Μετονομασία και μεταφορά χρήστη στο linux χωρίς να χάσεις τίποτε

1 post / 0 new
Εικόνα: Anonymous
Anonymous
Μετονομασία και μεταφορά χρήστη στο linux χωρίς να χάσεις τίποτε

Εχεις φτιάξει έναν ωραιότατο χρήστη στο linux αλλά σε κάποιο σημείο αντιλαμβάνεσαι ότι το "epicuberuser" δεν σ' αρέσει πια για username - ή απλά μπορεί να δουλεύεις με δεκάδες προεγκατεστημένα linux και να θες να αλλάξεις στο καθένα τον χρήστη του μηχανήματος. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο σου αυτή εδώ είναι η συνταγή για πληρη μετονομασία και μεταφορά των αρχείων του παλιού χρήστη (olduser) σε ένα νέο όνομα (newuser) σε 10 βήματα. Οι οδηγίες αφορούν κυρίως Ubuntu, Kubuntu και τα παράγωγα αλλά ουσιαστικά είναι παρόμοια για κάθε διανομή Linux (το μόνο που μπορεί να αλλάζει είναι το lightdm).

Όλες οι παρακάτω εντολές απαιτούν τερματικό και δικαιώματα root, οπότε είτε δίνετε sudo σε κάθε μία εντολή (στο Ubuntu) είτε ξεκινάτε με

sudo su

ή

su -

1. Αρχικά φτιάχνουμε ένα νέο προσωρινό χρήστη (θα τον διαγράψουμε στο τέλος):

adduser temp
adduser temp sudο

2. Κάνουμε logout από τον olduser και login στον temp χρήστη. Ξαναγινόμαστε root (sudo su  ή su -).

Αυτό το κάνουμε για να μην χρησιμοποιείται τίποτε από τα αρχεία του olduser.

3. Σκοτώνουμε τυχόν display managers (X).

service lightdm stop #ubuntu

ή

service gdm stop

4. Μετονομάζουμε τον olduser σε newuser

usermod -l newuser olduser

5. Ορίζουμε το home του νέου χρήστη μεταφέροντας όλα τα αρχεία του olduser:

usermod -md /home/newuser newuser

6. Κάνουμε ένα συμβολικό δεσμό του νέου home στο παλιό μη τυχόν και κάποιες ρυθμίσεις δείχνουν ακόμα εκεί:

ln -s /home/newuser /home/olduser

7. Αλλάζουμε -αν θέλουμε- το πραγματικό όνομα του νέου χρήστη:

usermod -c "onoma eponymo" newuser

8. Μετονομάζουμε και το group του παλιού χρήστη:

groupmod -n newuser olduser

9. Αποσυνδεόμαστε από χρηστη temp

10. Συνδεόμαστε στο newuser (o κωδικός παραμένει ίδιος με του olduser) και διαγράφουμε τον temp χρήστη

deluser temp
rm -r /home/temp

Επανεκκίνηση και τελειώσαμε. Αν έχουμε autologin στο lightdm μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε ξανά ρύθμιση της αυτόματης σύνδεσης.