Νέα έκδοση openSUSE 13.2: πράσινο φως προς την ελευθερία!

diamond_gr | Τρί, 11/04/2014 - 15:31 | 13'

Αγαπητοί φίλοι, κυκλοφόρησε το openSUSE 13.2. Μετά από ένα χρόνο συνεχόμενες βελτιώσεις στα εργαλεία και τις τις διαδικασίες και πολλές ώρες ανάπτυξης, πακεταρίσματος, δοκιμών και διορθώσεων σφαλμάτων, η νέα σταθερή έκδοση είναι εδώ, παρέχοντας τα καλύτερα που μπορεί να προσφέρει στο Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα με την εξαιρετική πράσινη πινελιά: σταθερότητα, καινοτομία και διασκέδαση!

Αυτή είναι η πρώτη έκδοση μετά την αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης του openSUSE, με μικρότερη φάση σταθεροποίησης λόγω της εκτενούς δοκιμής που διενεργείται σε καθημερινή βάση στην κυλιόμενη διανομή που χρησιμοποιείται τώρα ως βάση στις σταθερές εκδόσεις. Η τέλεια ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και σταθερότητα με ψηλό επίπεδο ελευθερίας επιλογής που είναι συνηθισμένοι οι χρήστες του openSUSE.

Το openSUSE 13.2 είναι...

Καινοτόμο

Είναι χτισμένο γύρω από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες που έχει να προσφέρει το Linux: με το Snapper για να λαμβάνετε το στιγμιότυπο, δυνατότητα που σας παρέχει το σύστημα αρχείων Btrfs που προσφέρεται ως προεπιλογή, το Wicked που σας παρέχει τις ελάχιστες ρυθμίσεις δικτύου, το Dracut που πετυχένετε ταχύτερους χρόνους εκκίνησης… Για χρήστες που ζητούν περισσότερες καινοτομίες, το Plasma 5.1, η επόμενη γενιά του KDE, είναι επίσης διαθέσιμη για τεχνική προεπισκόπιση.

Φρεσκογυαλισμένο

Σε αυτή την έκδοση παρουσιάζεται το πρώτο βήμα να υιοθετηθούν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδίασης του openSUSE. Είναι αξιοσημείωτη η γραφική ανακαίνιση: το εγκαταστάτης, ο bootloader, η ακολουθία εκκίνησης και όλα τα (επτά!) υποστηριζόμενα περιβάλλοντα εργασίας (KDE, GNOME, Xfce, LXDE, Enlightenment 19, MATE και Awesome). Έχει υιοθετηθεί ακόμα και το πειραματικό Plasma 5.1 στη συνολική εμπειρία χρήσης.

Εύκολο

Ο νέος εγκαταστάτης του openSUSE 13.2 διαθέτει μερικές αλλαγές που στοχεύουν στην ευκολότερη διαδικασία εγκατάστασης στους νέους χρήστες. Αυτές οι αλλαγές συμπεριλαμβάνουν μια νέα και περισσότερο απλή ροή εγκατάστασης, καλύτερων και έξυπνων αυτόματων προτάσεων, λιγότερων μπερδεμένων επιλογών να ρυθμίσετε και μια νέα σχεδίαση για την διεπαφή χρήστη. Εππροσθέτως, συμπεριλαμβάνονται αρκετά εργαλεία που διευκολύνουν στην διαχείρηση οποιουδήποτε συστήματος όπως τα Εργαλεία Διαχείρισης Προφιλ για το AppArmor ή το άρθρωμα του YaST για το Snapper, έτσι για να αναφέρουμε κάποια.

“Με μια πολύ βελτιωμένη και εξορθολογισμένη διαδικασία εγκατάστασης, καθώς και όλες τις τελευταίες τεχνολογίες από όλο το οικοσύστημα του ανοικτού λογισμικού, το openSUSE 13.2 είναι μια τέλεια επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν ένα λειτουργικό σύστημα που είναι σύγχρονο, σταθερό, και απλά δουλεύει.“ είπε ο Richard Brown, Πρόεδρος του συμβουλίου openSUSE.

