Mandriva 2008.1 (spring) vs Ubuntu 8.04 (hardy heron)

alfisti | Δευ, 04/21/2008 - 22:59 | 5' | 12

To ubuntu, είναι η διανομή πού έχει κερδίσει πολλούς νέους χρήστες τού linux, κυρίως χάρη στην φιλικότητά της.
Θεωρείται, όχι άδικα ίσως, ότι είναι η διανομή (ή έστω μία από τις διανομές) πού πολύ γρήγορα θα την συνηθίσει ένας μη εξοικιωμένος με το linux χρήστης.

Πριν λίγα χρόνια, αυτόν τον ρόλο, κράταγε γιά τον εαυτό της, η mandrake. H oποία, μετά τις γνωστές περιπέτειές της, μετονομάστηκε σε mandriva, χάνοντας ταυτόχρονα την πρωτοκαθεδρία αλλά καί (ακόμα χειρότερα) μεγάλο μέρος της αίγλης τού ονόματός της.

Αυτήν την εποχή, έχουμε μαζί μας, δύο live cd τα οποία διεκδικούν μία θέση στον σκληρό μας δίσκο.

Ubuntu 8.04 - hardy heron καί mandriva 2008.1 - spring.

Έρχονται καί τα δύο, με kernel 2.6.24, Pulse audio, Xorg 7.3, OpenOffice.org 2.4.
To ubuntu θα φορτώσει gnome 2.22.1 ενώ η mandriva kde 3.5.9. (βέβαια υπάρχει καί το kubuntu με kde4, ενώ αντίστοιχα η mandriva με gnome αφού καί οί δύο διανομές ... σέβονται τούς εαυτούς τους καί εμάς).
Το ubuntu έχει firefox 3 beta ενώ η mandriva, 2.0.0.13.

Η ταχύτητα της mandriva ακόμα καί από livecd είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική καί σε καμία στιγμή δεν θα μας προβληματίσει, σε αντίθεση με το ubuntu πού μετά από λίγη ώρα χρήσης θα εμφανίσει σημάδια κόπωσης.

Το compiz θα ενεργοποιηθεί πανεύκολα στο live cd της mandriva, αφού περιέχονται drivers γιά όλες τις κάρτες γραφικών (οί ΑΤΙ δεν εξαιρούνται καί έτσι οί κάτοχοι αυτών των καρτών αφήνουν τα διάφορα προβλήματα στο παρελθόν).
To ίδιο θα καταφέρετε στο hardy, μόνο μετά την εγκατάστασή του καί αφού εγκαταστήσετε τούς απαραίτητους drivers.

Όσο υποκειμενική κι αν είναι η άποψη γιά την εμφάνιση τού συστήματος, μάλλον οί περισσότεροι θα συμφωνήσουμε ότι είναι πιό όμορφο ένα βαθύ μπλέ με άσπρα παράθυρα καί liberation fonts από ένα καφέ desktop με sans.

Όλες (μα όλες) οί συσκευές σας θα αναγνωριστούν από το live cd της mandriva (με την εξαίρεση κάποιων wifi chips) καί το control center (ίσως το πληρέστερο καί ευκολότερο cc όλων των διανομών), είναι εκεί γιά οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστείτε.

Επιτέλους! Ήρθε μάλλον ο καιρός αυτό το "system" με τα πάμπολλα υπομενού τού ubuntu, πού μάλλον δυσκολεύει τον χρήστη να δώσει την θέση του σε κάτι άλλο.

 

Προσθέστε τις 18 -αν δεν κάνω λάθος- γλώσσες πού είναι προεγκατεστημένες στο spring, την δυνατότητα γιά άμεση αναπαραγωγή όλων των multimedia αρχείων, όλα τα προγράμματα τού kde, flash καί java, τον πολύ εύχρηστο partition manager, την πιό εύκολη καί γρήγορη εγκατάσταση πού έχω συναντήσει καί την δυνατότητα να προσθέτει πλέον στον grub καί τις άλλες μας διανομές καί έχετε το ... μακράν πιό φιλικό στον νέο χρήστη live cd.

Kαί ίσως (πλέον) την καλύτερη rpm διανομή.

