Προβλήματα με εγκατασταση Linux

xaxolis | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 2' | 71

ΕΙΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΩΝ WINDOWS ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΝ 3.11 ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ) ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΤΟ MADRIVA ONE 2007 ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ CD ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΑΣ.ΕΜΕΙΝΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ:
1-ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟΝ ΕΚΤΥΠΩΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΤΟ DUGS ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.
2-ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟ MADRIVA, TO KUBUNTU KAI TO AUSTRUMI ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΑ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ AMD K6-2/400
RAM : 192MB
ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ :S3 TRIO 32/64
HD : 10 GB
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ LINUX.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Δώσε αστέρια!

MO: 1 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Για τον εκτυπωτή, μάλλον εννοείς το CUPS. Δεν ξέρω κανένα DUGS.

Πήγαινε από το firefox στο
http://127.0.0.1:631

και δες αν σου εμφανίζει τη σελίδα του Common Unix Printing System (CUPS). Αν όχι, ακολούθησε τη διαδικασία που περιγράφεται σε αυτό το post και στο τέλος πήγαινε από το K Mενού > Σύστημα > "Install,
remove & update software". Θα εμφανιστεί το Mandriva Control Center
(με την καρτέλα Διαχείριση Λογισμικού ή Software management).

Σε εκείνη τη καρτέλα υπάρχει ένα εικονίδιο "Look at installable
Software..." (αυτό με ένα πράσινο +). Κάνε κλικ εκεί και στο νέο
παράθυρο  γράψτε (στο πεδίο Αναζήτηση) το όνομα cups και πάτα Enter. Θα εμφανιστεί από κάτω μια λίστα με
εφαρμογές, διάλεξε τις όλες, συμφώνησε (κλικ στο Ναι) με τις
προτάσεις για εξαρτήσεις και πάτα  Install. Τα πακέτα θα κατεβούν και θα
εγκατασταθούν αυτόματα.

Μετά ξαναπήγαινε στο

http://127.0.0.1:631

και κάνε από εκεί την εγκατάσταση του εκτυπωτή σου.

Για το παλιό PC σου, τι πρόβλημα είχες με το Austrumi; Δεν έκανε καθόλου boot;

Να κάνω μια ερώτηση? Εχω Mandriva one 2007 απο LF, μπορώ να εγκαταστήσω στο ίδιο PC κ Ubuntu 6.06 ή κ κάποια άλλη διανομή κ αν ναι πώς?

Thanx

Για να ξεκινήσεις να προγραμματίζεις διάλεξε κάτι πιο απλό, όπως την Tcl. Περιέχεται σχεδόν σε όλες τις διανομές και είναι interpreted. Δηλαδή δίνεις εντολές και βλέπεις αμέσως τα αποτελέσματα χωρίς μεταγλώττιση. Άσε που είναι πολύ πιο εύκολο να φτιάξεις γραφικά περιβάλλοντα (με το Tk).

Επίσης, από το τεύχος 14, ξεκινήσαμε και μια νέα σειρά προγραμματισμού σε Mono/C# που θα σε βοηθήσει να μάθεις τα βασικά του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού.

Linkinarios, πρώτη φορά βάζεις Linux; Έχεις ξαναδοκιμάσει με άλλη διανομή στο ίδιο PC; Έπαιξε; Τι mobo έχεις;

Τέσταρες το ISO ότι ήταν εντάξει όταν το κατέβασες με το md5sum;
Το έγραψες με Burn Image από το Nero ή απλά το έκανες copy στο δισκάκι (δεν θα παίξει).

Για ευκολία δοκίμασε ένα από τα DVD του Linux inside τα οποία είναι bootable. Τα βάζεις μέσα και κάνεις reboot για να κάνεις την εγκατάσταση. Στο 14 υπάρχει το Debian, πολύ καλή διανομή και πανγρήγορη, απλά δεν έχει την ευκολία διαχείρισης του Ubuntu. Πάρε μια γεύση στο τελευταίο μου post εδώ:
http://www.linuxinsider.gr/forum/forum_posts.asp?TID=139& PN=1

Δεν εχω ξαναπερασει Linux...

Το ISO το πηρα απο το περιοδικο "Total XakeR" το οποιο ηταν η αιτια να ασχοληθω!!!

Το εγραψα με burn Image του nero 7 ...

Ωστοσο δοκιμασα να περασω το FC6 απο το 13 τευχος ... Εκανα install apo to anaconda με linux text αλλα ζηταει ενα localhost password .. Δοκιμασα το Pass π ειχα δωσει στην εγκατασταση αλλα οταν δν μπορω να το΄πληκτρολογησω το pass...παρα μονο το ussername...

ευχαριστω για τη βοηθεια σας παιδια!!

P.S.το 14 τευχος δν εχει κυκλοφορησει ακομα Χαλκιδα

Linkinarios, το password ΔΕΝ φαίνεται όταν το γράφεις - αν είσαι στην κονσόλα - αυτό είναι φυσιολογικό! Αν είσαι στην οθόνη σύνδεσης στο γραφικό περιβάλλον θα πρέπει να βλέπεις αστεράκια (******) όταν γράφεις τον κωδικό.

Για το τεύχος 14, πάρε τηλέφωνο στην Compupress (210-9238672) και ζήτα να στο στείλουν με αντικαταβολή.

Ty φιλος....

Για Συνδρομη που μπορω να απευθυνθω??

Κατι ακομα!τι προτεινετε για να περασω στο PC??

Τιν C+ απο που μπορω να την κανω download???

ευχαριστω!!!

Για να ξεκινήσεις, προτείνω το Ubuntu (βάλε το 6.10).

