Tellico: Διαχειριστείτε τις συλλογές σας

dimitris | Πέμ, 09/05/2013 - 09:10 | 5'

Τι χρειαζόμαστε όταν έχουμε εκατοντάδες GB με δεδομένα; Ένα πρόγραμμα για να διαχειριζόμαστε τις συλλογές μας. Ακριβώς αυτό κάνει το Tellico, μια εφαρμογή διαχείρισης συλλογών.

Το Tellico καταγράφει τι έχετε και που, από βιβλία, μουσική, και βίντεο μέχρι κέρματα και γραμματόσημα. Και αν το πάθος σας δεν είναι από τα ...συνηθισμένα, το Tellico προσαρμόζεται για κάθε είδος συλλογής.

Το Tellico έχει ένα απλό και εύχρηστο GUI, όπου στο κεντρικό πλαίσιο διαχειρίζεστε και βλέπετε τη συλλογή σας. Από το μενού File -> New μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα συλλογή. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε: Βιβλία, Βιβλιογραφία, Κόμιξ, Βίντεο, Μουσική, Νομίσματα, Γραμματόσημα, Κάρτες, Κρασιά, Παιχνίδια, Αρχεία, κλπ. Κι αν δεν σας κάνει τίποτε από αυτά, μπορείτε να επιλέξετε "New Custom Collection" για να φτιάξετε μια συλλογή του είδους που θέλετε.

Η γκάμα των διαφορετικών επιλογών που υπάρχουν για κάθε είδος συλλογής είναι αρκετά εντυπωσιακή. Στην περίπτωση των βιβλίων, λόγου χάρη, εκτός από τον τίτλο, το συγγραφέα και το ISBN, μπορείτε να προσθέσετε το εξώφυλλο του βιβλίου, να το βαθμολογήσετε, ακόμα και να σημειώστε το αν έχει ...αυτόγραφο, αν το έχετε διαβάσει, αν το έχετε δανείσει και άλλα! Μάλιστα, το πρόγραμμα συνεργάζεται με το σαρωτή για να σκανάρετε άμεσα το εξώφυλλο ενός βιβλίου.

Για την πιο εύκολη εισαγωγή όλων αυτών των στοιχείων όμως το Tellico προσφέρει την Αναζήτηση (Search) που σας δίνει πρόσβαση σε διάφορες online βάσεις δεδομένων. Στα βιβλία, πχ., το Tellico μπορεί να ανακτά πληροφορίες από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το Amazon και το http://ISBNdb.com. Για μουσική, μπορεί να ψάξει για πληροφορίες στο MusicBrainz, το Discogs, κλπ. Ψάχνετε κάτι, το βρίσκετε και αμέσως μετά πατάτε Add Entry για να εισαχθεί στην συλλογή σας - χωρίς να χρειαστεί να γράψετε ούτε μια πληροφορία με το χέρι! Δυστυχώς, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τόσο χρήσιμα όσο ακούγονται επειδή οι βάσεις δεδομένων που υποστηρίζονται είναι συνήθως αγγλόφωνες μόνο, οπότε για ελληνικά βιβλία ή μουσική θα δυσκολευτείτε...

Εκτός όμως από τον έλεγχο των συλλογών σας, το Tellico σας επιτρέπει να κάνετε αναζητήσεις και να τυπώσετε αναφορές. Ένα ακόμα όμορφο χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα δημιουργίας citations (“βιβλιογραφίας”) από τα βιβλία σας και να τα εξάγει είτε σε BitTeX format στο clipboard είτε στο LyX.

Και όπως είπαμε αν δεν θέλετε να χάνετε τίποτε, η εφαρμογή επιτρέπει να παρακολουθείτε το δανεισμό των αντικειμένων σας με αναλυτικά reports. Δυστυχώς, δεν ειδοποιεί αυτόματα όσους έχουν αργήσει να σας επιστρέψουν τα πολύτιμα αντικείμενα σας... :)

Τέλος, η εγκατάσταση του Tellico στη διανομή σας είναι απλή αφού υπάρχει στα αποθετήρια των περισσότερων διανομών και θα το βρείτε με μια αναζήτηση στο Κέντρο Λογισμικού (ή sudo apt-get install tellico αν είστε σε Ubuntu/Debian)...  

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)