openSUSE 11.2 - εντυπώσεις, ρυθμίσεις, liveusb

21 posts / 0 new
Τελευταία καταχώριση
Εικόνα: Anonymous
Anonymous
openSUSE 11.2 - εντυπώσεις, ρυθμίσεις, liveusb

 

Το openSUSE 11.2 δεν το είχα στο «πρόγραμμα» προς εγκατάσταση - τον τελευταίο καιρό έχω στρογγυλοκαθίσει σε Debian διανομές και λόγω δουλειάς και λόγω διασκέδασης (σχολίνουξ).

Τις προάλλες όμως ένας φίλος μου είπε ότι κατεβάζει την rc να το δοκιμάσει οπότε μπήκα κι εγώ στην πρέσα.

Κατέβασα το LiveCD με το KDE, λοιπόν αλλά πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να το εγκαταστήσω.

Γιατί το KDE; Ε, τι να κάνουμε ...οι προτιμήσεις δεν κρύβονται :) Άλλωστε τόσες διανομές με default το Gnome, ας υπάρχουν και μία-δύο με KDE...

Τέσπα, χτες έκανα ένα βαρβάτο update και σήμερα άλλο ένα. Λογικά αυτή τη στιγμή έχω ένα snapshot σχεδόν ίδιο με την τελική έκδοση.

Πως μου φαίνεται; Πετάει. Να μερικά που πρόσεξα:

1. Όταν φορτώνω το KDE με 2-3 applets μου δεσμεύει κάτω από 500ΜΒ RAM, πράγμα που από μόνο του είναι σημαντικό για εμένα. Πόσο μάλλον όταν άλλες διανομές (Kubuntu, Mandriva) ...ξεκινάνε από τα 600ΜΒ.

2. Το YaST2 (με το γραφικό Qt περιβάλλον) δεν κάνει μία ώρα να φορτώσει. Το δε YaSΤ (με ncurses περιβάλλον) είναι ακόμα πιο γρήγορο!

3. Ενσωμάτωση στον Firefox και το OpenOffice των στυλ μενου του KDE, ένα πράγμα που δεν υπάρχει σε αρκετές άλλες διανομές και μου σπάει τα νεύρα...  

4. Ext4 εξ αρχής, με δυνατότητα full hard disk encryption, και άμα θες παίζεις με το btrfs (υποτίθεται εγώ δεν μπήκα καν στον κόπο να δω τι παίζει...)

5. zypper -d ή με απλά λόγια επιτέλους το zypper μπορεί να κάνει ένα apt-get upgrade -d ;)

6. Αμεση αναγνώριση της GPU και του Sound chip, ή με απλά λόγια 3D από την αρχή και μουσική άνετα.

7. O πυρήνας: 2.6.31.5 αναγνωρίζει ακόμα περισσότερες συσκευές.

8. Build Service. Οτι και να πεις είναι λίγο. Αν δεν βρίσκεις κάτι στο zypper απλά πηγαίνεις στο http://software.opensuse.org/search, το βρίσκεις και το εγκαθιστάς με ένα κλικ (ουψ! ακόμα την socnetv 0.51 έχω  εκεί!??!)

9. Yakuake από το Live CD  - απλά πράγματα δηλαδή :)

10. ΝΑΙ! Το KDE4 είναι προεπιλογή στο DVD.

11. Ναι, το laptop δεν κάνει σαν σκούπα πια, όταν ανοίγεις 3-4 tabs στο FF - αν και εδώ ομολογώ ότι το credit ανήκει περισσότερο στο Flashblock παρά στο openSUSE :)

12. Δεν χρειάζεται να ψάχνω σε δεκάδες πακέτα *python* για να κάνω το καταραμένο gmail-notifier plasmoid να δουλέψει :)

 

Στα άσχημα: 

1. Κλασικά, πρέπει να εγκαταστήσεις έξτρα πακέτα για να ακούσεις ένα MP3. Δεν είναι σαν το Debian ή το Mandriva που παίζει με την μία. Η πλάκα είναι ότι δεν μπαίνει καν στον κόπο να σε ειδοποιήσει ότι σου "λείπουν" κάποια πακέτα. Ανυποψίαστος, βάζεις ένα MP3 στο Amarok και δεν ακους τίποτε. Νομιζεις ότι κάτι παίζει με το ALSA, και αγχώνεσαι τσάμπα. Eίναι ένας τομέας όπου που το Mandriva και το Kubuntu υπερτερούν. Πάντως με ένα κλικ και λίγη αναμονή όλα διορθώνονται.

