Ολικό backup & bare-metal-restore

johnrob | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 5' | 7

Έως και πρόσφατα ήμουν αντιμέτωπος με το πρόβλημα μιας καλής εφαρμογής για ολικό backup και bare-metal-restore ή cloning εγκαταστάσεων Linux. Γνώριζα οτι υπήρχαν κάποιες λύσεις, είχαν όμως συγκεκριμένα και σοβαρά μειονεκτήματα:

1. Το dd μαζί με κάποιο σκριπτάκι είναι καταλληλότερο για incremental back-ups και άν θέλεις να κάνεις imaging σε ολόκληρο δίσκο δημιουργεί τεράστια αρχεία (γιατί σώζει και τα κενά clusters...)
2. Εμπορικές εφαρμογές όπως το Acronis, Ghost (είχα ήδη το Ghost 2003) λειτουργούν μια χαρά σε ext2/ext3 όχι όμως σε άλλα FS (και ο δίσκος που με ενδιέφερε είναι σε XFS...άρα τζίφος!!!)
3. To PartImage υπήρχε για συγκεκριμένες partitions δεν έλυνε το πρόβλημα της συνολικής αποκατάστασης του δίσκου (δηλαδή τι θα συμβεί με το MBR, τον bootloader κ.λ.π.)
4. Το να εγκατασταθεί μια σύγχρονη διανομή μπορεί να μην είναι τραγικά χρονοβόρο, το να εγκατασταθούν όμως όλα τα patches, οι ρυθμίσεις και οι επιπλέον εφαρμογές συνεπάγεται αρκετό χρόνο και ανάγκες σε bandwidth...

Μόλις πρόσφατα βρήκα τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα και λέγεται DRBL/Clonezilla + GParted.

Τα DRBL/Clonezilla είναι ένα πακέτο εφαρμογών που μπορεί να παίξει από τον πλήρη ρόλο ενός backup server για εταιρικό περιβάλλον έως και το απλό backup/cloning ενός μόνο μηχανήματος. Σε συνεργασία με το πολυ γνωστό GParted μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα bare-metal-restore σε ένα νέο δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Ανακάλυψα τα δύο εργαλεία ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και αφού τα δοκίμασα και βεβαιώθηκα οτι λειτουργούν εντάξει (τουλάχιστον λειτούργησαν για μένα...), αλληλογράφησα αρκετά με τους developers και των δύο πακέτων με αποτέλεσμα να προκύψουν δύο συμπτυγμένα LiveCD (το ένα από τον LarryT του GParted-LiveCD και το άλλο από τoν Stephen Shiau και την υπόλοιπη ομάδα του DRBL) με ανάλογη λειτουργικότητα:

1. Το DRBL-LiveCD της ομάδας του DRBL/Clonezilla (προέρχεται από ένα ερευνητικό κέντρο της Ταϊβάν) που ενσωματώνει σε ένα Debian LiveCD και το Clonezilla αλλά και το GParted. Μπορείτε να το βρείτε εδώ:
http://opensource.nchc.org.tw/drbl-live/testing/
και τεκμηρίωση εδώ:
http://drbl.sourceforge.net

2. Το GParted-Clonezilla LiveCD όπου απλά ενσωματώνει μέσω GRUB δύο διαφορετικές boot images, μια το Clonezilla LiveCD και μια του GParted LiveCD. Μπορείτε να το βρείτε μαζί με τεκμηρίωση εδώ:
http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

Με τα παραπάνω εργαλεία πήρα backup από μια εγκατάσταση openSUSE 10.1 x86-64 σε σκληρό δίσκο IDE 80Gb (swap + 2 XFS partitions) το οποίο χρησιμοποίησα για bare-metal-restore σε ένα δίσκο  320Gb. Ολικός χρόνος λιγότερο από 90 λεπτά. Το restore πήρε μόλις 20 λεπτά + περίπου 1 ώρα για το τελικό resizing των partitions (ώστε να εκμεταλλεύονται το χώρο του νέου δίσκου...).