Για τον προγραμματισμό. To Linux είναι γραμμένο σε C και πολλά προγράμματα σε C++, επομένως όποια διανομή και να βάλεις θα ΕΧΕΙ εγκατεστημένες και τις βιβλιοθήκες της C και της C++ (οι οποίες λέγονται glibc και libstdc++ αντίστοιχα). Επίσης χρειάζεσαι ένα μεταγλωττιστή, αλλά ΚΑΘΕ διανομή περιέχει την οικογένεια μεταγλωττιστών GCC (GNU C Compiler). Με τον GCC μπορείς να μεταγλωττίζεις κάθε πρόγραμμα που γράφεις σε ένα κειμενογράφο του Linux. Πάρε για παράδειγμα το κλασικό πρώτο πρόγραμμα που γράφει κανείς όταν ξεκινάει να μαθαίνει μια γλώσσα:


#include <iostream>
using namespace std;

main()
linuxformat_
             cout << "
Hello World!
";
                 return 0;

Το αποθηκεύεις σε ένα αρχείο με κατάληξη cpp, π.χ. hello.cpp και μετά από την κονσόλα δίνεις:
g++ hello.cpp -o hello

Γίνεται η μεταγλώττιση (το compile που λέμε) και μετά το τρέχεις δίνοντας:
./hello

Μια εναλλακτική στη C++ είναι η C# που χρησιμοποιείται από το Mono. Την αναφέρω γιατί από το τεύχος 14 του Linux Format θα βρεις μια σειρά tutorials για εκμάθηση C#/Mono που είναι σχεδιασμένα για αρχάριους. Μπορεί δηλαδή να σε βοηθήσουν αρκετά...
dimitris2007-3-14 12:15:19

ty

Πως μπορω να απεγκαταστισω το Fedora Core απο κονσολα??Γινεται να κανω format το σκηρο μ απο την κονσολα??

ποια commands πρεπει να βαλω για τα παραπανω??

Να το απεγκαταστήσεις ενώ το τρέχεις, προφανώς δε γίνεται. Ουσιαστικά δεν χρειάζεται να το απεγκαταστήσεις. Απλά όταν βάλεις άλλη διανομή Linux, π.χ. Ubuntu, θα ορίσεις στο πρόγραμμα εγκατάστασης να γίνει η εγκατάσταση στην κατάτμηση που τώρα έχεις το Fedora.

Αν πάλι, δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς να φορμάρεις το καημένο το Fedora, απλά από τα Windows κάνε ένα format με το Partition Magic ή το Paragon Partition Manager.

Μετά, για να βγάλεις το Grub, κάνε reboot από το δισκάκι των Windows, βγες στην κονσόλα τους και δώσε fixmbr.

Τι έγινε και απογοητεύτηκες τόσο γρήγορα;

Γειά σας στον υπολογιστή μου στο γραφείο πήρα δεύτερο σκληρό και θέλω να μεταφέρω τα xp στον καινούριο για να βάλω στον παλιό 80ρη το debian πώς μπορώ να μεταφέρω όλο τον δίσκο στον νέο ,θα τρέξουν τα xp? Επίσης κάτι άσχετο ,έγινα συνδρομητής πρίν 14 περίπου μέρες και περιμένω το τρέχον τεύχος με το debian αλλά ακόμα τίποτα.
σας ευχαριστώ εκτων προτέρων και σας εύχομαι μεγαλύτερη επιτυχία του linuxformat γιατί το αξίζετε. 

Δεν μπορείς να μεταφέρεις τα XP σε νέο δίσκο έτσι απλά, πρέπει να κάνεις πάλι εγκατάσταση όλο το σύστημα. Απλά βάλε επάνω τον καινούργιο και ξεκίνα την εγκατάσταση του debian. Πρόσεχε με τα partition (μην τρομοκρατήσε όμως) να μην σβήσεις τα παλία σου αρχεία (είναι δύσκολο να συμβεί, αλλά αν δεν προσέξεις θα την πάθεις).

panos40, για το πρόβλημα με το τεύχος πάρε τηλέφωνο στο 210-9238672 και ζήτησε το Τμήμα Κυκλοφορίας. Εναλλακτικά στείλε email στο linuxformat at compupress.gr.

Σε παρακαλούμε, μην κάνεις post τέτοια ζητήματα εδώ γιατί πολύ εύκολα μπορεί να μην το προσέξει κανείς από εμάς και να μείνει αναπάντητο ως μη όφειλε.

Για το πρόβλημα τώρα της μεταφοράς, νομίζω ότι θα σου έρθει πολύ πιο βολικό να αφήσεις τα XP εκεί που είναι (στον παλιό δίσκο) και παίζουν και να περάσεις το Linux (Debian ή ότι άλλο θες) στο νέο. Ειδάλλως νομίζω ότι έχει δίκιο ο nasos ότι παίζει να περάσεις από χίλια κύματα για να τρέξουν τα XP.

Έχω ήδη κόψει στον καινούριο δίσκο 80 GB και προσπάθησα να εγκαταστήσω το debian αλλά πρέπει να έπεσα σε χαλασμένο dvd (έχω ήδη ειδοποιησει να μου στείλουν άλλο) , ένας από τους λόγους που ήθελα να βάλω τον παλιό είναι ότι είναι ATA ενώ ο νέος SATA II και κάτι είχα διαβάσει ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα με SATA II , το σκέφτομαι και για ubuntu , στον φορητό έχω fedora core και μου άρεσε αλλά σέρνεται στην προθήκη προγραμμάτων , ευχαριστώ για την απάντηση.  

Συγνώμη, αλλά χρειάζομαι μια διευκρίνιση. Στο περιοδικό διάβασα ότι το partition του swap θα πρέπει να είναι διπλάσιο από την μνήμη του υπολογιστή.

 

Δηλαδή εγώ που έχω 1Gb μνήμη στο laptop θα πρέπει να αφήσω 2Gb swap;!!!

<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Συγγνώμη αν η ερώτηση μου σας φαίνεται βλακώδη αλλά πραγματικά θέλω να το ξεδιαλύνω στο μυαλό μου αυτό το θέμα.

