Voyager (Xubuntu) 14.04 review

dsyrmalis | Παρ, 05/02/2014 - 18:32 | 8'

Το Voyager είναι μια γαλλική διανομή που στηρίζεται στο Xubuntu. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαμόρφωση του Xubuntu που όμως έρχεται με πολύ έξυπνες ιδέες και με εφαρμογές που θα φανούν χρήσιμες στους προχωρημένους χρήστες αλλά και θα εντυπωσιάσουν τους αρχάριους. Η έκδοση αυτή αποκτά και μεγαλύτερη σημασία αφού στην πραγματικότητα στηρίζεται στο Ubuntu 14.04 LTS που θα έχει υποστήριξη και αναβαθμίσεις για αρκετά χρόνια.

To Voyager υπάρχει σε εκδόσεις 32 και 64 bit με το ISO να είναι σε μέγεθος λίγο κάτω απο το 1GB. Η ιστοσελίδα της διανομής είναι δυστυχως μόνο στα γαλλικά αλλά ευτυχώς το Google Translate κάνει καλή δουλειά. Αν τυχόν χρειαστεί για όνομα χρήστη θα πρέπει να γράψουμε Ubuntu με κενό κωδικό. Ενημερωτικά, για τους λάτρεις της σταθερότητας κυκλοφόρησε τελευταία και μια διαμόρφωση του Voyager με το Debian 7.0. Όσοι λοιπόν εντυπωσιαστούν με τη διανομή αλλά τους αρέσει το Debian μπορούν να ρίξουν μια ματιά στην ιστοσελίδα της διανομής.

Η εγκατάσταση του είναι πανομοιότυπη με αυτή του Xubuntu και κατα συνέπεια εύκολη, φιλική και με πολλές επιλογές για όλους τους χρήστες. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δυσκολευτούν να πειραματιστούν με το Linux όσοι χρήστες των Windows XP έμειναν χωρίς υποστήριξη και αναζητούν ένα αξιόπιστο και ελαφρύ εναλλακτικό λειτουργικό.

Το βασικό περιβάλλον εργασίας του Voyager είναι φυσικά το Xfce, όπως και στο Xubuntu. Η διαφορά είναι πως έρχεται με όλα τα βασικά προεγκατεστημένα και έτοιμα αλλά και με πολλά έξτρα. Στο Voyager θα βρούμε πολλά θέματα, εικονίδια αλλά και μια μεγάλη συλλογή απο εντυπωσιακές ταπετσαρίες. Η εξ ορισμού ταπετσαρία του πάντως δεν είναι και οτι καλύτερο, αν και αυτό αλλάζει εύκολα. Απο 'κει και πέρα το βασικό λογισμικό του είναι αυτό του Xubuntu 14.04:

  • Πυρήνας 3.13
  • Xfce 4.10
  • Firefox 29 με τις τελευταίες αναβαθμίσεις
  • Gimp 2.8
  • Απουσιάζει πάντως το LibreOffice και για κειμενογράφοι υπάρχουν το Abiword και ο μινιμαλιστικός Mousepad.

Αυτό βέβαια που κάνει το Voyager να ξεχωρίζει είναι το επιπλεόν λογισμικό που έχει επιλέξει:

 

  • Plank: Μια μπάρα Dock στο κάτω μέρος της οθόνης με συντόμευσεις των αγαπημένων μας εφαρμογών
  • Kupfer: Για την εύρεση εφαρμογών, αρχείων και όχι μόνο, χωρίς να υποφέρει ο υπολογιστής μας και να δεσμεύεται μεγάλο μέρος της μνήμης του
  • Slingsgold: η απάντηση του Voyager στο κέλυφος του Gnome 3 και του Unity
  • Conky Control: Εύκολη διαχείριση θεμάτων Conky με πολλές έτοιμες και εντυπωσιακές δημιουργίες
  • Bleachbit: Ασφαλής διαγραφή αρχείων, cookies και γενικότερη προστασία της ανωνυμίας μας. Παράλληλα διαγράφει τα περιττά locales. Μόνο απο τη διαγραφή των τρίτων locales εξοικονομήσαμε περίπου 150 MB χώρο κρατώνντας μόνο τα γαλλικά, τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Στα πολυμέσα ξεχωρίζουν τα εξής:

 

  • Clementine: Αναπαραγωγή αρχείων ήχου βασισμένος στην εμφάνιση και τις λειτουργίες του παλιού καλού Amarok 1.5
  • MOC: Αναπαραγωγή μουσικών αρχείων απο τη γραμμή εντολών
  • Freetuxtv: Αναπαραγωγή τηλεοπτικών σταθμών απο το διαδίκτυο. Δυστυχώς πολλοί ελληνικοί σταθμοί είναι ανενεργοί
  • Radiotray: Ιντερνετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί απο όλο τον κόσμο
  • Kazam: Εγγραφή ή φωτογράφιση της δραστηριότητας της επιφάνειας εργασίας μας για εντυπωσιακές παρουσιάσεις
  • Διάφορα άλλα προγράμματα για μετατροπή αρχείων ήχου και βίντεο σε άλλα format.

Οι προχωρημένοι χρήστες θα βρούν και άλλες εφαρμογές με την ευκολία ενός δεξιού κλικ. Για παράδειγμα, η εύρεση rootkits ή η παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος μας. Διάφορες άλλες εκπλήξεις θα βρούμε αν μετακινήσουμε το ποντίκι μας δεξία και στο μέσο της οθόνης μας.  

Πέρα απο αυτά όμως το Voyager ήρθε αυτή τη φορά με καλές επιδόσεις και με χαμηλή κατανάλωση πόρων. Γενικότερα έχουν αποφευχθεί τα αποθετήρια τρίτων που πολλές φορές δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσον αφορά τη συχνότητα λειτουργίας τους. Υπήρχαν όμως και τα κλασσικά μικροπροβλήματα που συναντάμε σε τέτοιες "μικρές" διανομές. Κάποιες εφαρμογές όπως το Conky Control σε κάποια μενού επιμένουν... γαλλικά. Παράλληλα το Cryptkeeper παρουσίαζε μηνύματα σφάλματος ή και core dump. Επίσης, στο VLC δεν λειτουργούσε το πρόσθετο για τους υπότιτλους. Βέβαια στις δυο τελευταίες περιπτώσεις δεν ευθύνεται το Voyager.

Γενικότερα το Voyager για μια ακόμα φορά έδωσε μια πολύ θετική εικόνα. Την ώρα που αρκετοί χρήστες εγκαταλείπουν τα XP, διανομές όπως το Voyager, το Mint με βάση βέβαια το Ubuntu μπορούν να προσελκύσουν αρκετό νέο κόσμο στο Linux. Οι προσωρημένοι χρήστες απο την άλλη μπορούν να στραφούν κατευθείαν στο Xubuntu αλλά να πάρουν μερικές ιδέες απο το Voyager για τη διαμόρφωση του συστήματος τους ή να το εγκαταστήσουν και να αφαιρέσουν οτι θεωρούν περιττό. Μια δοκιμή πάντως την αξίζει απο όλους.  

Ιστοσελίδα: http://voyagerlive.org/

Tutorial: http://voyagerlive.org/index.php/tuto-voyager-14-04/

Λήψη ISO: 32 bit και 64 bit

Λήψη Torrent: 32 bit ή 64 bit

  • MD5SUM 64 3d0e7117cb6e500ad99791d84bb16751
  • MD5SUM 32 8e64d7221df793ae7f546ca60a627904
     
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)