προϊόντος για να το προωθήσει ευρύτερα ως Ubuntu και όχι ως μια ακόμα διανομή Linux). Δεν νομίζω ότι θέλει να την ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος/διανομές. Θέλει απλά το δικό της προϊόν να ταιριάζει με τα στάνταρντ που έχουν θέσει και να το χρησιμοποιεί ο κόσμος στις συσκευές που κάνουν target. Αυτό δεν είναι κακό για το οικοσύστημα γενικότερα, μια και σίγουρα θα υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός απ' οτι αν υπήρχε μόνο X.org ή/και Wayland και σίγουρα όλο και κάποια καλή ιδέα θα υπάρξει στο Mir που θα αντιγράψουν/βελτιώσουν κάποιοι άλλοι σε κάποιο fork. Αλλωστε νομίζω ότι το Mir είναι GPL οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.