συνίσταται φυσικά. Τα πρέπει δεν υπάρχουν...

Γεια σας!
Ηρθε ο καιρος να εγκαταστησω παραπανω απο μια διανομες στον υπολογιστη μου.
Αρχικα θα ηθελα να μου πειτε ποσος ειναι ο ενδεδειγμενος χωρος για καθε διανομη,ωστε να μην εχω προβλημα μετα απο πολλα
updates και εγκατασταση "μεγαλων" προγραμματων.Εχω σκοπο να εγκαταστησω Debian 4.0,Mandriva 2007 Spring Powerpack και Ubuntu 7.04.
Ξερω οτι το Debian ειναι μεγαλη διανομη και μαλλον θα αφιερωσω το μεγαλυτερο partition εκει.
Το Ubuntu ποσο θελει?Δεν το εχω βαλει ποτε!Επισης εχω ηδη 20 Gb για το /home και ο δισκος μου ειναι 320GB,αρα δεν εχω προβλημα χωρου,για οποιαδηποτε προταση σας!
Αν και δεν θελω να μπλεξω με πολλες διανομες συγχρονως,θα ηθελα να μου πειτε και τις ελαχιστες απαιτησεις και για τα fedora,opensuse.
Ευχαριστω!

Υ.Γ.:Με 1.5GB RAM ποσο να ειναι το swap?Ξερω οτι πρεπει να ειναι διπλασιο της RAM αλλα και οχι πολυ μεγαλο.Δηλαδη ποσο στην περιπτωση μου?

Προς το παρόν ο υπολογιστής μου έχει έναν Pentium 4. Πρόκειται όμως σύντομα να αναβαθμίσω το σύστημα και να αγοράσω κάποιον επεξεργαστή Dual Core της Intel και θα εγκαταστήσω το Debian (τώρα έχω το Mandriva 2007 Spring One)!

Ποιά όμως αρχιτεκτονική από τις διαθέσιμες θα πρέπει να κατεβάσω?

Γιατί δεν θέλω να ξοδέψω ώρες σε download και τελικά να έχω κατεβάσει κάτι ακατάλληλο... (10CD ή 4DVD είναι αυτά...)

Καλησπέρα!
Μόλις εγκατέστησα τα ubuntu στο laptop (s1 express dual της LG) αλλά έχω πρόβλημα με την κάρτα γραφικών. Έχω την mobility radeon x1600 της ATI και συνεπώς δεν έχω γραφικό περιβάλλον. Προσπάθησα να εγκαταστήσω drivers χωρίς όμως αποτέλεσμα. Καμιά ιδέα???
Ευχαριστώ!
vadal2007-7-28 18:9:38

Mπες σε recovery console ειναι μια απο τις επιλογές στον gub και δώσε
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Eκει θα σου εμφανιστεί ένας wizard πατα οκ και απλά enter στα περισότερα επέλεξε και την ανάλυση που συκώνει το monitor σου και όταν τελειώσει ο wizard γράψε exit και λογικά θα έχεις ξανά γραφικό περιβάλλων.
Για να εγκαταστήσεις τους driver της ati σωστά δες τον οδηγό εδώ και κάνε την manual μεθοδο 2
Ubuntu - cchtml.com

hm... το έκανα αλλά και πάλι δεν κατάφερα κάτι. Χωρίς γραφικό περιβάλλον ακόμα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί..

για ξανατρέξε τον wizard όπως σου είπα πιο πάνω και διάλεξε απο τους driver της κάρτας τον vesa και μετά στα υπόλοιπα πάτα απλά enter.

Καλησοέρα σε όλους και όλες... Είναι η πρώτη φορά που γράφω εδώ και ο πρώτος μήνας που χρησιμοποιώ Linux (Ubuntu7.04) και έχω δει το φως το αληθινό!!!

Προβλήματα υπάρχουν και υπάρχουν παντού και πάντα, ακόμη και στο καζανάκι της τουαλέτας πόσο μάλλον σε ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά καμμία σχέση με τα Windows τόσο από απόδοση όσο και από σταθερότητα.

Σας νέοπας στην όλη φάση, αντιμετωπίζω κάποια μικροπροβληματάκια και θα ήταν ευχής έργον αν κάποιος/κάποια ασχολούνταν με την περίπτωσή μου και με βοηθούσε.

1ο πρόβλημα: Όταν ανοίγει ο υπολογιστής και μου βγάζει την επιλογή αν θέλω να ξεκινησω με Ubuntu ή Windows, μου βγάζει ότι έχω βάλει δύο φορές τα Ubuntu δηλαδή οι επιλογές που μου έχει είναι
    Ubuntu
    Ubuntu
    Ubuntu (safety mode)
    Windows
Βέβαια φταίω και εγώ γιατί πήγα να κάνω edit στην επιλογή των Ubuntu και γιαυτό μου τα βγάζει δύο φορές, αλλά αν μπορούσατε να μου πείτε πώς να σβήσω τα "δεύτερα", εικονικά, Ubuntu θα με βοηθούσατε.

2ο πρόβλημα: Πήγα ...  Εφαρμογές->Προσαφαίρεση Προγραμμάτων και εγκατέστησα σχεδόν όλα τα προγράμματα που βρήκα (μαζί με το repository από το google) αλλά κάθε φορά που πάω να κάνω κάποια εγκατάσταση ή αναβάθμιση στο σύστημα μου πετάει το μήνυμα:


E: clvm: η υποδιεργασία post-installation script επέστρεψε κατάσταση λάθους 3


E: redhat-cluster-suite: προβλήματα εξάρτησης - αφήνεται μη ρυθμισμένο


E: system-config-cluster: προβλήματα εξάρτησης - αφήνεται μη ρυθμισμένο

και μετά μου λέει ότι δεν έγιναν σωστά όλες οι εγκαταστάσεις που ζήτησα. Είναι κάτι σοβαρό;

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την βοήθεια!!!