 

Λεπτομέρειες

Για χρήστες

Οθόνη καλωσορίσματος KDE

KDE

Η έκδοση KDE 4.14, είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Volker Lanz. Παρέχει οικεία όψη, αίσθηση και λειτουργικότητα με την σταθερότητα της τελευταίας έκδοσης της μακροπρόθεσμης υποστήριξης του Plasma Workspace (4.11.12) και των εφαρμογών από το τελευταίο Software Compilation (4.14.2). Το KDE Telepathy προσφέρει λειτουργίες όπως κρυπτογράφηση off-the-record (OTR) για άμεσα μηνύματα, και μια σειρά από εφαρμογίδια για το Plasma Workspace. Οι εφαρμογές KDE που απαιτούν πολυμέσα είναι βασισμένες στην έκδοση 1.0 του GStreamer, επιτρέποντας μια σημαντική μείωση των εξαρτήσεων.

GNOME

Το GNOME 3.14 συμπεριλαμβάνει βελτιωμένη υποστήριξη για οθόνες HiDPI καθώς και συσκευές αφής (MultiTouch), συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης χειρονομιών. Βελτιώθηκαν δραματικά οι δυνατότηες γεοεντοπισμού μέσω δικτύου, όπως επίσης και η ενσωμάτωση του Wayland. Όλες οι εφαρμογές GNOME έχουν βελτιωθεί σε χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Επιπρόσθετα, αυτή είναι η πρώτη έκδοση του openSUSE που συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή Λογισμικό GNOME, το ‘AppStore’ για το GNOME, το οποίο συνεργάζεται άψογα με το προεπιλεγμένο σύστημα διαχείρισης πακέτων του openSUSE. Δείτε μια ολοκληρωμένη περίληψη τι νέο υπάρχει στο GNOME 3.14 του openSUSE 13.2.

Εφαρμογές περιβάλλοντος εργασίας

Αυτή είναι η πρώτη έκδοση του openSUSE που συμπεριλαμβάνεται το MATE (1.8.1), που παρέχει την παραδοσιακή εμπειρία του περιβάλλοντος εργασίας, ιδανικό για τους χρήστες που αγάπησαν GNOME στην έκδοση openSUSE 11.4. Όπως συνέβη και στην προηγούμενη έκδοση, το openSUSE 13.2 συμπεριλαμβάνει το XFCE (4.10), το LXDE (0.55), το Enlightenment 19 (0.19.0 και το Awesome (3.4.15). Όλα τα παραπάνω έχουν λάβει τις απαραίτητες ενημερώσεις προς την ομορφότερη εμφάνιση στον χρήστη μέχρι την ενσωμάτωση των συστημάτων υποστήριξης όπως systemd και upower.

 

Για διαχειριστές

Εργαλεία συστήματος GNOME

 

Εικονικοποίηση

Επιπροσθέτως στο Linux Containers 1.0.6 και των λύσεων της πληρους εικονικοποίησης που παραδοσιακά παρέχονται από το openSUSE (με το QEMU 2.1 και το VirtualBox 4.3.18), αυτή η έκδοση συμπεριλαμβάνει επίσης το Docker 1.2 το οποίο μαζί με την διαθεσιμότητα των στιγμιοτύπων του openSUSE 13.2 στο Docker Hub, καθιστά το openSUSE ένα τέλειο βασικό σύστημα για την διανομή εφαρμογών.

Βελτιωμένο YaST

Αρκετά μέρη του YaST έχουν βελτιωθεί και καθαρίσει μετά την αυτόματη μετατροπό από την γλώσσα YCP σε Ruby που κυκλοφόρησε στην έκδοση 13.1. Συγκρινόμενη με αυτή την έκδοση, το νέο YaST είναι γρηγορότερο, περισσότερο σταθερό και καλύτερα ενσωματωμένο με τα systemd, Btrfs και τις άλλες τελευταίες τεχνολογίες που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση openSUSE 13.2. Η νέα ροή εγκατάστασης σας επιτρέπει να εκτελέσετε την ολοκληρωμένη φάση ρύθμισης και να παραλείψετε το τελικό βήμα, λαμβάνοντας ένα ολοκληρωμένο επαναχρησιμοποιήσιμο προφίλ AytoYaST αντί για ένα εγκατεστημένο σύστημα.

 

Για προγραμματιστές

Qt Creator με Qt5

IDE και εργαλεία

Η έκδοση αυτή προσφέρει την τελευταία έκδοση του IDE KDevelop (4.7.0), της τελευταίας έκδοσης πλατφόρμας ανάπτυξης KDE βασισμένης στην 4.x. Επιπροσθέτως της C++, υπάρχουν διαθέσιμα πρόσθετα που μπορούν να επεκτείνουν την υποστήριξη για επιπλέον γλώσσες όπως της PHP ή Python. Επιπλέον, προσφέρονται οι τελευταίες εκδόσεις άλλων γνωστών IDE, όπως το Anjuta 3.14 και δυο εκδόσεις του Qt Creator 3.2.1 (για Qt4 και Qt5).