2. Κάτι παίζει με το grub installer. Έκανα κάτι αλλαγές (έβαλα Mandy!) και όταν πήγα να επανεγκαταστήσω το GRUB του openSUSΕ, δεν έκανε καμία αλλαγή. Δοκίμασα και με grub-install.unsupported και με το yast2 bootloader. Τελικά, το έκανα χειροκίνητα (grub, root (hd0,7), setup (hd0) ) και δούλεψε.

3. Κλασικά, δεν παίζει το hibernation στο laptop μου - το περίεργο είναι ότι κάποτε έπαιζε σε όλες τις διανομές - αλλά τώρα ...  Δεν μπορώ να το καταλάβω.

 

Αυτά για αρχή - αναμένω και τις δικές εντυπώσεις...

Εικόνα: alfisti
alfisti
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModeratorEditor-Blogger
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 5260

"Το openSUSE 11.2 δεν το είχα στο «πρόγραμμα» προς εγκατάσταση - τον τελευταίο καιρό έχω στρογγυλοκαθίσει σε Debian διανομές.

Τις προάλλες όμως ένας φίλος μου είπε ότι κατεβάζει την rc να το δοκιμάσει οπότε μπήκα κι εγώ στην πρέσα."

 

Ωραίος είσαι!!

Εγώ τι φταίω δηλαδή καί με έβαλες στην πρέσα? Πριν λίγο το χάζευα στο distro αλλά είπα ... άσε! βαριέμαι!

Τι ήθελα καί μπήκα εδώ?   :)

Τέλος πάντων Σβκ έρχεται  !

 

====

the hamster's is out there

http://hamster-linux.blogspot.com/

http://alfistigr.blogspot.com/

__________________

====

http://alfistigr-photo.blogspot.com/

Εικόνα: Teddy
Teddy
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModerator
Μέλος από: 30 Ιαν 2008
Πόντοι: 3130

Παρακολουθώντας και εγκαθιστώντας όλες τις beta εκδόσεις, απο την milestone 6 και μετά να γράψω τις δικές μου εντυπώσεις, απο την πλευρά ενός που χρησιμοποιεί σχεδόν μόνο suse απο την έκδοση 10.3.
Να ξεκαθαρίσουμε οτι η πρώτη μεγάλη διαφορά ήταν απο την 10.3 στην 11.0 οπου η διαχείρηση πακέτων έγινε πολύ γρήγορη. Η δεύτερη απο την 11.0 στην 11.1 οπου πλέον το KDE4 δούλευε καλά, και ακόμα καλύτερα όσο προχωρούσαν οι εκδόσεις του KDE απο τα διάφορα repo. Και τώρα;
Το πρώτο είναι οτι δεν έχουν αλλάξει και πολλά σε μια πρώτη ματιά. Παραμένει πολύ καλό. Το μόνο μελανό σημείο ο Grub και η διαχείρηση που κάνει το εργαλειάκι του YaST, που μου κάνει νερά παραδοσιακά (μάλλον μπερδεύεται που έχω 5 σκληρούς επάνω).
Οι διαφορές που μου έκαναν εντύπωση: 1)Εγκατάσταση απο φλασάκι με το ίδιο ISO του CD. Μεγάλη υπόθεση. 2)(επιτέλους) γρήγορο boot. Η πρώτη έκδοση μετά την νέα μόδα. 3)(επιτέλους)γρήγορο σύστημα ειδικά αν δεν μπλέκετε προγράμματα του gnome με του KDE. 4)ΚDE ως προεπιλογή (το κουτάκι είναι τικαρισμένο στο KDE, ολεεεεεεεε)
και 5)Ναι, η διαχείρηση πακέτων έγινε ακόμα καλύτερη με διάφορες μαγκιές του YaST που θα τις δείτε στην πορεία.

Εικόνα: alfisti
alfisti
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModeratorEditor-Blogger
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 5260

"Πριν λίγο το χάζευα στο distro αλλά είπα ... άσε! βαριέμαι!"