Sorry, sorry αλλά ξέχασα να ρωτήσω και κάτι άλλο...
Μπορεί να ακουστεί βλακώδες αλλά πώς κάνουμε ένα πρόγραμμα να ξεκινάει μαζί με τα ubuntu; θέλω να βάλω τα beryl και firestarter να ξεκινάνε μαζί με τα ubuntu και να μην τα ενεργοποιώ κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή μου. Ευχαριστώ!!!

Για το πρόβλημα με το μενού εκκίνησης, πατα ALT+F2 στο Ubuntu και γράψε:
gksudo gedit /boot/grub/menu.lst

Πάτα Enter και θα εμφανιστεί ένα αρχείο κειμένου με ρυθμίσεις. Πρόσεξε. Βρες τις γραμμές

title Ubuntu, kernel 2.6.χ-χ-χ (hda2)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.χ-χ-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.χ-χ-386
savedefault
boot

και παρατήρησε ότι υπάρχουν οι ίδιες γραμμές δύο φορές. Αφαίρεσε τις διπλότυπες και αποθήκευσε το αρχείο με Ctrl+S. Κάνοντας επανεκκίνηση θα είσαι ΟΚ.

Για τα πακέτα, πατάτα έχεις κάνει - δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις τα πάντα (Για παράδειγμα, θες να φτιάξεις cluster άνθρωπέ μου και έβαλες το redhat-cluster-suite;).
Τρέξε το Synaptic από το μενού Σύστημα > Διαχείριση. Δώσε τον κωδικό σου και κάνε αναζήτηση για να βρεις τα πακέτα:
clvm,  redhat-cluster-suite, system-config-cluster

Μάρκαρέ τα με δεξί κλι και Απεγκατάσταση και αφαίρεσέ τα πατώντας το κουμπί Εφαρμογή.

Για να βάλεις προγράμματα στην εκκίνηση του gnome, πήγαινε
Σύστημα > Προτιμήσεις > Συνεδρία (System -> Preferences -> Sessions) και στο νέο διάλογο πήγαινε στην καρτέλα "Startup Programs" (Προγράμματα στην Εκκίνηση ή κάτι τέτοιο) και πρόσθεσε αυτό που θες.

Για τις υπόλοιπες απλές ερωτήσεις σχετικά με το Ubuntu, συμβουλεύσου αυτόν τον οδηγό:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu-gr:feisty

Ευχαριστώ για την βοήθεια! Ήταν αρκετά χρήσιμη, όμως δεν τα κατάφερα όλα, και δεν φταίω εγώ για αυτό. Έκανα ότι μου είπες αλλά το πακέτο clvm δεν απεγκαθίσταται με την καμμία, αφού όταν πάει να κάνει την απεγκατάσταση μου λέει για κάποιο σφάλμα τύπου 1 και ότι δεν ολοκληρώθηκε η ενέργεια που πραγματοποιώ.
Επίσης, προσπάθησα να βάλω προγράμματα στην εκκίνηση αλλά δεν τα κατάφερα. Δεν θέλω να σε κουράζω, θα ξαναπροσπαθήσω.
Να ρωτήσω, κανένα καλό πρόγραμμα LaTex με γραφικό περιβάλλον ξέρεις;;;

GalloNero]για κάποιο σφάλμα τύπου 1

Θα βοηθούσες αν έγραφες (copy/paste) το ακριβές μήνυμα.

GalloNero]Να ρωτήσω, κανένα καλό πρόγραμμα LaTex με γραφικό περιβάλλον ξέρεις;;;

IMHO, το καλύτερο είναι το Kile.

Εχω ένα PC με AMD 64 3550+ στα 2.21 / MSI socket 999 (για τον AMD) / 6800 GS / οθόνη 15αρα της View Sonic κ βγάζει ανάλυση 1.024x768 x32bit χαλαρά ...

 

αλλα έχω ενα προβληματάκι.... οταν πάω να κάνω Install (οποιαδήποτε διανομή Linux) δεν τρέχει το Install σε γραφικό περιβάλλον... Εμφανίζει την οθόνη με τα έξαλα χρώματα (όπως όταν ειναι χρονισμένη σε λιγότερα Hz η κάρτα γραφικών)

 

για να σας βοηθήσω ... είχα παρόμοιο πρόβλημα στα Windows XP Home Edition (Original) στην ανάλυση 1,024x768 32bit αλλα μόλις άλλαξα απο το CP της κάρτας γραφικών τα Hz σε 75 όλα μια χαρά ...

μίπως υπάρχε τρόπος να αλλάξω τα Hz πριν το Ιnstall ?? π.χ. τώρα 8έλω να κανω Install το Ubuntu 7.04 Final Feisty !

Παρακαλώ βοηθήστε με! ! !

 

p.s. είχα κάνει topic αλλά περιέργως εμφανίστηκε σε άλλο topic ...

τεσπα plz help Me!!

 

-ty-

linkinarios, δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Ubuntu.
Στο Knoppix πάντως υπάρχει:

Προσθέτεις τις παραμέτρους
vsync=75 hsync=80

στην εκκίνηση του Linux. Όταν δηλαδή κάνεις boot με το Live CD και εμφανίζεται το μενού, κάνεις Edit προσθέτοντας στο τέλος της γραμμής
kernel ....
αυτά τα δύο πραγματάκια. Δοκίμασε με το Ubuntu αν έχουν αποτέλεσμα.

Διαφορετικά δοκίμασε μια Knoppix-based διανομή, π.χ. το Knoppel του Νύκταρη.
dimitris2007-8-2 18:20:50

Δεν δοκιμάζεις εγκατάσταση με το alternate cd?Η μέσω της διανομής σου υπάρχει επιλογή για εγκατάσταση σε μη γραφικό περιβάλλων.Μην φοβάσαι η εγκατάσταση είναι τόσο εύκολη και απλή που δεν θα σε δυσκολέψει.

