Bootloaders για linux

Linuxlalala | Τετ, 08/08/2012 - 15:17 | 8' | 2

Σε αυτό το thread παρουσιάζω μερικούς καλούς bootloaders για εκκίνηση πυρήνων linux.

1.Gujin

Το gujin είναι ένας φορτωτής εκκίνησης ο οποίος αντί να χρησιμοποιεί διασνδεση μόνο κειμένου (text mode) όπως το Grub, χρησιμοποεί διασύνδεση γραφικο περιβάλλοντος. Έχει υποστήριξη ποντικιού (αν είσται τυχεροί, έχετε touchpad ή το ποντίκι σας είναι PS/2). Αν το ποντίκι σας δεν υποστηρίζεται, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα F (F1, F2, F3 κτλ). Το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό του είναι το ότι δεν χρειάζεται καθόλου ρύθμιση, καθώς σε κάθε εκκίνηση ανιχνεύει αυτόματα τα εγκατεστημένα Λ/Σ. Μία ακόμη δυνατότητά του είναι ότι μπορεί να φορτώνει πυρήνες linux από κάθε μέσο (τόσο εσωτερικό όσο και αφαιρούμενο) που βρίσκει μπροστά του, πράγμα που τον κάνει χρήσιμο στους developers λειτουργικών συστημάτων. Τέλος, μπορεί να εγκατασταθεί οποζδήποτε, ακόμα και σε μη εγγράψιμα μέσα (CDROM), πράγμα που τον κάνει χρήσιμο σε περιπτώση που χαθεί το GRUB, καθώς και να φορτώσει πυρήνες linux.Τα μόνα αρνητικά στοιχεία είναι ότι δεν τρέχει σε μηχανήματα με Buggy BIOS, καθώς και το ότι τα κρυφά partition τα οποία έχουν εγκατασταθεί στον υπολογιστή από τον κατασκευαστή για επαναφορά των

προεπιλεγμένων ρυθμίσεων (recovery partitions) αναγνωρίζονται ως windows.

Υπέρ:

    Εκγαταστείται σχεδόν παντού

    Χρησιμοποιεί γραφική διασύνδεση (GUI)

    Πολύ ευέλικτος

    Δεν χρειάζεται ρύθμιση

    Φορτώνει πυρήνες linux

Κατά:

    Δεν τρέχει σε buggy BIOSES

    Πειρματική υποστήριξη ποντικιού

    Αναγνωρίζει τις κατατμήσεις επαναφοράς ως windows

Ιστοσελίδα project:http://sourceforge.net/projects/gujin/

Οδηγός εγκατάστασης: http://fossies.org/unix/privat/gujin-2.8.5.tar.gz:a/gujin/install.txt

Screenshoot:




2.Plop

Το plop είναι ένας μινιμαλιστικός bootmanager ο οποίος μπορεί να εκκινήσει από IDE CDROM, USB Flash, σκληρό δίσκο και δίκτο μέσω PXE. Είναι και αυτός γραφικός και ενσωματώει ένα '' φουτουριστικό'' μενού. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραδώσει τον έλεγχο στον bootloader που είναι εγκατεστημένος στο επιλεγμένο partition. Όμως, είναι χρήσιμο για εκκίνηση από USB στα BIOS που δεν το υποστηρίζουν.

Υπέρ:

    Επιτρέπει την εκκίνηση από USB στα ''δύστροπα'' BIOS

Κατά:

    Περιορισμένες δυνατότητες

    Οι ονομασίες των partition ίσως μπερδέψουν τους αρχάριους

Ιστοσελίδα project:http://www.plop.at/en/bootmanager/index.html

Οδηγός εγκατάστασης:http://www.plop.at/en/bootmanager/mbrinstall.html

Screenshot:



    3. GAG

To GAG είναι ένας εύχρηστος boot manager, ο οποίος εμφανίζει μία λίστα με τα εγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα σε μορφή λίστας με κουμπιά, τα οποία μπορούν να επιλεγούν με τα πλήκτρα 1 ως 9. Υποστηρίζει πολλούς τύπους πληκτρολογίων (QWERTY, QWERTZ, AZERTY και