Καί τώρα πού το κατέβασα? Τι θα το κάνω? Πού να μπλέκω τώρα πάλι με εγκαταστάσεις, με grub ...

Αρκετά desktop έχω δεί! Τι να κάνω, τι να κάνω .....

Χμμμμ!!  Τι είπατε? Live usb? Καλή ιδέα. Κι αν σώζει καί τις ρυθμίσεις μου καί τα προγράμματα ε? Τι θα έχει να ζηλέψει? Τίποτα. Καί θα το παίρνω καί μαζί μου!!

Με ένα opensuse στην τσέπη ε! Μετράς αλλοιώς   :)   :)

Διάλειμα, πείραμα 10 λεπτών, έπιασε με την μία καί όλα αυτά γράφονται από το usbάκι μου, αφού το επανεκκινήσαμε 3 φορές καί κάθε φορά σωζόντουσαν οί αλλαγές.

Υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο ένας είναι ο "δύσκολος" από την κονσόλα.

Bαριέμαι να σας εξηγώ, γιά αυτό περάστε από εδώ:

http://lizards.opensuse.org/2009/11/12/opensuse-11-2-persistent-liveusb-setup/

Εγώ, σαν γνήσιο τέκνο τού GUI θα σας τα πω λιανά:

Kατεβάζουμε στο desktop μας (εγώ στο ubuntu) το .iso (εγώ kde, εσείς κάντε ότι θέλετε).

Ανοίγουμε αυτό το ωραίο προγραμματάκι πού ακούει στο όνομα unetbutin (θα το βρούμε στον εγκαταστάτη μας αν δεν το έχουμε ήδη εγκαταστήσει) καί δημιουργούμε με αυτό, ένα usb με το suse (θα "οδηγήσουμε" το unetbutin στο iso πού είχαμε κατεβάσει).

Φτιάχνουμε λοιπόν το liveusb.

Ανοίγουμε τον partition manager (λέγε με GParted).

Πηγαίνουμε στο usb, το επιλέγουμε καί κάνουμε resize, αφήνοντας όσο είναι το iso συν κάτι πολύ λίγο (750-800 mb είναι μία χαρά).

Στο υπόλοιπο, δημιουργούμε νέο partition χρησιμοποιώντας όλον τον χώρο.

Καί το διαμορφώνουμε σαν ext3.

Τhats all!!!!!!!!!!!!!!!

Kάντε reboot καί το suse θα φροντίσει γιά τα υπόλοιπα. Θα χρησιμοποιήσει το δεύτερο partition τού usb γιά ... αποθήκη   :)

 

(σε περίπτωση πού δεν πιάσει με την μία, κάντε το εξής. Μέσα από το liveusb καί το suse, ανοίξτε το yast  -menu, applications, system, administrator settings- καί πηγαίνετε System, Partitioner. Δεστε αν στο διαμέρισμα πού μας ενδιαφέρει, στο δεύτερο τού usb υπάρχει  ο τύπος linux native. αν όχι, με δεξί κλικ κάντε edit καί επιλέξτε no format καί system ID να είναι 0χ83 linux. Επανεκκίνηση καί ... ΟΚ!)

:)

 

====

the hamster's is out there

http://hamster-linux.blogspot.com/

http://alfistigr.blogspot.com/

__________________

====

http://alfistigr-photo.blogspot.com/

Εικόνα: Constantinos
Constantinos
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςEditor-Blogger
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 4560

Βρε σεις, ελεος. Εχω μετακομιση & πνιγομαι!! Τι καθεστε & αναβετε φυτιλιες τωρα???

Να φυγετε κυριοι... Να πατε αλλου

Κραταει τις ρυθμισεις ε? & δουλευει καλα & το KDE??

 

Υ.Γ: Τελικα αυτο το ζορι με τον Grub, υπαρχει ακομα σε ολες τις rpm διανομες,η απλα ετυχε εδω??

Π.Σ.Π.Α

 

 

Εικόνα: Anonymous
dimitris (not verified)

Παράθεση από alfisti:

"Το openSUSE 11.2 δεν το είχα στο «πρόγραμμα» προς εγκατάσταση - τον τελευταίο καιρό έχω στρογγυλοκαθίσει σε Debian διανομές.

