Linux Mint 16 "Petra" review

dsyrmalis | Σάβ, 12/21/2013 - 18:53 | 7' | 4

Κάθε έκδοση του Linux Mint είναι είδηση για το οικοσύστημα του Linux αφού πρόκειται για μια απο τις πιο εύχρηστες και φιλικές διανομές. Ας δούμε λοιπόν τι νέο μας φέρνει το Linux Mint 16 με την κωδική ονομασία Petra.

Εγκατάσταση

Το Mint θα το βρούμε όπως πάντα σε εκδόσεις 32 και 64 bit. Ο βαθμός συμπίεσης των ISO έχει ελαττωθεί με αποτέλεσμα μεγαλύτερα αρχεία για κατέβασμα αλλά γρηγορότερη εγκατάσταση. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των Cinnamon 2.0, Mate KDE και του Xfce4 που βρίσκεται λίγο πριν την τελική του κυκλοφορία. Είναι περιττό βέβαια να αναφέρουμε πως η διαδικασία της εγκατάστασης είναι πολύ εύκολη και φιλική για χρήστες κάθε επιπέδου και δεν αξίζει να σταθούμε περισσότερο σε αυτή.

Επιφάνεια εργασίας - Πρώτες εντυπώσεις

Το ανανεωμένο Cinnamon 2.0 προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας στο χρήστη. Το Artwork είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες εκδόσεις αν και έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στον τρόπο εργασίας:

  •  Βελτιωμένο Edge-Tiling. Μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ένα παράθυρο στην άκρη της επιφάνειας εργασίας ώστε να καταλάβει τη μισή οθόνη ώστε να εύχουμε δύο παράθυρα ταυτόχρονα ανοιχτά. Τα παράθυρα αυτά πλέον δεν είναι απαραίτητο να καταλαμβάνουν τη μισή θθόνη αλλά μπορούμε να αυξομειώσουμε το μέγεθος τους
  •  Edge-Snapping. Η ιδέα αυτή προέκυψε απο το Xbox One. Μπορούμε να παρατηρούμε ένα παράθυρο που ανοίξαμε χωρίς να χάνουμε όποια άλλη εργασία κάναμε. Πλέον δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά μόνιτορ για να δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο.
  • Μενού: Εδώ έχουμε μια μίξη του κλασσικού μενού με τη φρεσκάδα σε επίπεδο εικονιδίων παρόμοια με το Unity και το Gnome 3. Παράλληλα υπάρχει και ένα πεδίο αναζήτησης εφαρμογών ώστε να βρίσκουμε πιο γρήγορα ότι μας ενδιαφέρει. 
  • Διάφορες άλλες βελτιώσεις στη διαχείριση των χρηστών, στην αντοιστίχιση τύπων αρχείων εφαμογών-ενεργειών (MIME), εφέ ήχου και εμφάνιση στο system tray της πρόοδου κατα τη μεταφορά αρχείων.

Περισσότερες λεπτομέρειες μαζί με tips για αυτές τις αλλαγές θα βρούμε εδώ.

MDM

Ο διαχειριστής έχει δεχθεί και αυτός πολλές αλλαγές. Ας σκεφτούμε πως αφαιρέθηκαν 24.500 γραμμές κώδικα. Αποτέλεσμα οι αυξημένες επιδόσεις αλλά και διάφορα νέα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα ενεργοποίησης του Numlock.

Επιδόσεις

Το Linux Mint 16 έρχεται με αυξημένες επιδόσεις που ξεκινούν απο την εκκίνηση και τον MDM και φθάνουν μέχρι το Cinnamon που πλέον προσεγγίζει αυτές του Mate. Διαφορά θα δούμε όμως και στις επιδόσεις μεμονωμένων εφαρμογών όπως ο "Διαχειριστής Λογισμικού". Είναι πολύ πιο γρήγορος και πιο σταθερός σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Αποκωδικοποιητές πολυμέσων - Drivers

Τα πάντα στο Mint είναι έτοιμα. Απο το Flash plugin της Adobe μέχρι τους κλειστούς αποκωδικοποιητές πολυμέσων. Για τους χρήστες που βρίσκονται εκτός Ευρώπης και ίσως να έχουν πρόβλημα με αυτή την επιλογή υπάρχουν και iso χωρίς αυτά.