DVORAK), και είναι μεταφραζμένο σε πολλές γλώσσες (λίστα των μεταφράσεων από το http://gag.sourceforge.net/translate.html). Επίσης, μπορεί να προστατέψει τις εγγραφές του με κωδικό πρόσβασης, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες σε κάποια λειτουργικά συστήματα. Επίσης, είναι πλήρως μεταφράσιμος μέσω του αρχείου messages.msg. Τέλος, μπορεί να εκκινήσει μέχρι 9 ΛΣ, πράγμα που τον κάνει ακατάλληλο για χρήση από όσους δοκιμάζουν πολλά λειτουργικά συστήματα. Τα αρνητικά είναι ότι δεν δουλεύει με τους νέους, Advanced format σκληρούς δίσκους, μερικές φορές δεν λειτουργεί σωστά αν υπάρχει CD/DVD στο drive, έχει παλαιολιθικό περιβάλλον, και τέλος ότι αν κάνετε boot linux μέσω του GAG, χρειάζετε να εγκαταστήσετε το GRUB στο partition του linux. Να σημειώσω ότι το project φαίνεται νεκρό (τελευταίο update στις 8/10 του 2008), συνεπώς μπορεί να μην δουλέψει με καινούριο hardware.

Υπέρ:

    Προστασία με κωδικό πρόσβασης

    Μεταφραζμένο σε πολλές γλώσσες

    Υποστηρίζει ενναλακτικά πληκτρολόγια

Κατά

    Παλαιομοδίτικη εμφάνιση

    Πρέπει να ρυθμιστεί από τον χρήστη

    Μπορεί να μην δουλέψει με το νεότερο hardware

Ιστοσελίδα project:http://gag.sourceforge.net/

Οδηγός εγκατάστασης:http://www.xente.mundo-r.com/zasjls/lhs/computer/gag.html

Screenshot (από το
http://gag.sourceforge.net/pics.html) :




4.XOSL2

Το XOSL2 είναι ένας γραφικός bootmanager, σαν τον Gujin, ο οποίος προσπαθεί να είναι φιλικός με τους νέους χρήστες. Αποτελεί fork του XOSL ενός boot manager που η ανάπτυξή του σταμάτησε. Η εμφάνισή του θυμίζει αυτή των windows 98, και η εγκατάστασή του γίνεται μέσω DOS, πράγμα που θα τρομάξει τους νέους χρήστες. Να σημειώσω ότι το project είναι νεκρό από το 2007, κι έτσι το νέο hardware ίσως να μην υποστηρίζεται.

Υπέρ:

    Εύχρηστος, θα φανεί γνωστός στους χρήστες windows

Κατά

    Απαιτεί DOS για την εγκατάστασή του.

    Δεν υποστηρίζεται πια (νεκρό)

Ιστοσελίδα project:http://sourceforge.net/projects/xosl2/

Οδηγός εγκατάστασης:http://www2.arnes.si/~fkomar/xosl.org/manual/install/1.html

5.Burg

O BURG (Brand new Universal Loader from Grub) είναι ένας boot loader βασισμένος στον Grub, ο οποίος υποστηρίζει θέματα. Χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο αντικειμένων, το οποίο του επιτρέπει να μεταγλωτιστεί σε περισσότερα λειτουργικά συστήματα (Linux,Windows,OSX,Solaris,FreeBSD και άλλα). Επίσης, υποστηρίζει θέματα (themed interface) και έχει ένα εύκολα ρυθμιζόμενο σύστημα μενού. Επειδή βασίζεται στο Grub, όλα τα καλά χαρακτηριστικά του. Μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε λειτουργία κειμένου όσο και σε λειτουργία γραφικών. Τέλος, μπορείτε να βάλετε προστασία με κωδικό πρόσβασης.

Screenshot: επειδή το BURG έχει πολλά θέματα, μπορείτε να δείτε screenshots από το http://code.google.com/p/burg/wiki/Screenshots

Υπέρ:

    Υποστηρίζει θέματα

    Μεγάλη βελτίωση του Grub/Grub2

    Κληρονομεί όλα τα καλά χαρακτηριστικά του Grub

Κατά:

-

Ιστοσελίδα project:http://code.google.com/p/burg/

Οδηγοί εγκατάστασης:http://code.google.com/p/burg/w/list

Αυτή ήταν η παρουσίαση μερικών bootloaders για το linux. Έυχομαι να κάλυψα τις ορέξεις των linuxάδων που τους αρέσουν οι πειραματισμοί. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε, γράψτε σχόλιο.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν έχω να προσθέσω, απλά να πω ότι η παρουσίαση σου ήταν άρτια.

Δεν ήξερα καν την ύπαρξη αυτών των boot loaders. Ευχαριστούμε! :)

Δεν έχω να προσθέσω, απλά να πω ότι η παρουσίαση σου ήταν άρτια.

Δεν ήξερα καν την ύπαρξη αυτών των boot loaders. Ευχαριστούμε! :)

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