Εγκατάσταση Golem Window Manager σε Gentoo Linux.

rpil | Παρ, 06/19/2015 - 16:32 | 6' | 0

Αν ασχολείστε με τους μινιμαλιστικούς window managers και σας αρέσει να πειραματίζεσθε μ' αυτούς, τότε ίσωςνα σας ενδιαφέρει ο Golem.

Πρόκειται για έναν ελαφρύ και ευέλικτο διαχειριστή παραθύρων, που κινείται ανάμεσα σε Ε16 και Window Maker.

Ο οδηγός απευθύνεται σε χρήστες Gentoo, καθώς μέχρι στιγμής τον έχω ενεργοποιήσει σε τρεις εγκαταστάσεις Gentoo (δύο dekstops και ένα laptop), ενώ οι προσπάθειες που έκανα να τον περάσω σε Debian based διανομές (Crunchbang και PCLinuxOS), απέτυχαν παταγωδώς! Συνεπώς, υποθέτω ότι για όλα τα αντίστοιχα συστήματα, μάλλον είναι ασύμβατος.

Επειδή οι developers του Gentoo έχουν αφαιρέσει το πακέτο από το portage, το κατεβάζουμε από την σελίδα του στο sourgeforce και το παρακάτω link:

http://sourceforge.net/projects/golem/

Αποσυμπιέζουμε το αρχείο με το όνομα golem-0.0.6.tar.bz2 στο αρχείο /usr/local/portage/x11-wm (αν δεν υπάρχει, το δημιουργούμε). Μέσα στο /usr/local/portage δημιουργούμε παράλληλα το folder metadata και μέσα φτιάχνουμε ένα file με το όνομα layout.conf όπου μέσα γράφουμε

masters = gentoo

Μπαίνουμε στο αρχείο golem-0.0.6 που αποσυμπιέσαμε και δίνουμε αρχικά την πρώτη από τις τρεις εντολές εγκατάστασης:

./configure 

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, δίνουμε

make 

Εδώ, θα μάς βγάλει το παρακάτω λάθος:
 

-----[ entering shared ]-----

CC /home/user/Downloads/golem-0.0.6/complib/shared/cl_threadpool.o

In file included from /home/user/Downloads/golem-0.0.6/complib/cl_atomic_osd.h:87:0,

from /home/user/Downloads/golem-0.0.6/complib/cl_atomic.h:84,

from cl_threadpool.c:82: /home/user/Downloads/golem-0.0.6/complib/asm-i386/cl_atomic_asm.h:104:24:

fatal error: asm/atomic.h: No such file or directory

compilation terminated. 

Δεν πτοούμααστε! Μπαίνουμε στο αρχείο /home/user/Downloads/golem-0.0.6/complib/asm-i386/ και ανοίγουμε το αρχείο cl_atomic_asm.h. Διαγράφουμε τις παρακάτω γραμμές:
 

#ifdef LINUX

#include <asm/system.h>
/* #include <asm/atomic.h> */
#else
/* #include <i386/atomic.h> */
#endif

Ξαναδίνουμε την εντολή

make 

και ολοκληρώνεται κανονικά. Στη συνέχεια, τον εγκαθιστούμε στο σύστημά μας, με την τρίτη και τελευταία εντολή

make install 

Αφού εγκατασταθεί, θα κάνουμε reboot και θα βρούμε τον Golem ανάμεσα στις επιλογές μας στον Display Manager που χρησιμοποιούμε (ο kdm που χρησιμοποιώ εγώ, τον βλέπει μια χαρά).

Με το που μπούμε στην session του Golem, πιθανόν να απογοητευθούμε, αφού θ' αντικρύσουμε μια μαύρη οθόνη με δύο εικονίδια επάνω δεξιά, το ένα του ...BSD (Beastie) και το άλλο του ...Netscape! Αυτό συμβαίνει, γιατί το project είναι παρατημένο από το 2007. Μπορούμε όμως να τον διαμορφώσουμε όπως εμείς επιθυμούμε, αφού είναι αρκετά παραμετροποιήσιμος. Μας φέρνει στο μυαλό έναν συνδυασμό Ε16 με Window Maker.

Οι ρυθμίσεις του, μπορούν να γίνουν από το αρχείο /usr/local/share/golem, όπου υπάρχει το αρχείο golemrc. Από εκεί μπορούμε να καθορίσουμε το θέμα που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε ως window decoration. Τα θέματα που χρησιμοποιεί ο Golem είναι άλλα αρκετά ευχάριστα και άλλα εντελώς κακόγουστα! Εκτός από τα default θέματα που έρχονται με το πακέτο, μπορεί κανείς να κατεβάσει και έξτρα θέματα από την σελίδα του project:

http://golem.sourceforge.net/themes.html

Στο golemrc υπάρχουν και οι συνδυασμοί για hotkeys, τα οποία προσωπικά δεν χρησιμοποιώ. Υπάρχει μενού που εμφανίζεται με δεξί κλικ στο ποντίκι, το οποίο όμως είναι απαρχαιωμένο και μπορεί κανείς να το αλλάξει μέσω του αρχείου /usr/local/share/golem/plugins/simple_menus/rc, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες εφαρμογές με τις επιθυμητές. Μέσω του plugins/pier, μπορεί κανείς ν' αντικαταστήσει τα εικονίδια του Beastie και του Netscape με τα όποια επιθυμεί. Όταν ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις, μπορείτε να επιλέξετε wallpaper μέσω του Nitrogen και η γλώσσα αλλάζει από το setxkbmap.

Ο Golem είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όποιον βαρέθηκε τους συνηθισμένους window managers.

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)