Όσον αφορά στους proprietary drivers είναι υπόθεση ενός κλικ. Αν και η εγκατάσταση - ενεργοποίηση των nvidia vrivers ήταν σχετικά χρονοβόρα λειτούργησε άψογα.

Λογισμικό

Το Mint 16 "Petra" βασίζεται στο Ubuntu 13.10. Έχουμε λοιπόν περίπου το ίδιο λογισμικό με αυτό. Διαφορά υπάρχει μόνο στην πολιτική ασφάλειας του Mint σε σεση με τις αναβαθμίσεις αφού χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Αυτό απο τη μια σημαίνει μεγαλύτερη σταθερότητα αλλά για κάποιους άλλους μειωμένη ασφάλεια. Αυτό φυσικά αλλάζει εύκολα με την εγκατάσταση των αναβαθμίσεων του επιπέδου 4. Όπως και να έχει σε επίπεδο Desktop που είναι και η κύρια αποστολή του το Mint είναι μια ασφαλής διανομή. Η πολιτική του Ubuntu σε αυτό το ζήτημα έχει νόημα μάλλον σε επίπεδο server.

Ας πάρουμε όμως συνοπτικά και μια γεύση απο το λογισμικό του Mint:

  • Firefox 26
  • Πυρήνας 3.11
  • LibreOffice 4.1.3.2 (Αν μάλιστα επιλέξουμε ελληνικά θα έχουμε έτοιμο και τον ελληνικό ορθογράφο για τα κείμενα μας)
  • Vlc 2.0.8
  • Gimp 2.8.6

Επίλογος

Το Linux Mint 16 είναι μια απο τις καλύτερες εκδόσεις του Mint. Είναι γρήγορο, σταθερό, με όμορφες γραμματοσειρές και Artwork και με τη γνωστή φιλικότητα του. Αν υπάρχει κάτι αρνητικό είναι πως η έκδοση αυτή θα υποστηρίζεται για λίγους μήνες. Ας μην ξεχνάμε πως η έκδοση LTS ακολουθεί. Απο την άλλη πολλές απο τις βελτιώσεις του Petra έγιναν Backport στην προηγούμενη LTS έκδοση. Όπως και να έχει όμως έχουμε να κάνουμε με μια κυκλοφορία που προσεγγίζει την τελειότητα.

Ιστοσελίδα: http://www.linuxmint.com/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

"Το Linux Mint βαδίζει σωστά και κερδίζει πολλών το ενδιαφέρων. Επίσης το Linux Mint, σε σχέση με τις εκδόσεις του (π.χ.)2010, δεν συγκρίνεται. Έχει γίνει πολύ καλύτερο!"

Το σχόλιο ενός φίλου μου linuxα.

Για αυτό, ετοιμάζω partition για να το εγκαταστήσω...

Είμαι και εγώ φίλος του Linux Mint. Δεν το αλλάζω με τίποτα. Έχω περάσει από Fedora (πολλά χρόνια) και Ubuntu (λιγότερα χρόνια). Αγόρασα και χώρο στο Ubuntu1 και πλέον το παντρεύτηκα. Και είμαι χαρούμενος για αυτό! :-)

 

Μπορώ να πω πως είναι η διανομή που με έχει καλύψει περισσότερο.

Έχω περάσει από Ubuntu (Η πρώτη διανομή που δοκίμασα και κράτησα για χρόνια), Fedora (για λίγο), Puppy Linux (υπάρχει πάντα σε ένα flashάκι) και άλλες πολλές, αλλά το Mint παίζει σε άλλη κατηγορία! ;)