SteamOS: Το Linux λειτουργικό σύστημα του SteamBox

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 09/23/2013 - 23:29 | 5' | 3

Μια νέα και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα εμφανίστηκε στο site του Steam, της πλατφόρμας gaming της Valve. Η σελίδα περιέχει ένα countdown που προφανώς αναφέρεται στα επίσημα αποκαλυπτήρια του SteamBox, της περίφημης "παιχνιδομηχανής" που όπως έχουμε πει ετοιμάζει η Valve. Όμως δεν είναι αυτό το σημαντικό!

To διαφημιστικό κείμενο αναφέρεται αρχικά στο Big Picture, δηλαδή το UI για μεγάλες οθόνες/τηλεοράσεις που ενσωματώθηκε πέρσι στο Steam, και σημειώνει ότι οι developers της εταιρείας δουλεύουν σε νέους τρόπους "για να έρθει το Steam στα σαλόνια μας". Αμέσως μετά γράφει ότι "σύντομα θα σας προσθέσουμε στη διαδικασία σχεδιασμού, ώστε να μας βοηθήσετε να διαμορφώσουμε το μέλλον του Steam".

Είπαμε όμως, το σημαντικό της υπόθεσης και αυτό που μας αφορά δεν είναι αυτό. Είναι η σελίδα SteamOS που αναφέρεται στο λειτουργικό σύστημα που θα τρέχει το SteamBox! Επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει ο Gabe τον Γενάρη σχετικά με τη νέα κονσόλα, αλλά και τις προ ημερών δηλώσεις του στο LinuxCon ότι το Linux είναι το μέλλον του gaming, η εταιρεία αναφέρει στο site ότι το SteamBox θα βασιστεί στο Linux για να συνδυάσει "την σταθερή αρχιτεκτονική του με την εμπειρία gaming σε μεγάλες οθόνες".

Ομως κι αυτό το... ξέραμε. Η ακόμα πιο σημαντική για εμάς είδηση είναι ότι αυτό το νέο "φρούτο" που λέγεται SteamOS θα κυκλοφορήσει και ως αυτοτελής διανομή Linux την οποία θα μπορούμε να εγκαθιστούμε στα δικά μας μηχανάκια home theater ή στα απλά PC! 

Και τι υπόσχεται το SteamBox/SteamOS πως θα κάνει; Εχουμε και λέμε:

In home streaming:  Το SteamBox θα τρέχει Linux αλλά θα μπορεί να streamάρει οποιοδήποτε Windows/Mac game από άλλο μηχάνημα όπου τρέχει το Steam.

Online movies, music: Προβολή (και προφανώς αγορά) ταινιών και μουσικής 

Family Sharing: Οικογενειακό παιχνίδι με μοίρασμα των ίδιων τίτλων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας

Family Options: Διαφορετικό Library για κάθε μέλος της οικογένειας.

Steam Cloud: Αποθήκευση ρυθμίσεων και saves των παιχνιδιών σε διαδικτυακούς servers. (Νομίζω ότι αυτό ήδη γίνεται) 

Τώρα, με δεδομένη την συνεργασία Ubuntu+Valve θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι το SteamOS θα βασίζεται στο Ubuntu αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις με το Mir... Ίδωμεν, αλλά η ουσία είναι ότι μια μεγάλη εταιρεία σαν τη Valve ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει κονσόλα με Linux λειτουργικό και να διαθέσει ελεύθερα αυτό το λειτουργικό, και μάλιστα (αντίθετα με τη Sony και το Playstation) το διαφημίζει δεόντως...

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ καλή για τους linux gamers, που αν μη τι άλλο θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αγοράσουν μια linux κονσόλα είτε να απολαμβάνουν καλύτερη υποστήριξη για τις κάρτες γραφικών και τα παιχνίδια που παίζουν. Σκεφτείτε τις συνέπεις που θα έχει για το Linux το ενδεχόμενο να βγει το SteamBox και το SteamOS στην αγορά και να πάει καλά. Όλες οι μεγάλες εταιρείες θα αρχίσουν σιγά σιγά να βλέπουν το Linux ως σοβαρή επιλογή και αργά ή γρήγορα θα το υποστηρίζουν...

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μεθαύριο. Για τις εταιρίες το Steam OS θα είναι μάλλον δωρεάν. Δεν γνωρίζουμε όμως αν θα είναι και ανοικτού κώδικα. Μάλλον πρόκειται για κάτι σαν το Android αλλά για παιχνιδομηχανές.

Από τη στιγμή που περιέχει τον πηρύνα Linux, και διανέμεται στον κόσμο, υποχρεωτικά πρέπει να δίνουν και τον κώδικα. Κάποια πράγματα μπορούν να είναι closed source αλλά το βασικό σύστημα νομίζω πρέπει να είναι open source.