Καλησπέρα και ... Καλό Χειμώνα!!!

Ελπίζω να ξεκουραστήκατε όλοι αρκετά το καλοκαιράκι και οι διακοπές να σας κρατήσουν ξεκούραστους όλο το χειμώνα (πράγμα αδύνατον, αλλά αν δεν ελπίζεις δεν ζεις...).

Πίσω στην πραγματικότητα μετά από 1 μήνα διακοπών και αφού ο dimitris μου είχε ζητήσει το ακριβές μήνυμα σφάλματος του το παραθέτω...

Πάω Σύστημα->Διαχείριση συστήματος->Synaptic Package Manager και βρίσκω το clvm το οποίο σχετίζεται και με το lvm2.
Δεξί κλικ στο clvm και ζητώ ολοκληρωτική απομάκρυνση και μετά πατάω στο "Εφαρμογή".
Μου βγάζει παράθυρο σφάλματος και το μήνυμα

E: clvm: η υποδιεργασία pre-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1

και προφανώς δεν μου το απεγκαθιστά. Σκέφτομαι ότι ίσως αν το επανεγκαταστήσω να λυθεί το πρόβλημα. Το σημειώνω για επανεγκατάσταση και μου βγάζει πάλι σφάλμα με μήνυμα

E: clvm: η υποδιεργασία post-installation script επέστρεψε κατάσταση λάθους 3

Αν πάω να κάνω απεγκατάσταση το lvm2 μου λέει ότι η απεγκατάσταση του lvm2 επηρεάζει και άλλα πακέτα και μου αναφέρει το clvm. Προς στιγμή χαίρομαι γιατί ίσως καταφέρω να απεγκαταστήσω το clvm με πλάγιο τρόπο, αλλά όταν πατάω "Εφαρμογή" μου βγάζει πάλι το μήνυμα σφάλματος

E: clvm: η υποδιεργασία pre-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1

Αυτά από εμένα. Περιμένω κάθε δυνατή βοήθεια. Ευχαριστώ!

Καλησπέρα. Η εντολή sudo apt-get -f install κάνει τα ακόλουθα...

user@user:~$ sudo apt-get -f install
Password: **********
Ανάγνωση Λιστών Πακέτων... Ολοκληρώθηκε
Κατασκευή Δένδρου Εξαρτήσεων        &n bsp;         
Reading state information... Ολοκληρώθηκε              
0 αναβαθμίστηκαν, 0 νέο εγκατεστημένα, 0 θα αφαιρεθούν και 0 δεν αναβαθμίζονται.
1 μη πλήρως εγκατεστημένα ή αφαιρέθηκαν.
Χρειάζεται να μεταφορτωθούν 0B από αρχεία.
Μετά την αποσυμπίεση θα χρησιμοποιηθούν 0B χώρου από το δίσκο.
Γίνεται εγκατάσταση clvm (2.02.06-2ubuntu9) ...
Starting Cluster LVM Daemon clvmd could not connect to cluster manager
Consult syslog for more information
invoke-rc.d: initscript clvm, action "start" failed.
dpkg: σφάλμα στην επεξεργασία του clvm (--configure):
 η υποδιεργασία post-installation script επέστρεψε κατάσταση λάθους 3
Προέκυψαν σφάλματα κατά την επεξεργασία του:
 clvm
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
user@user:~$

...δηλαδή τίποτα επί του θέματος... Κρίμα. Αν έχεις καμμιά άλλη ιδέα, ευχαρίστως να το προσπαθήσουμε.

Να ρωτήσω και κάποια άσχετα πράγματα???

1ον - Υπάρχει ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου ή scan disk στα Ubuntu ή μήπως δεν χρειάζεται?
2ον - Πήγα σε έναν laptop Turbo-X ενός φίλου μου να βάλω τα Ubuntu και δεν μπορούσα να κάνω το partition. Χρησιμοποίησα παραδοσιακές μεθόδους (Windows & PartitionMagic) αλλά και μέσα από την εγκατάσταση των Ubuntu αλλά δεν γινόταν. Λες να κλειδώνουν τον σκληρό ή κάτι τέτοιο και να μην μπορεί να διαμεριστεί?
3ον - Αφού δεν υπάρχουν ιοί ή άλλο κακόβουλο λογισμικό για Linux τότε γιατί τα Ubuntu έχουν προγράμματα firewall & antivirus?

To σύστημα σου μάλλον έχει σπάσει ασχήμα.Για δοκίμασε να κάνεις την απεγκατάσταση με το aptitude δίνοντας
sudo aptitude remove clmv lvm2
και πες μας τι έγινε
για τις ερωτήσεις
1.στο linux δεν χρειάζετε ανασυγκρότηση του δίσκου
2.με τιποτα δεν παίζει να κλείδωσαν το δίσκο.Μέσα από την διανομή υπάρχει η δυνατότητα να ορίσεις απλά τον χώρο που θέλεις να έχει η διανομή σου στον σκληρό και να σου κάνει μόνη της το partitioning κρατόντας ανέπαφα τα win.Υπάρχει και αυτό εδώ το εργαλείο
GParted -- Welcome
σε live cd για να κάνεις το partitioning από εκεί
3.το firewall σε κάθε σύστημα ανεξάρτητα του λειτουργικού είναι αναγκαίο.Τα antivirus υπάρχουν πιο πολλή για δίκτυα που υπάρχουν windows pc σε αυτά.

