Αναπαραγωγή βίντεο σε ASCII art μέσω MPlayer, όπως λέμε MATRIX!!!

diamond_gr | Πέμ, 11/01/2018 - 11:07 | 3' | 3

Έχετε φάει χιλιάδες ώρες επάνω στο πληκτρολόγιό σας και βλέπετε τα πάντα όπως στην ταινία Matrix!!! Θα έχετε δει πολλά έργα επίδοξων ACII ζωγράφων. Υπάρχει καμια περίπτωση να δείτε λοιπόν βίντεο σε ASCII μορφή; Βεβαίως!!!

Υπάρχει το πρόγραμμα AAlib (http://aa-project.sourceforge.net/aalib), μια βιβλιοθήκη ουσιαστικά που μετατρέπει οποιαδήποτε εικόνα σε ASCII.

Μιας και η ταινία είναι ένα σύνολο από κινούμενες εικόνες, ο MPlayer προσφέρει εδώ και καιρό υποστήριξη για τις βιβλιοθήκες AAlib.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε frame της ταινίας μπορεί να μετατραπεί σε ASCII και να το δείτε στην οθόνη. Εδώ θα δείτε τα βασικά της για το ASCII. Πολλά από τα πακέτα του MPlayer υποστηρίζουν AAlib, και έτσι αν χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά θα είστε ΟΚ.

Για να παίξετε ένα βίντεο ή μια ταινία με τη βιβλιοθήκη AAlib, στο τερματικό δώστε τις παραμέτρους -vo aa στην εντολή mplayer:

$ mplayer -vo aa video.avi

Εάν δεν σας φτάνει όμως το αποτέλεσμα, καλύτερα να δώσετε δικά σας μεγέθη:

$ mplayer -vo aa:width=250:height=80 video.avi

Πέρα από αυτά, μπορείτε να παίξετε με το xterm

$ xterm -fn 5x7 -geometry 250x80 -e "mplayer -vo aa:driver=curses video.avi

ΔΩΣΤΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

mplayer με libcaca
mplayer με libcaca

Μου άρεσε το AAlib, αλλά αυτό το κατάμαυρο είναι πολύ μουντό. Γι'αυτό υπάρχει λύση. Λέγεται caca. Η Libcaca (http://sam.zoy.org/libcaca) είναι σαν το AAlib, αλλά πάει ένα βήμα παραπάνω. Δίνει χρώματα. Μοιάζουν περίπου όπως τα original.

$ mplayer -vo caca video.avi

Και αν το τρέξετε σε xterm δώστε

$ xterm -fn 5x7 -geometry 250x80 -e "CACA_DRIVER=ncurses mplayer -vo caca video.avi"
Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 2)

Σχόλια

Ρε τι μου θυμίσατε τώρα...

Πρόλαβε κανείς σας την εποχή των BBS; Τα γραφικά (λέμε τώρα) τότε ήταν ANSI. Φανταστείτε κάτι σαν ASCII art αλλά με χρώμα. Εμενες με το στόμα ανοικτό από κάτι δουλειές... Δείτε εδώ μερικά παραδείγμα που είχα μαζέψει:

http://dimitris.apeiro.gr/2009/03/30/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-bbs-ansi-art/

και λάβετε υπόψη ότι μιλάμε για terminal καταστάσεις, είχαμε απλή VGA με 256 χρώματα αλλά στο τερματικό υπήρχε περιορισμός στο πλάτος (νομίζω 80 chars). Και επίσης, ότι αυτά τα βλέπαμε full screen και όχι zoomed out όπως τα βλέπετε στις εικόνες. Α, και η ταχύτητα των modems (14400 baud στην καλύτερη περίπτωση) ήταν τέτοια που έβλεπες να τυπώνεται το γραφικό γραμμή προς γραμμή - ενίοτε με σκουπίδια αν είχες την «τύχη» στην γραμμή ΟΤΕ σου να πέφτει και η κύρα Σούλα από το διπλανό τετράγωνο που συζητούσε με τη ξαδέρφη της βραδιάτικα για τον Σάκη τον υδραυλικό... :)