Τις προάλλες όμως ένας φίλος μου είπε ότι κατεβάζει την rc να το δοκιμάσει οπότε μπήκα κι εγώ στην πρέσα."

 

Ωραίος είσαι!!

Εγώ τι φταίω δηλαδή καί με έβαλες στην πρέσα? Πριν λίγο το χάζευα στο distro αλλά είπα ... άσε! βαριέμαι!

Τι ήθελα καί μπήκα εδώ?   :)

Τέλος πάντων Σβκ έρχεται  !

 

 

Γιατί εγώ φταίω; Μέχρι στιγμής σε 2 PC έχει μπει το openSUSE 11.2 και παίζει μια χαρά.

Εχω ένα προβληματάκι με το VirtualBox (και η OSE και η sun έκδοση αρνούνται να τρέξουν) αλλά που θα πάει.

Κατά τα λοιπά, μ' αρέσει που σε Core Duo και σε Core 2 Duo πάει σφαίρα.

 

Υπάρχει επίσης θέμα με την επανεγκατάσταση του GRUB (ακούς Teddy;) αλλά λύνεται αν μπεις στην κονσόλα του GRUB...

 

Εικόνα: lebronJ
lebronJ
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστής
Μέλος από: 20 Μάιος 2008
Πόντοι: 685

καλησπέρα σας,

Οι δικές μου εντυπώσεις:

α.πολύ καλύτερο απ' το 11.1 σε όλα

β. Κατά την αναβάθμιση "έχασε" το skype και την mysql.

την mysql την ρύθμισα μέσω του αρχείου /etc/my.cnf και δούλεψε αμέσως.

Το skype δεν δουλεύει!! Αύριο θα το φιάξω.

Γενικά είναι πιό γρήγορο το 11.2 στο άνοιγμα, παρα πολύ πιό γρήγορο στο κλείσιμο,

πιό σταθερό και το KDE 4.3 πιό όμορφο.

Ούτως ή άλλως αυτό χρησιμοποιούσα. Τώρα έχω πολλούς επιπλέον λόγους. Η ταχύτητα είναι

ο σημαντικότερος λόγος!

Εικόνα: vriareos
vriareos
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModerator
Μέλος από: 23 Ιουν 2009
Πόντοι: 2365

Και επειδη πιστευω  οτι σας αρεσουν οι ωραιες ιδεες μαζυ και λιγο παιδεμα-αλλωστε η ομοιομορφια ποτε δεν ηταν του γουστου μας-----σαν καλοι κτιστες που ειμαστε εχουμε πολλη δουλεια εδω susestudio.com/ .......καλη αρχη.....

Εικόνα: Teddy
Teddy
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModerator
Μέλος από: 30 Ιαν 2008
Πόντοι: 3130

Έβαλα την τελική έκδοση και όλα πάνε όπως τα περίμενα. Άψογα

Δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι η ευκολία εγκατάστασης και πως τα πάντα (πλην των codecs όπως αναφέρεται και πιο πάνω) παίζουν πάρα πολύ καλα.

Παράθεση από vriareos:

Και επειδη πιστευω  οτι σας αρεσουν οι ωραιες ιδεες μαζυ και λιγο παιδεμα-αλλωστε η ομοιομορφια ποτε δεν ηταν του γουστου μας-----σαν καλοι κτιστες που ειμαστε εχουμε πολλη δουλεια εδω susestudio.com/ .......καλη αρχη.....

Υπάρχει μια περίπτωση να φτιάξω ένα remaster με 3D out-of-the-box για τις όλες τις ΑΤΙ (όχι για την σειρά 5000) με τους open-source οδηγούς.  Άμα ξεβαρεθώ και υπάρξει ενδιαφέρον (=με τσιγλίσετε και λίγο) θα το κάνω όταν θα είναι διαθέσιμο το susestudio με την 11.2. (Λες να δουλεύει με την 11.1?)