Καλησπέρα. Ευχαριστώ τον chek2fire για την βοήθεια. βαλα την εντολή που μου έδωσες και μου έβγαλε τα ακόλουθα...

user@user:~$ sudo aptitude remove clmv lvm2
Password:******
Ανάγνωση Λιστών Πακέτων... Ολοκληρώθηκε
Κατασκευή Δένδρου Εξαρτήσεων        &n bsp;         
Reading state information... Ολοκληρώθηκε              
Αρχικοποίηση κατάστασης πακέτων... Ολοκληρώθηκε
Δημιουργία βάσης των ετικετών... Ολοκληρώθηκε                  
Δεν βρέθηκε πακέτο με όνομα ή περιγραφή που να ταιριάζει στο "clmv"
Τα ακόλουθα πακέτα είναι ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ:
  clvm
Τα ακόλουθα πακέτα θα ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ:
  lvm2
0 πακέτα αναβαθμίζονται, 0 νεο-εγκατεστημένα, 1 για αφαίρεση και 0 δεν αναβαθμίστηκαν.
Χρειάζεται να κατεβούν 0B αρχείων. Μετά την αποσυμπίεση θα ελευθερωθούν 877kB.
Τα ακόλουθα πακέτα έχουν ανεπίλυτες εξαρτήσεις:
  clvm: Εξαρτάται από: lvm2 (> 2.0.23) αλλά δεν είναι εγκατάστασιμο
Resolving dependencies...
Οι ακόλουθες ενέργεις θα επιλύσουν αυτές τις εξαρτήσεις:

Αφαίρεση των παρακάτω πακέτων:
clvm

Το σκορ είναι -299

Αποδοχή της λύσης; [Y/n/q/?] y
Τα ακόλουθα πακέτα θα ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ αυτόματα:
  clvm
Τα ακόλουθα πακέτα θα ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ:
  clvm lvm2
0 πακέτα αναβαθμίζονται, 0 νεο-εγκατεστημένα, 2 για αφαίρεση και 0 δεν αναβαθμίστηκαν.
Χρειάζεται να κατεβούν 0B αρχείων. Μετά την αποσυμπίεση θα ελευθερωθούν 1368kB.
Θέλετε να συνεχίσετε ; [Y/n/?] y
Αποθήκευση δεδομένων λεπτομερούς κατάστασης... Ολοκληρώθηκε
(Ανάγνωση βάσης δεδομένων ... προς το παρόν εγκαταστάθηκαν 427269 αρχεία και κατάλογοι.)
Αφαίρεση του clvm ...
Stopping Cluster LVM Daemon invoke-rc.d: initscript clvm, action "stop" failed.
dpkg: σφάλμα στην επεξεργασία του clvm (--remove):
 η υποδιεργασία pre-removal script επέστρεψε κατάσταση λάθους 1
Starting Cluster LVM Daemon clvmd could not connect to cluster manager
Consult syslog for more information
invoke-rc.d: initscript clvm, action "start" failed.
dpkg: σφάλμα κατά τον καθαρισμό:
 η υποδιεργασία post-installation script επέστρεψε κατάσταση λάθους 3
Αφαίρεση του lvm2 ...
Backing up any LVM2 metadata that may exist...done.
Προέκυψαν σφάλματα κατά την επεξεργασία του:
 clvm
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Αποτυχία εγκατάστασης ενός πακέτου. Προσπάθεια επαναφοράς:
user@user:~$

Μάλλον δεν κάναμε και πάλι τίποτα. Θέλει κάτι πιό δυνατό. Δεν μπορεί να μην μπορείς να κάνεις απεγκατάσταση ενός προγράμματος!!! Είναι αδιανόητο ακόμη και για Windows... κάποια λύση θα υπάρχει...
Αν έχεις καμμιά άλλη ιδέα, σε παρακαλώ να μου την πείς.

GalloNero, δοκίμασε τις εξής δύο εντολές:
sudo rm /etc/init.d/clvm
sudo apt-get remove clvm

Αυτή τη φορά κάναμε δουλειά!!! Ευχαριστώ πολύ και τον dimitris που έδωσε την λύση στο πρόβλημα αλλά και τον chek2fire που ασχολήθηκε.
Οι ακριβείς εντολές είναι οι ακόλουθες, τις παραθέτω αν τυχόν κάποιος έχει το ίδιο πρόβλημα με εμένα να πάρει καμμιά ιδέα.
 
user@user:~$ sudo rm /etc/init.d/clvm
Password:******
user@user:~$ sudo apt-get remove clvm
Ανάγνωση Λιστών Πακέτων... Ολοκληρώθηκε
Κατασκευή Δένδρου Εξαρτήσεων        &n bsp;         
Reading state information... Ολοκληρώθηκε              
Τα ακόλουθα πακέτα θα ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ:
  clvm
0 αναβαθμίστηκαν, 0 νέο εγκατεστημένα, 1 θα αφαιρεθούν και 0 δεν αναβαθμίζονται.
1 μη πλήρως εγκατεστημένα ή αφαιρέθηκαν.
Χρειάζεται να μεταφορτωθούν 0B από αρχεία.
Μετά την αποσυμπίεση θα ελευθερωθούν 492kB χώρου από το δίσκο.
Θέλετε να συνεχίσετε [Ν/ο]; y
(Ανάγνωση βάσης δεδομένων ... προς το παρόν εγκαταστάθηκαν 427269 αρχεία και κατάλογοι.)
Αφαίρεση του clvm ...
user@user:~$

Καλησπέρα!!! Θα ήθελα να ρωτήσω  2 πραγματάκια...

1ον: Αν είναι ευκολο επανέλαβε μου την διαδικασία για να ανοίγει ένα πρόγραμμα κατά την εκκίνηση του υπολογιστή γιατί μάλλον κάτι κάνω λάθος  ή παρέπεμψέ με σε κάποιο καλό tutorial. Σε αυτό που με παρέπεμψες μια προηγούμενη φορά δεν έβγαλα άκρη. Δεν μπορώ να ορίσω σωστά το command. Δεν βρήκα αρχεία .exe  και άρχισα να παίζω στην τύχη με αρχεία οπότε δεν έβγαλα και άκρη...