Έχω γράψει ένα αναλυτικό tutorial εδώ:
http://forums.suselinuxsupport.de/index.php?showtopic=52250
και εδώ:
http://www.linuxquestions.org/linux/answers/Applications_GUI _Multimedia/How_to_Backup_Restore_Your_Installation


Φιλικά

====================================================
Υ.Γ.: Όταν προσπαθούσα να πείσω χρόνια πάσχοντες από παραθυρίτιδα για τις απίστευτες δυνατότητες του Puppy νόμιζαν οτι τους κοροϊδεύω. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να πάρω το αίμα μου πίσω αποδεικνύοντας το ταχύτερα συναρμολογούμενο μηχάνημα για πρόσβαση στο διαδίκτυο σε μερικούς παθόντες: Χύμα τροφοδοτικό+μητρική+επεξεργαστής+μνήμη+κάρτα γραφικών+πληκτρολόγιο+ποντίκι+1 φλασάκι USB και σε 9.5 λεπτά το συνδέετε με το router και ξεκινάτε (η άλλη διάσταση στα LEGO)

linuxformat2007-5-24 15:59:12

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γειά σας,

Μόλις πήρα ένα lg laptop και με το που ολοκλήρωσα την εγκατάσταση windows και linux στο σύστημα μου βγήκε ελαττωματικό (το λαμπάκι hibernation πάντα ανοικτό και το laptop ανάβει μόνο αφού πατήσω το κουμπί μερικές φορές).

Έτσι θα έρθουν να το παραλάβουν την Δευτέρα με σκοπό να το επισκευάσουν.

Αυτο που θέλω να ρωτήσω είναι το αν γνωρίζει κάποιος το πως μπορώ να πάρω ένα backup το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο τα data αλλά και partitions και boot sectors έτσι ώστε αν μου αλλάξουν σκληρό να μπορώ να κάνω restore το παλιό μου σύστημα στην μορφή που ήταν (linux configuration, packages etc... και γιατί όχι και windows...).

Μήπως ζητάω πολλά; Χρησιμοποιώ fedora core 6 με τον τελευταίο kernel.

Σας ευχαριστώ

Πολύ καλό tutorial, έψαχνα για ένα τέτοιο λογισμικό πολύ καιρό αλλά δεν είχα βρει κάτι για χρήση σε server με multicasting των images στους clients.

Έχω ένα προβληματάκι μόνο. Κάνω δοκιμές με SLED 10 ως server και μου βγάζει μήνυμα όταν δίνω ./drbl-all-services start ότι δε μπορεί να ξεκινήσει τo service ypbind.

Καμιά ιδέα?

Δεν το έχω μεταχειριστεί ποτέ για multicasting. Μόνο για single-machine cloning. Ο ασφαλέστερος και ταχύτερος τρόπος είναι να ρωτήσεις απευθείας στην "πηγή" . Γράψε ένα post στο forum του DRBL:
http://drbl.sourceforge.net/  επιλογή --> forum

Αν χρειάζεσαι επειγόντως βοήθεια στείλε ένα e-mail στον Steven Shiau (η διεύθυνση του είναι στην κεφαλή του site...). Είναι εξαιρετικά συνεργάσιμος.

Καλή τύχη

...Πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα γραφόμενα για το MONDO . Δεν το έχω δοκιμάσει όμως, ούτε έχω βρεί λεπτομερείς οδηγίες για το πως δουλεύει. Το κυριότερο, δεν είναι σαφές αν σώζει όλα τα tracks του σκληρού δίσκου (κακό αυτό αν είναι έτσι...) ή μόνο όσα χρησιμοποιούνται...

Αν κάποιος έχει εμπειρία από το MONDO, ας γράψει δύο λόγια...

Χρησιμοποίησα το clonezilla live-cd του τελευταίου τεύχους για το partition που έχω εγκατεστημένο to ubuntu.Σε περίπτωση(κούφια η ώρα) που κάτι κρασάρει ή έστω κάνω format το partition και του ρίξω πάλι το image, θα λειτουργήσει το μηχάνημα στην κατάσταση που ήταν όταν πήρα το image,ή κάτι μου διαφεύγει?Ο δίσκος toy partition έχει και partition winxp.
Όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει για έχω ψιλομπερδευτεί.
Ευχαριστώ παιδιά.