Εικόνα: vriareos
vriareos
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModerator
Μέλος από: 23 Ιουν 2009
Πόντοι: 2365

Απ το στομα σου και στης novell το αυτι,Teddy

Εικόνα: harris
harris
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστής
Μέλος από: 22 Οκτ 2008
Πόντοι: 975

Eγώ απλά να πρόσθέσω το εξής... στο 11.2 kde 64bit που το έτρεξα εχθές λίγο, μέσω του προγράμματος boinc ( το οποίο έχει cpu benchmark ) έχω πάρει το μεγαλύτερο σκορ , σε διανομή linux μακράν... μιλάμε για διαφορά 1000 floating point MIPS (Whetstone) per CPU στο δεύτερο ubuntu 9.10 64bit... . ομολογώ πως με εντυπωσιασε η διαφορά... well done opensuse..

=========================================================

__________________

Εικόνα: jvarkas
jvarkas
Απουσιάζω!
Registered UserModeratorEditor-Blogger
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 2560

Λοιπόν έκανα κι εγώ την εγκατάστασή μου (καθαρή εγκατάσταση μιας και τα 11.1 τα είχα ξεσκίσει λίγο, οπότε βρήκα ευκαιρία για φρέσκα πράγματα) και είμαι ενθουσιασμένος! Όλα καλά μέχρι στιγμής, τα λίγα που παρατήρησα ήταν σαφώς γρηγορότερη εκκίνηση/ τερματισμός και γενικότερα καλύτερη απόδοση. Μόνο που δε μπορώ να χρησιμοποιήσω για αρκετό χρονικό διάστημα τα εφέ του KWin. Ξεκινάνε μια χαρά και μετά από κάποια ώρα (άλλοτε 1-2 λεπτά, άλλοτε 1 ώρα) το σύστημα κρασάρει. Έχω την ΑΤΙ Χ1650 (R500) με τους radeonhd drivers (v1.3) και mesa 7.4 (αν δεν κάνω λάθος, τέλοςπάντων τη default έκδοση που υπάρχει με την εγκατάσταση). Κι εδώ χρειάζομαι τα φώτα του φίλου Teddy που έχει κάνει διατριβή στο θέμα...Ποια είναι η άποψή σου? Να δοκιμάσω μήπως radeon? Να δοκιμάσω καινούριες εκδόσεις radeonhd, mesa ή/ και xorg (είχα την εντύπωση ότι με τις εκδόσεις αυτές οι κάρτες της σειράς R500 παίζουν)? Απ'ότι έχω καταλάβει (από τις δικές σου οδηγίες) ο restricted driver (fglrx) δεν παίζει...Άσε που προτιμώ κιόλας να παίξω με ανοιχτό driver (γιατί έτσι μας αρέσει!!!). Τα 3D άλλωστε τα θέλω μόνο για KWin μιας και μερικά εφέ μου φαίνονται λειτουργικά και τα έχω συνηθίσει λίγο. Άσε που πρέπει να πουλάω και μούρη σε κανά φίλο που έρχεται σπίτι για να τον προσηλυτίσω στο λίνουξ...

Έχω εγκατεστημένη και Mandriva 2009.1 την οποία θα αναβαθμίσω με την πρώτη ευκαιρία σε 2010 και θα τη "στήσω" με το openSUSE (μιλάμε για KDE και στις δύο φυσικά)

************************

www.postokano.gr

__________________

************************

www.postokano.gr

Εικόνα: jvarkas
jvarkas
Απουσιάζω!
Registered UserModeratorEditor-Blogger
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 2560

ξέχασα να πω ότι την εγκατάσταση την έκανα γρήγορα και απροβλημάτιστα μέσω usb με τις πάντα πολύτιμες οδηγίες του alfisti (ακολούθησα όμως την οδό της γραμμής εντολών διότι για κάποιο λόγο απέτυχα μέσω γραφικού περιβάλλοντος...Τώρα πώς εγινε αυτό ουδέν σχόλιο, η δουλειά πάντως γίνεται. Θα δοκιμάσω μάλιστα να το δουλέψω και μέσω usb)

************************

www.postokano.gr

__________________

************************

www.postokano.gr

Εικόνα: Teddy
Teddy
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModerator
Μέλος από: 30 Ιαν 2008
Πόντοι: 3130

Με τον radeon είναι καλύτερα για 3D (βγάλε το πακετάκι του radeonhd και θα τον φορτώσει αυτόματα). Άσχετο, 7.6 κάτι είναι η έκδοση του Mesa. Σωστά λες, ο fglrx δεν περνιέται για την κάρτα σου. Επίσης o radeon μπορεί να φάει κολλήματα όσον αφορά εξόδους/να πρέπει να βάλεις το καλώδιο της οθόνης σε άλλη θύρα κτλ τουλάχιστο σε εμένα.