2ον: Κάπου είδα μέσα στο site για virtual machines και τα λοιπά. Αξίζει να αχοληθεί κάποιος ή πρέπει να κατέχει τρελές γνώσεις προγραμματισμού; Επί παραδείγματι επειδή σπουδάζω στο Πολυτεχνείο μου χρειάζονται προγράμματα των windows όπως ANSYS, MatLab, Mathematica που δεν υπάρχουν σε Linux αλλά αν για να καταφέρεις να το φτιάξεις όπως πρέπει, θα πρέπει να έχεις και πτυχίο πληροφορικής τότε μάλλον δεν αξίζει τον κόπο...

Ναι το έπιασα και ευχαριστώ για την βοήθεια. Ασχολούμαι λιγότερο από 2 μήνες με τα Linux και δεν είναι εύκολο από την οπτική των Windows να περάσω στην οπτική των Linux,  μου δημιουργούνται πολλές απορίες, όπως άλλωστε και σε οποιονδήποτε άλλο προσπαθήσει αυτό το βήμα.
Προσπάθησα να βρώ στα περίπτερα της γειτονιάς μου το τευχος του LinuxFormat που γράφει το συγκριτικό για τις διανομές αλλά δεν το βρήκα. Θα περιμένω το επόμενο τεύχος...
Επί του θέματός μας, πάω: Σύστημα->Προτιμήσεις->Συνεδρίες->Νέο και μου εμφανίζει ένα παράθυρο με δύο γραμμές προς συμπλήρωση, την πρώτη  που ζητάει Name και την δεύτερη που ζητάει Command. Βάζω π.χ. στο Name: Firestarter  και μετά στο Command πάω περιήγηση και με βγάζει στον φάκελο του Firestarter. Ποιό αρχείο πρέπει να βάλω στο Command? Αφού δεν υπάρχουν καταλήξεις στα executable τότε πώς να ξέρω ποιό είναι το αρχείο που ψάχνω?

Οοοοοοπ, το βρήκα!!! Κατάλαβα αυτό που έλεγες και την λογική πίσω από αυτό. Υπάρχουν κάποιοι φάκελοι όπως bin , sbin , usr/bin , usr/sbin  στους οποίους όταν εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα πάνε τα Linux και βάζουν το εκτελέσιμο αρχείο του (το exe που έχουμε στα Windows) μέσα σε ένα από αυτούς τους φάκελους. Το πού βάζουν το εκτελέσιμο και το γιατί , το εξηγείς παραπάνω. ¶ρα, αν ψάχνω εκτελέσιμο αρχείο, θα το βρώ μέσα σε έναν από αυτούς τους φακέλους. Πήγα λοιπόν Σύστημα->Προτιμήσεις->Συνεδρίες->Νέο
και κατάφερα να κάνω το beryl να ξεκινά κάθε φορά που ξεκινώ τον υπολογιστή μου. Το εκτελέσιμο του beryl είναι μέσα στον φάκελο usr/bin
και έκανα και το ίδιο και με το firestarter που το εκτελέσιμό του το βρήκα στον φάκελο usr/sbin

όμως προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα... όταν ξεκίνησε ο υπολογιστής μου ξεκίνησε κανονικά το beryl αλλά μου έβγαλε ένα μήνυμα που μου έλεγε ότι ...

    Insufficient privileges
    You must have root user privileges to use firestarter

 Μήπως τα προγράμματα από τον usr/sbin τα κάνεις να ξεκινάνε μαζί με τον υπολογιστή με κάποιο άλλο τρόπο πλην της εφαρμογής "Συνεδρίες" ????
GalloNero2007-9-2 1:0:29

Να ρωτήσω και κάτι άλλο, ποιά η διαφορά VMware και VMplayer??? Μόνον ότι το πρώτο είναι κλειστού κώδικα και το δεύτερο ανοικτού κώδικα??? Έχουν διαφορά στην απόδοση ή την ταχύτητα ή την αξιοπιστία???

Χαίρομαι που το αντιλήφθηκες μόνος σου τι πρέπει να κάνεις για να ξεκινάς αυτόματα τα προγράμματα.

Για το firestarter, επειδή θέλει root privileges, αντί του /usr/sbin/firestarter δοκίμασε να γράψεις στο Συνεδρία (αυτό που έχεις φτιάξεις ήδη):

sudo /usr/sbin/firestarter

Η εντολή sudo (ή gksudo από το Gnome) χρησιμοποιείται για να τρέξεις ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα που θέλει δικαιώματα root. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα σου ζητάει (ξανά) τον κωδικό σου, αφού μπεις στο γραφικό περιβάλλον, για να τρέξει το firestarter.

Για να μην σου ζητάει κωδικό για το firestarter όταν ξεκινά το γραφικό περιβάλλον, πάτα ALT+F2 και γράψε:

gksudo gedit /etc/sudoers

Παρατήρησε ότι και εδώ βάζω την gksudo. Αυτό γίνεται γιατί το αρχείο ρύθμισης /etc/sudoers ανήκει στον χρήστη root, επομένως για να το ανοίξεις εσύ (ο απλός χρήστης) με τον κειμενογράφο gedit πρέπει να να χρησιμοποιήσεις την gksudo. Δώσε τον κωδικό σου. Στο νέο αρχείο πήγαινε στο κάτω μέρος και γράψε:
username ALL= NOPASSWD: /usr/sbin/firestarter

Πρέπει να αντικαταστήσεις το "username" με το δικό σου όνομα χρήστη.

Πάτα CTRL+S. Τώρα θα ξεκινάει αυτόματα, αλλά το εικονίδιο θα εξαφανίζεται από το system tray κάθε φορά που ελαχιστοποιείς το παράθυρο. Για να το διορθώσεις, από το Firestarter κάνε κλικ στο κουμπί Preferences και από αριστερά διάλεξε Interface. Μετά ενεργοποίησε το κουτάκι που γράφει "Minimize to tray on window close" και πάτα Accept.

