Xmessage σε... δόσεις!

koulaxizis | Τρί, 12/24/2013 - 22:29 | 5'

Δεν ξέρω αν τα παρακάτω θα είναι χρήσιμα σε κάποιον/α αλλά μιας και χαζολογούσα, είπα να γράψω μερικά... "Puppίσια" (ναι, ναι, απλά πράγματα και αρχαιολογίες αλλά είναι κατάλοιπα απ' το Puppy Linux και τα χρησιμοποιώ ακόμα!). Λίγα λόγια για το xmessage λοιπόν, σε συνέχειες...

Μέρος πρώτο:

#!/bin/bash

# Η παραπάνω φράση διευκρινίζει πως πρόκειται για bash script και όχι ένα απλό αρχείο κειμένου, ώστε όταν χαρακτηριστεί ως εκτελέσιμο να τρέξει την εντολή που έχουμε ορίσει. Αν αφαιρεθεί, θα είναι σαν να έχουμε ένα κοινό αρχείο κειμένου και δεν θα κάνει τίποτα, απλώς θα ανοίξει με τον προεπιλεγμένο επεξεργαστή κειμένου του συστήματος μας.

# Το κείμενο που ξεκινάει με δίεση-κενό-κείμενο δεν διαβάζεται ως εντολή, θεωρείται σημείωση και παρακάμπτεται. Είναι χρήσιμο για διευκρινήσεις, πληροφορίες προς τους χρήστες, στοιχεία επικοινωνίας, γενικά για περιπτώσεις... όπως αυτή!

# Η εντολή είναι xmessage, δηλαδή εμφάνιση ενός μηνύματος σε γραφικό περιβάλλον. Είναι μέρος του x11-utils οπότε υπάρχει σε κάθε σύστημα με γραφικό περιβάλλον και δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Μετά την εντολή ακολουθεί ένα κενό, ανοίγεις εισαγωγικά, γράφεις το κείμενο σου βάζοντας σημεία στίξης, αφήνοντας παραγράφους, εισάγοντας σύμβολα, οτιδήποτε και κλείνεις πάλι με εισαγωγικά.

# Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις εισαγωγικά μέσα στο κείμενο που θα εμφανιστεί, χρησιμοποιείς τα μονά (όπως στην εντολή παρακάτω, στη λέξη Xmessage).

# Αν γράψεις την εντολή χωρίς να ανοίξεις και να κλείσεις εισαγωγικά (πχ xmessage hello friend), δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις κάποια σημεία στίξης (θαυμαστικά, μονά εισαγωγικά κτλ) καθώς θα διαβαστούν ως κώδικας και θα "μπερδέψουν" το script.

# Επίσης, αν γράψεις σημειώσεις χωρίς να βάλεις δίεση μπροστά, θα διαβαστούν ως κώδικας και το script δεν θα λειτουργήσει.

xmessage "Hello friend! I am a simple 'Xmessage' script.

Edit me as text to see how i function."

# Αν μετά την εντολή θέλεις να συμπληρώσεις πληροφορίες, χρησιμοποιείς ξανά την φόρμα δίεση-κενό-κείμενο και γράφεις.

# Το xmessage δεν υποστηρίζει Ελληνικά. Μπορείς όμως να εγκαταστήσεις το gxmessage (κλώνος του xmessage) το οποίο υποστηρίζει και φυσικά να μην ξεχάσεις να αλλάξεις και την εντολή προσθέτοντας μπροστά ένα g (δηλαδή: gxmessage "το μήνυμα μου"). Αν χρησιμοποιήσεις το gxmessage αντί του xmessage, θα πρέπει να το αναφέρεις στους ανθρώπους που θα δώσεις το script σου αφού δεν είναι προεγκατεστημένο και θα πρέπει να το εγκαταστήσουν για να λειτουργήσει.

# Αν πάρεις όλο αυτό το κείμενο (απ' το #!/bin/bash μέχρι το "χαμογελάκι") και το επικολλήσεις σε ένα νέο αρχείο κειμένου, κάνοντας το εκτελέσιμο θα τρέξει κανονικά την εντολή. Άντε, δοκίμασε το... :)

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: 4 (ψήφοι: 1)