(Από μία ιδέα τού dimitri. Ας με συμπληρώσει ή διορθώσει :) )

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΜΕ TA LINUX ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΙΓΟ

ΒΟΗΘΕΙΑ.ΚΑΝΩ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ UBUNTU 8.4RC ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ failed to initialize Hal

ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΩΡΩ ΜΑ ΚΑΝΩ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

Νομίζω ότι το αδικεί λίγο η παρουσίαση το ubuntu , μια και υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρια μεταξύ των δύο διανομών, ότι το ubuntu προσπαθεί να είναι ένα έτοιμο live -cd με μόνο ανοιχτές εφαρμογές και πρότυπα, ενώ η madriva όχι.

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσουμε σε πολλά, ειδικά στον partition manager.

Παρόλα αυτά για κάποιο λόγο οι βασισμένες στο debian διανομές μου φαίνονται πιο βολικές πια.

Σύμφωνοι, αλλά που ακριβώς είναι το κακό να υποστηρίζεις MP3, AVI και nVidia/ATi drivers; Δεν θα τα εγκαταστήσει η πλειονότητα των χρηστών, παρότι ξέρει τα προβλήματα αυτών των drivers; Αν θέλει 3D εφέ, δεν θα βάλει drivers από τον restricted manager; Αν θέλει να παίξει UT ή WoW κάτι άλλο; Δυστυχώς, μέχρι να φτιαχτούν αξιόλογοι open source 3D drivers αυτό θα γίνεται.

Κι αν θέλει να ακούσει τα MP3 του, δεν θα εγκαταστήσει ffmpeg, gstreamer-bad κοκ; Ή μήπως να μετατρέψει την συλλογή του σε OGG μόνο και μόνο επειδή η Thomson και ο κάθε καραγκιόζης θεωρεί ότι έχει λαμβάνειν και μόνο που έχουμε MP3; Στην τελική, με εξαίρεση τους drivers και τα firmware (τα οποία περιλαμβάνει και το Ubuntu, αν δεν απατώμαι) όλα τα υπόλοιπα είναι open source. Απλά, το Ubuntu σου λέει, "α, θες να παίξεις MP3, μισό να στο βάλω - εγώ δεν το διανέμω επειδή φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ το codec για MP3 είναι παράνομο, αλλά μεταξύ μας αν κάνεις κλικ εδώ θα το βάλω και δεν θα βγάλω τσιμουδιά"...Το ίδιο θα κάνει και για drivers. Και μάλιστα, αμα δει ότι έχεις nVidia/ΑΤι θα σου πει "α, ξέρεις εγώ υποστηρίζω τα ανοιχτά πρότυπα, το ελεύθερο λογισμικό κοκ, αλλά βλέπω ότι έχεις και nVidia - μπας και ψήνεσαι να σου βάλω έναν closed source driver, έτσι στα γρήγορα, για να δεις τα εφέ σου;..."

Τώρα, εγώ αυτό το λέω υποκριτικό. Πιο καθαρή είναι η θέση της Mandriva. Σου λέει, δεν θες όλα αυτά που έχει το One; Υπάρχει και η Free έκδοση με καθαρά ελεύθερο λογισμικό. Βάλτην να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

IMHO, ένα Live CD πρέπει να δείχνει στον άλλον τι μπορεί να κάνει. Και όχι τι θα θέλαμε εμείς να κάνει αυτός με το PC του..

--Hey you!
don't help them to burry the light
don't give in without a fight.

Κάτι πήγε στραβά ή στην εγκατάσταση ή στο κάψιμο του cd.

Εδώ θα βρεις παραπάνω πληροφορίες

http://en.wikipedia.org/wiki/Hardware_abstraction_layer

από ένα ψάξιμο που έκανα στο γούγλη παρατήρησα ότι αυτό συμβαίνει συνήθως από προβληματικά cd.

αν έχεις 2-3 μέρες υπομονή να κατεβάσεις την οριστική έκδοση σίγουρα θα είναι καλύτερα.

αλλιώς ξανακάψε το iso και κάνε καινούρια εγκατάσταση.

υγ.υποθέτω ότι κάποιος ποιο έμπειρος, σίγουρα θα κάνει post εδώ, και θα σε βοηθήσει πιο πολύ.

ziboman, μάλλον είσαι σε λάθος σημείο στο forum ( :) ),καί νομίζω ότι είδα την ερώτηση καί αλλού (καί απάντησα).

Στο θέμα μας.

Κατ' αρχάς είναι σαφές ότι αναφέρομαι σε live cd καί όχι σε εγκατεστημένη διανομή.
Από την στιγμή πού μία διανομή εγκατασταθεί, ο χρήστης θα την φέρει στα δικά του γούστα, ανάλογα με το γιατί καί πως χρησιμοποιεί το pc. Καί (πλέον) πολύ λίγο θα απέχει μία διανομή από μία άλλη.

