ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ GPARTED

tavernaros | Παρ, 05/08/2009 - 15:42 | 2' | 8
Kαλό μεσημέρι σε όλους!Μου έχει έρθει μια ειδοποίηση για την καινούργια έκδοση Ubuntu 9.04 'Jaunty Jackalope' και θέλω να την εγκαταστήσω στο φορητό μου υπολογιστή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχω διαθέσει αρκετό χώρο για το λίνουξ, με αποτέλεσμα να μου βγάζει μήνυμα ότι δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για την εγκατάσταση.Έχω κατεβάσει το πρόγραμμα gparted αλλά δεν ξέρω να το χρησιμοποιώ και φοβάμαι να κάνω πειραματισμούς με αυτό το πρόγραμμα, μήπως κάνω καμιά "ζημιά"στο λίνουξ... Μπορεί κάποιος να μου δώσει οδηγίες για το πώς θα προσαρτήσω κι άλλο χώρο από το σκληρό δίσκο στο partition του λίνουξ;(δόξα τω θεώ, έχω αρκετό ελεύθερο χώρο!!). Ευχαριστώ προκαταβολικά...
Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

πες μας χωρητικότητα δίσκου καί πόσα parttions θέλεις να έχεις (ένα τρίτο κοινό ας πούμε γιά win καί linux?)

====

the hamster's is out there

Ο δίσκος μου είναι χωρισμένος στα εξής partitions:
/dev/sda1 ntfs μεγέθους 132 Gb (σε χρήση 84,16 Gb αχρησιμοποίητο 47,90 Gb). Αυτό το διαμέρισμα το έχω για τα windows vista.
/dev/sda2 ext3 μεγέθους 9 Gb (σε χρήση 8,78 Gb αχρησιμοποίητο 228,71 Mb). Αυτό το διαμέρισμα το έχω για το linux και σε αυτό θέλω να προσθέσω άλλα 5 Gb (είναι αρκετά για τη νέα έκδοση Ubuntu 9.04 'Jaunty Jackalope';)
/dev/sda3/extended 1023 Mb
/dev/sda5 linux-swap 1023 Mb
/dev/sda4 ntfs μεγέθους 6,99 Gb (σε χρήση 4,48 Gb αχρησιμοποίητο 2,51 Gb). Το διαμέρισμα αυτό το εxει φτιάξει ο υπολογιστής μου (hp pavilion dv 6000) για επαναφορά των windows.

Ζητάω συγγνώμη που κάθομαι και τα γράφω αυτά, ενώ θα "έπρεπε" να είχα ανεβάσει ένα στιγμιότυπο οθόνης από το gparted,όμως έχω προσπαθήσει,αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει πώς θα "ανεβάσω" ένα στιγμιότυπο οθόνης στο φόρουμ;

tavernaros]/dev/sda3/extended 1023 Mb /dev/sda5 linux-swap 1023 Mb /dev/sda4 ntfs μεγέθους 6,99 Gb (σε χρήση 4,48 Gb αχρησιμοποίητο 2,51 Gb). Το διαμέρισμα αυτό το εxει φτιάξει ο υπολογιστής μου (hp pavilion dv 6000) για επαναφορά των windows.

Κάτι δε μου πάει καλά...Μήπως το /dev/sda4 είναι /dev/sda6 καθώς το /dev/sda3 είναι extended που σημαίνει ότι τα logical partitions ξεκινάνε την αρίθμηση από 5?

Αυτό που βλέπω σε πρώτη φάση είναι να μικρύνεις το /dev/sda1 κατά 5 GB (το σύνολο 14 για το λίνουξ που είναι αρκετά) και να τα δώσεις στο /dev/sda2. Το θέμα όμως είναι ότι ο ελεύθερος χώρος που θα δημιουργηθεί θα είναι αριστερά από το /dev/sda2 κι όχι δεξιά, οπότε και θα μπορούσες εύκολα να μεγαλώσεις τη χωρητικότητα του /dev/sda2. Θα το ψάξω περισσότερο να δω τι γίνεται σ'αυτήν την περίπτωση και θα επανέλθω.

www.postokano.gr

Τα παραπάνω τα αντέγραψα ακριβώς από το gparted.Δυστυχώς δεν ξέρω πώς να ανεβάσω ένα στιγμιότυπο οθόνης (στη συγκεκριμένη περίπτωση το στιγμιότυπο του gparted) στο φόρουμ, για να καταλάβεις καλύτερα πώς είναι χωρισμένος ο σκληρός μου δίσκος!

Δεν πειράζει άνοιξε ένα τερματικό (Terminal) - θα το βρεις στο μενου με τις εφαρμογές νομίζω στα Accessories ή στο System - και πληκτρολόγησε την εντολή df -h και πόσταρε τα αποτελέσματα.

www.postokano.gr

Συγνώμη αν κατάλαβα καλά θες dual-boot ubuntu-vista ?

Αν κάνεις εκκινηση απο Ubuntu CD , θα κάνει resize μόνο του, έχει και επιλογή για manual partition(που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο).

Αν πάλι κατάλαβα λάθος , sorry.

=========================================================

Σωστά μάντεψες! Θέλω να έχω μαζί το ubuntu και τα vista. Δηλαδή, αν βάλω το cd του ubuntu, θα μπορέσω να πάρω τα 5 Gb που χρειάζομαι από το partition των windows και να τα προσαρτήσω στο partition του ubuntu;

Αν κρίνει o installer οτι ο χώρος δεν ειναι αρκετός ναι.

Εγώ θα σου έλεγα να τρέξεις to wubi μέσα απο vista. 

https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide                  ..εδώ οδηγίες.

=========================================================