Γλώσσες και βιβλιοθήκες

Το KDE Frameworks 5, είναι μια σειρά από βιλιοθήκες ανάπτυξης πάνω στην Qt 5 που φτιάχτηκε από το KDE, και βρίσκεται στην τελευταία έκδοσή του (5.3.0). Οι βιβλιοθήκε συνηπάρχουν με τις υπάρχουσες παραλλαγές της 4.x, όπου επιτρέπουν ανάπτυξη εφαρμογών βασισμένες σε KF5 με το σταθερό 4.x. Στο έδαφορ των δυναμικών γλωσσώ, το πακετάρισμα με Ruby είναι ακόμα πιο εύκολο. Χρειάζεστε την JRuby; Θέλετε Rubinius; Κανένα πρόβλημα, Μπορούμε να σας τις έχουμε Δεν αναβαθμίστηκε μόνο η Ruby (2.1.3), αλλά και η Python (2.7.8 and 3.4.1), η PHP (5.6.1), η Perl (5.20) και πολλές άλλες.

“Μου αρέσει ιδιαίτερα η προσαρμοστικότητα, ύπαρξη εργαλείων και η χρηστικότητα του openSUSE και είμαι ενθουσιασμένος που χρησιμοποιώ την openSUSE 13.2. Είναι ακόμα μία εξαιρετική έκδοση από το έργο openSUSE συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων τεχνολογιών που συμπεριλαμβάνονται όλες σε μια σπουδαία σιανομή.” είπε ο Michael Miller, Αντιπρόεδρος της SUSE.

Λήψη!

Οι λήψεις του openSUSE 13.2 βρίσκονται στην ιστοσελίδα software.opensuse.org/132. Συνιστούμε να διαβάσετε πρώτα τις σημειώσεις έκδοσης πριν αναβαθμίσετε ή εγκαταστήσετε την 13.1.

Οι χρήστες που έχουν εγκατεστημένη την έκδοση openSUSE 13.1 μπορούν να αναβαθμίσουν το openSUSE 13.2 μέσω των οδηγιών αυτού του συνδέσμου.

Δείτε τα στιγμιότυπα για επεξεργαστές ARM στην διεύθυνση ARM wiki. Υπάρχουν οι σταθερές εκδόσεις 13.2 για ARMv7 και ARMv8 (AArch64) και θα έχουν πλήρης συντήρηση κατά τη διάρκεια της 13.2. Τα στιγμιότυπα για ARMv6 είναι δοκιμαστικά και προσφέρονται χωρίς καμία εγγύηση.

Ευχαριστίες!

Η έκδοση 13.2 αντιπροσωπεύει μια συνδυασμένη προσπάθεια χιλιάδων προγραμματισών που συμμετέχουν στην διανομή και στα έργα που κυκλοφορούν μαζί της. Οι συνεισφέροντας, μέσα και έξω από το έργο openSUSE, είναι υπερήφανοι γι'αυτή την έκδοση και τους αξίζει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όλη την σκληρή δουλειά και φροντίδα που δείξατε στην έκδοση αυτή. Πιστεύουμε ότι η 13.2 είναι η καλύτερη έκδοση του openSUSE και θα βοηθήσει στην προώθηση χρήσης του Linux παντού! Ελπίζουμε ότι θα το ευχαριστηθείτε κατά τη χρήση του και θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας και στην επόμενη έκδοση!

Περί έργου openSUSE

Το έργο openSUSE είναι μια παγκόσμια κοινότητα που προωθεί παντού το Linux. Δημιουργεί μια από τις καλύτερες διανομές Linux στον κόσμο, μέσα από συνεργασία σε ένα ανοικτό και διαφανές και φιλικό περιβάλλον ως μέρος της παγκόσμιας κοινότητας Ελεύθερου Λογισμικού, Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα. Το έργο ελέγχεται από την κοινότητά του και στηρίζεται στις ατομικές συνεισφορές, είτε ως δοκιμαστές, συγγραφείς, μεταφραστές, ειδικοί χρηστικότητας περιβάλλοντος, καλλιτέχνες και αντιπροσώπους ή προγραμματιστές. Το έργο αγκαλιάζει μια μεγάλη ποικιλία τεχνολογίας, ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα εξειδίκευσης όπου ομιλούν διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα opensuse.org

 

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)