Υπάρχει λόγος που το χρειάζεσαι όμως; Τρέχεις server ή κάτι άλλο στο Ubuntu; Αν όχι, τότε το firestarter σου είναι παντελώς άχρηστο. Στο Linux, το firewall χρειάζεται *μόνο* όταν ανοίγεις πόρτες στον υπολογιστή (π.χ. όταν τρέχεις web server, κλπ). Σε καμία άλλη περίπτωση. Εκτός κι αν το θες για να μοιράζεις τη σύνδεση του Ιντερνετ σε άλλα PCs (μια ακόμα ωραία δυνατότητα του Firestarter).

Η VMware είναι η εταιρεία που βγάζει το ομώνυμο προϊόν ή μάλλον τη σειρά προϊόντων για virtualisation. Το VMplayer είναι ένα από αυτά τα προϊόντα. Του δίνεις ένα virtual machine και στο τρέχει. Γνώμη μου είναι να μην βάλεις το VMware ή το VMplayer. Υπάρχει το VirtualBox που είναι free και ανοικτού κώδικα και πάει σφαίρα.

dimitris2007-9-3 10:0:2

Διαπίστωση: Τα linux είναι γεματα bugs!!!

   Πρίν απο λίγο καιρό είπα και εγώ να βάλω linux. Παλαιότερα είχα βάλει τα SuSe 9.3 ... έτσι για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Αλλά έμεινα λίγο ικανοποιημένος και γύρισα στα γνωστά. Στην αρχή του καλοκαιριού κάποιος μου είπε για τα ubuntu και είπα γιατί δεν δοκιμάζω. Αρχικά έβαλα τα ubuntu. Όλα πήγαιναν μία χαρά μέχρι που άρχισε το ένα θέμα μετά το άλλο (έχω και ένα σχετικό post). Έκαναν τερματισμό απο μόνα τους, το screensaver κολούσε όλη την ώρα ( είτε μόνο του είτε με όλο στο σύστημα παρέα), το synaptic σταμάτησε να φορτώνει. Χωρίς εγώ να κάνω κάτι το ιδιαίτερο.
   Είπα δεν πειράζει... να δοκιμάσω το KDE. Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα. Αυτό κολούσε απο την εγκατάσταση!!! Έπρεπε να ρίξω την ταχύτητα του επεξεργαστή μονο και μόνο για να μην κολήσουν!!! Τέλος πάντων τα έβαλα. 8ώρες άντεξαν πρίν σταμάτήσουν να δουλεύουν τα adept και ΚSynaptics.Κάτι λένε για signal 11. Έψαξα στα bug reports αλλά η κατάσταση είναι απογοητευτική. Έπισης δεν δουλεύει το openoffice όταν πάω να εγκαταστήσω νέο λεξικό, με βάση όσα διάβασα στο περιοδικό σας (απλά κρασάρει).Με τόσα bugs απορώ πως συνεχίζουν να βγάζουν καινούριες εκδόσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Χρειάζομαι βοήθεια γιατί έχω και δουλειά να κάνω!!!!
Τι να κάνω ποιό distro να βάλω με ποιό desktop????? Ή τουλάχιστον πώς να φτιάξω αυτό.

Feisty
Τώρα κατεβάζω το PCLinuxOS. Ελπίζω να είναι πίο σταθερό απο το Kubuntu

Δεν ειναι ετσι ακριβως, οπως τα λες τα πραγματα, βεβαια, μα καθε τι στην αρχη, εχει τις δυσκολιες του.
-Συνεχισε με το PCLOS, θα το βρεις πολυ πιο ευκολο.
Μην απογοητευεσαι, δεν εισαι ο μονος που τη πατησε με την υπερδιαφημιση του Ubuntu & στο τελος απογοητευτηκε.
Κατεβασε το PCLOS, εγκατεστησε το & για οτι προβλημα εχεις ελα στο εκει forum, να το συζητησουμε.
Για τη βοηθεια σου, στο forum [url=http://www.linuxinsider.gr/forum/forum_posts.asp?TID=723&PN=1][διαβασε & αυτο/url]

Και κάτι άλλο, αν θυμάσαι που με είχες βοηθήσει με ένα πρόβλημα που είχα στην αρχή, που μου είπες βάλε την εντολή
gksudo gedit /boot/grub/menu.lst
και σβήσε τις διπλές γραμμές. Μου είχε δουλέψει τότε, αλλά τώρα μου το ξανάκανε και πήγα και το ξαναδιόρθωσα. Λες να είναι κανα bug???

Για το menu.lst δεν θυμάμαι σε τι αναφέρεσαι! :(
Πες περισσότερα.

Για το sudoers, σε εμένα παίζει η εντολή (και σώνει το αρχείο) αλλά στο kde με την kdesu. Μήπως πρέπει να δώσεις:
gksu gedit /etc/sudoers

Κι αν πάλι κάνει το ίδιο, άνοιξε ένα τερματικό (ALT+F2 > terminal ) και γράψε:
sudo nano /etc/sudoers

Μπα, τζίφος! Στην sudo nano /etc/sudoers δεν αντιδρά καθόλου και στην gksu gedit /etc/sudoers μου βγάζει πάλι το ίδιο μήνυμα σφάλματος

"Αδυναμία αποθήκευσης του αρχείου  /etc/sudoers.
Προσπαθείτε
ένα αποθηκεύσετε ένα αρχείο σε δίσκο μόνο για ανάγνωση. Βεβαιωθείτε ότι
έχετε πληκτρολογήσει σωστά την τοποθεσία και προσπαθήστε ξανά."

Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει...

Όσο για την άλλη περίπτωση, άστο ξέχνα το. Έτσι και αλλιώς το έλυσα.

Τι διανομή έχεις;

To
sudo -i
nano /etc/sudoers

δουλεύει;

Το
su
nano /etc/sudoers

δουλεύει;