Τώρα πιο συγκεκριμένα. Προσπάθησε να πάρεις την έξοδο του dmesg και το /var/log/Xorg.0.log οταν θα σου κρασάρει να δούμε τι γίνεται. To πρώτο νομίζω οτι είναι το σημαντικότερο, καθώς εκεί φαίνονται τα μηνυματα του drm που μάλλον χτυπάει (παραδοσιακά). Πάντως αν θες να με προλάβεις λόγω της εισαγωγής νέων πραγμάτων καθημερινά ο (γνωστός νομίζω) οδηγός μου για τις r600 ισχύει και για τις r300*. Τα πακετάκια του xorg όπως και το αντίστοιχο repo δεν χρειάζεται, δοκίμασε αρχικά με το το πακέτο με τους drivers (xorg-x11-driver-video) και το mesa του repo του Oertel, μετα με το libdrm και τέλος αν δεν δουλέψει με καινούργιο kernel.

*r300 λέμε τις r3xx-r5xx λόγω οτι χρησιμοποιούν τον ίδιο driver. Αντίστοιχα r600 τις r6xx-r7xx (2000-4000) αφού επίσης χρησιμοποιούν κοινό driver. Μιλάμε για τον 3D driver που βρίσκεται ενσωματωμένος στο mesa. 

Εικόνα: jvarkas
jvarkas
Απουσιάζω!
Registered UserModeratorEditor-Blogger
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 2560

Thanks Teddy θα κάνω δοκιμές μόλις βρω χρόνο. Πώς θα πάρω το αποτέλεσμα των dmesg και Xorg.0.log αφού κολλήσει? Κολλάει τελείως και δε μπορώ να βγω σε κονσόλα, δε δουλεύουν και οι συνδυασμοί πλήκτρων Alt+SysReq+R+B+Q ή κάπως έτσι.

************************

www.postokano.gr

__________________

************************

www.postokano.gr

Εικόνα: Teddy
Teddy
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστήςModerator
Μέλος από: 30 Ιαν 2008
Πόντοι: 3130

Για δες στον ΥaST/διάφορα/δείτε το αρχείο καταγραφής του συστήματος (ή στο /var/log/messages). Ψάξε για μηνύματα του drm. Για το άλλο κοίτα στα αρχεία με παρόμοιο όνομα πχ Xorg.0.log.old

Aν δεν βρεις τίποτα δοκίμασε να αλλάξεις τα πακέτα που σου είπα με την σειρά που σου είπα.

 

Εικόνα: lebronJ
lebronJ
Απουσιάζω!
Registered UserΣυχνός σχολιαστής
Μέλος από: 20 Μάιος 2008
Πόντοι: 685

To skype εγκαταστάθηκε τελικά σε OpenSuse 64 bit ως εξής:




ως ρουτ σε τέρμιναλ:
mkdir ~/skype-install
cd ~/skype-install

κατεβάζουμε το rpm στον παρών κατάλογο από το site του skype
και δίνουμε:
sudo zypper install skype-*.rpm xorg-x11-libXv-32bit libqt4-32bit libqt4-x11-32bit

αλλιώς δεν εγκαθίσταται που να χτυπιέσαι !

 

Το virtualbox (η non OSE 64 bit έκδοση) είχε πρόβλημα μέχρι πριν από 2-3 μέρες διότι δεν γινόταν μεταγλώτιση

του module του πυρήνα ώστε να τρέξει σε OpenSUSE 11.2 64 bit.

Εδώ και 2-3 μέρες η SUN έβγαλε την έκδοση 3.0.12 του virtualbox που δουλεύει σε OpenSUSE 11.2 64 bit.

