OpenSuse 13.1 review

dsyrmalis | Τετ, 12/04/2013 - 23:12 | 8'

Το OpenSuse είναι μια απο τις πρώτες διανομές που κατάφερε να δώσει ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας ακόμα και για τους νεοφώτιστους στον κόσμο του Linux. Ταυτόχρονα όμως ικανοποιούσε και τους προχωρημένους χρήστες με το πλήθος των πακέτων που προσφέρει αλλά και με το πανίσχυρο Yast. Το OpenSuse 13.1 μας ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο αφού θα υποστηρίζεται για επιπλέον 18 μήνες σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις. Πρόκειται για μια έκδοση Evergreen (αειθαλής) που θα υποστηρίζεται για τρία ολόκληρα χρόνια.

Η διαδικασία της εγκατάστασης του παραμένει όπως πάντα φιλική και αξιόπιστη ακόμα και αν μιλάμε για περιπτώσεις που θέλουμε το Linux να συγκατοικεί με άλλα λειτουργικά. Παρόλα αυτά δίνεται σε κάποια σημεία η αίσθηση πως η εγκατάσταση έχει παγώσει. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και απλώς χρειάζεται λίγο παραπάνω υπομονή. Γενικότερα πάντως αν και υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, ο εγκαταστάτης του δείχνει πιο βαρύς και λιγότερο αποκρίσιμος σε σχέση με άλλες διανομές. Αν θα πρέπει να προσεχτεί κάτι είναι πως εφόσον επιλέξουμε ο χρήστης μας να είναι διαχειριστής δεν θα έχουμε εξ ορισμού λογαριασμό Root αλλά θα χρειαστεί να δουλεύουμε με την εντολή sudo όπως ακριβώς συμβαίνει με το Ubuntu και τα παράγωγα του.

Όπως πάντα το OpenSuse εκτός απο τα πολλά πακέτα έρχεται και με πολλούς διαχειριστές παραθύρων και περιβάλλοντα εργασίας. Εκτός απο το KDE και το Gnome υπάρχουν τα Xfce, E17, LXDE και διάφορες ειδικές εκδόσεις μαζί και με τις επιπλέον δημιουργίες των χρηστών μέσω του susestudio.

To iso με το KDE που εξετάζουμε έρχεται όπως πάντα με όμορφα γραφικά και φυσικά με πολλές άλλες αισθητικές παρεμβάσεις απο την ίδια τη διανομή. Εκτός όμως απο τα όμορφα γραφικά φαίνεται πως το OpenSuse 13.1 έχει και αρκετά καλές επιδόσεις. Στο Yast, μέσω του οποίoυ ρυθμίζονται τα πάντα, έχουν γίνει πολλές αλλαγές και δείχνει μεγαλύτερη αποκρισιμότητα σε σχέση με το παρελθόν. Κάποια αρθρώματα (modules) του αποτελούν παρελθόν αφού θεωρούνται απηρχαιωμένα και δεν χρησιμοποιούνται πλέον συχνά:

  • yast2-autofs
  • yast2-dbus-client
  • yast2-dirinstall
  • yast2-fingerprint-reader
  • yast2-irda
  • yast2-mouse
  • yast2-phone-services
  • yast2-power-management
  • yast2-profile-manager
  • yast2-sshd
  • yast2-tv

Εκτός απο το Yast βέβαια υπάρχουν πολλά εργαλεία διαχείρισης του συστήματος τόσο με γραφικά (Apper) όσο και σε επίπεδο τερματικού (Zypper). Το μοναδικό ψεγάδι στη διαχείριση του συστήματος είναι το γνωστό conflict του package kit με το Yast όταν πάει να γίνει αναβάθμιση του συστήματος.

Ανάμεσα στο λογισμικό της έκδοσης 13.1 θα ξεχωρίζαμε τα εξής:

  • O πυρήνας 3.11.6
  • O περιηγητής ιστοσελίδων Firefox 25
  • Η σουίτα γραφείου LibreOffice στην έκδοση 4.1.3.2 με την εκκίνηση του ντυμένη με το γνωστό πράσινο χρώμα της διανομής.
  • KDE 4.11.2
  • Ο γνωστός multimedia player Amarok για την αναπαραγωγή μουσικών αρχείων
  • Gimp 2.8.6 για την επεξεργασία εικόνων και όχι μόνο

Φυσικά μας περιμένουν χιλιάδες άλλα πακέτα τόσο απο τα αποθετήρια της διανομής όσο και απο τα έξτρα που περιέχουν κλειστές εφαρμογές και ενεργοποιούνται με ένα μόλις κλικ του ποντικιού μας. Για παράδειγμα το Adobe Flash, οι κλειστοί multimedia codecs κλπ. Αυτά θα τα βρούμε στο γνωστό αποθετήριο Packman. Η μοναδική αλλα ηχηρή απουσία ήταν η έλλειψη που υπάρχει εως και σήμερα στους κλειστούς οδηγούς για τις κάρτες γραφικών της nvidia. Ειδικά για τους αρχάριους η εγκατάσταση με ένα κλικ είναι πολύ σημαντική. Όσοι ενδιαφέρονται πάντως για αυτά τα ζητήματα μπορούν να ρίξουν μια ματιά και εδώ. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχεία είναι πως θα βρούμε το γνωστό πρόγραμμα κρυπτογράφησης TrueCrypt με την ονομασία Realcrypt.

Ένα πράγμα που θα βρούμε διαφορετικό σε σχέση με τις άλλες διανομές είναι πως έρχεται με το Firewall ενεργοποιημένο. Έτσι αν αποφασίσετε να τρέξετε κάποια δικτυακή υπηρεσία όπως πχ το Samba καλό θα είναι να δηλώσετε και τη συγκεκριμένη υπηρεσία στο Firewall. Για όσους τρόμαξαν και σε αυτή την περίπτωση αρκεί ένα κλικ.

Όσοι έχουν αδύναμα συστήματα μπορούν να πειραματιστούν με ένα πιο ελαφρύ περιβάλλον εργασίας αλλά και με  την ενεργοποίηση του Ζswap το οποίο συμπιέζει την cache swap στη μνήμη. Το Ζswap έχει εμφανιστεί αρκετό καιρό και πολλοί ισχυρίζονται πως υπάρχει διαφορά στις επιδόσεις, άλλοι πως δεν υπάρχει ενώ κάποιοι τρίτοι παραπονούνται για έλλειψη σταθερότητας.

Για τους τολμηρούς και τους πιο προχωρημένους το OpenSuse είναι και μια καλή πλατφόρμα για τη δοκιμή του εξελιγμένου συστήματος αρχείων BTRFS που στη συγκεκριμένη έκδοση έχει αναβαθμιστεί.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως για τους φίλους της διανομής η αναβάθμιση στο OpenSuse 13.1 είναι μάλλον δεδομένη. Η τριετής όμως υποστήριξη αλλά και η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει κάνει το OpenSuse μια καλή επιλογή για κάθε χρήστη που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το Linux, ανεξάρτητα με την εμπειρία του ή τις γνώσεις του.

 

Ιστοσελίδα: http://www.opensuse.org/en/

Λήψη: http://software.opensuse.org/131/en

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)