Το live cd όμως?
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν νομίζω πως αυτό πού ενθουσίασε, ήταν η ευκολία πού είχες πλέον να δείς πως μία διανομή θα κάτσει στο pc.
Ότι μπορούσες να "σώσεις" με αυτά το pc σου.

Καί γιά να μην βρεθώ να ξαναγράφω πάνω κάτω, αυτά πού ήδη έγραψε ο dimitris (με μία διαφορα -το wifi chipακι μου, είναι κλειστού κώδικα. Κάποιες διανομες -καί το ubuntu- δεν το περιλαμβάνουν, κάποιες άλλες ναί. Να μην το βάλω?),
Θα πώ μόνο αυτό.
Απλά, το live cd της mandriva είναι μία ολοκληρωμένη διανομή, με την διαφορά ότι τρέχει από cd.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Έστω και ένα μήνα μετά (τι να κάνουμε προχθές έφερε ο ταχυδρόμος το περιοδικό) ας σχολιάσω και εγώ. Έχοντας δοκιμάσει αρκετές διανομές πάντα από τη σκοπιά του απλού χρήστη που θέλει να κάνει τη δουλειά του χωρίς πολλά-πολλά (μεγάλη κουβέντα αν σκεφτείς ότι έχω περάσει από τα Ακατονόμαστα 3.0) δοκίμασα και τη Mandriva 2008.1 και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Για το περιβάλλον δεν έχω να πω πολλά γιατί περί ορέξεως...
Όμως, διευκολύνει τα μέγιστα τον αρχάριο (κακο)μαθημένο και σε αντίθεση με το Ubuntu που δεν τα κατάφερε έτρεξε "με τη μία" και άνευ ρύθμισης στον καινούριο laptop (απ' όπου και γράφω το μήνυμα) της καλής μου (ευφημισμός) όπου το U 8.04 τα βρήκε σκούρα μάλλον με την κάρτα γραφικών και έδειξε μια μεγαλοπρεπέστατη μαύρη οθόνη (για την ιστορία πρόκειται για Toshiba P200D-12O). Πιο δύσκολη ήταν η σύνδεση των δύο υπολογιστών με τα ακατονόμαστα παρά το να έχω πλήρη λειτουργικότητα με το Mandriva. Μάλλον κέρδισαν μια θέση στο φορητό αν και στον desktop θα βάλω ubuntu, δεν βλάπτει ο πειραματισμός άλλωστε...

Φαντάσου και να είχα εγκατεστημένη διανομή!

Καπου στα παραπανω αναφερεται οτι η mandriva παιζει και με gnome...αν το εγκαταστησεις σου δινει δυνατοτητα να επιλεξεις gnome?

Ναι. Πρεπει να εγκαταστησεις το gnome και εισαι ok.

(γιατι ομως δεν δοκιμαζεις εγκατασταση μιας "gnome" διανομης?)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Η αλιθεια ειναι οτι για mandriva δεν με ενδιαφερει πολυ,ενημερωτικα ρωταω....προς το παρων εχω σκοπο να βαλω τα ubuntu ultimate...

ΕΓΚΑΤΕΣΤΙΣΑ ΤΟ ubuntu 8.04 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΙΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ cd-rom ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
ΝΑ ΚΑΤΕΩΑΣΩ DRIVERS?
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΧΡΙΑΖΟΜΑΙ ΒΩΕΙΘΕΙΑ!

ΑΠΑΝΤΙΣΤΕ Μ ΜΕ E-MAIL ΓΤ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ Τ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ!

ΤΗΧ!

γιά αρχή, κάνε νέο topic στην "βοήθεια", ή στο "ubuntu".

προς θεού, δεν χρειάζεσαι τίποτα.

ξεκίνα με το τι θες να κάνεις, τι θες να εγκαταστήσεις καί είναι σίγουρο ότι θα έχεις όση βοήθεια θές.

σε άλλο topic όμως please :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Από το 2008 έχουν περάσει 5 χρόνια ,άλλα & οι 2 διανομές από το κακό στο χειρότερο πάνε !Το Mandriva αν δεν κανω λαθως έχει κλήσει & το Ubuntu πάει όσο πιο κάτω μπορεί στο Distrowatch :(