H εγκατάσταση γίνεται ως εξής:



Προαπαιτούμενα πακέτα:

Αυτα τα πακέτα χρειάζονται για την μεταγλώτιση του module virtualbox του πυρήνα:

  • kernel-source

  • kernel-syms

  • Xalan-c

  • Xerces-c

  • gcc

  • make

 

Αφού ελέξουμε και εγκαταστήσουμε τα ανωτέρω πακέτα κάνουμε τα εξής:

 

1oν

Λήψη αρχείου από σελίδα www.virtualbox.org/wiki/Downloads       (non-OSE)

 

2oν

Εκτέλεση ως ρούτ εντός του καταλόγου όπου κατέβηκε το αρχείο:

rpm -ivh VirtualBox-3.0.12_54655_openSUSE111-1.x86_64.rpm


 

Αυτά!

Σημειώνω ότι η έκδοση virtualbox για i586 (32bit) δουλεύει από την πρώτη στιγμή σε 11.2

Εικόνα: jvarkas
jvarkas
Απουσιάζω!
Registered UserModeratorEditor-Blogger
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 2560

Παράθεση από lebronJ:

Σημειώνω ότι η έκδοση virtualbox για i586 (32bit) δουλεύει από την πρώτη στιγμή σε 11.2

Σ' εμένα πάντως δεν έπαιξε out-of-the-box, καθώς χρειάστηκε να εγκαταστήσω τα πακέτα gcc, make, kernel-source, kernel-default-devel ώστε να γίνει compile το vbox kernel module με την εντολή

/etc/init.d/vboxdrv setup

Επίσης δεν κατέβασα το rpm αρχείο αλλά πρόσθεσα στο /etc/zypp/repos.d/  το κατάλληλο repo file, όπως περιγράφεται στην επίσημη σελίδα του virtualbox. Το αναφέρω απλά ως εναλλακτική.

Σε περίπτωση αναβάθμισης απ' ότι είδα απλά εκτελώντας μετά την αναβάθμιση την εντολή που αναφέρω πιο πάνω γίνεται πάλι compiled το module και είμαστε ΟΚ.

************************

www.postokano.gr

__________________

************************

www.postokano.gr

Εικόνα: enos
enos
Απουσιάζω!
Registered User
Μέλος από: 12 Δεκ 2008
Πόντοι: 170

Παιδιά έχω το acer aspire one a110l.Πιο πριν χρησιμοποιούσα Arch linux με kde(Έχω αναβαθμίσει τη ram απο 512 σε 1,5Gb).Είδα το καινούριο opensuse και μπηκα και γω στον πειρασμό.Δεν θα αναφέρω πόσο καλό είναι και πόσο σταθερό αφού χτες το έβαλα...Αυτό που μου έκανε πραγματικά εντύπωση είναι ότι είναι πιο γρήγορο!Κανένα κόλλημα ενώ στο arch κολλουσε λιγο το kde!!!Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος αν και μου λείπει ο Pacman.Αν δεν χρησιμοποιούσα στον Desktop Slackware σίγουρα αυτό θα εγκαθιστούσα!

Εικόνα: ms86lx
ms86lx
Απουσιάζω!
Registered User
Μέλος από: 1 Ιαν 1970
Πόντοι: 45

Γειά σας παιδιά ! Όλα καλά?

Να σας ρωτήσω, έχει βρεί κανείς εφαρμογή ανάλογη του window login manager που υπάρχει π.χ στο Ubuntu για  Open SuSe 11.2?

Γενικά κάποιο τρόπο διαχείρισης του gdm?
 

ευχαριστώ προκαταβολικά

 

Εικόνα: kalikatzaros_21
kalikatzaros_21
Απουσιάζω!
Registered User
Μέλος από: 16 Αυγ 2010
Πόντοι: 5

Γεια σας παιδια,

Ειμαι καινουργιος στο Linux, εχω το OpenSuse 11.2 εγατεστημενο στον υπολογιστη μου εκανα ενα update εχ8ες με το που τα εγκατεστησα και ηταν ολα ok, σημερα κατεβασα κατι Μp3 αλλα δεν μου τα παιζει με το banshee μου ζηταει να κατεβασω τους καταληλους codecs για να παιξει, πηγαινω στο site που μου λεει και κατεβαζω το αρχειο το ανοιγω για να κανω εγκατασταση με το yast αλλα μου βγαζει σφαλμα κατα την εγκατασταση, και γενικα και σε update να κανω μου το κανει αυτο.....

Οποιος μπορει να βοηθησει....

Help plz......

Ευχαριστω!!

 

P.S: για gnome codecs....