Linux Inside #8: Εκπαίδευση με ανοικτά εργαλεία

Editorial

Φίλε αναγνώστη,

Λίγες μέρες πριν γράψω αυτό το κείμενο, το Linux Foundation δημοσίευσε την ετήσια Αναφορά του για τον πυρήνα Linux. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο θεμέλιος λίθος του λειτουργικού συστήματος που όλοι αγαπάμε και «δανείζει» το όνομά του και στο περιοδικό μας, είναι στην καλύτερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Αν και οι γραμμές κώδικα (LOC) δεν είναι ποιοτικός δείκτης, ωστόσο ο πυρήνας Linux έχει φτάσει πλέον στα 15 εκ. γραμμές από 13 εκ. που ήταν το 2010. Μάλιστα, μέσα σε έναν μόνο χρόνο προστέθηκαν 2 εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Αυτό δείχνει πόσο ζωντανό πράγμα είναι αυτός ο πυρήνας, ίσως όμως δείχνει και πόσο μεγάλος έχει αρχίσει να γίνεται...

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι προγραμματιστές ασχολούνται με την ανάπτυξή του. Από τους 400 προγραμματιστές του 2005, φτάσαμε να υπάρχουν 1300 developers που συνεισέφεραν με κώδικα το 2011. Και μάλιστα, για να αναιρεθεί το χαζό επιχείρημα όσων λένε ότι ο κώδικας που μπαίνει στο Linux δεν είναι πάντα ποιοτικός (λες και γίνεται να περάσει κάτι τέτοιο από τα άγρυπνα βλέμματα των subsystem maintainers του πυρήνα), η συντριπτική πλειοψηφία των 1300 προγραμματιστών είναι επαγγελματίες, με την έννοια ότι πληρώνονται από κάποια εταιρεία για τη δουλειά τους.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι φυσικά η συνεισφορά των εταιρειών. Εδώ την πρώτη θέση με διαφορά καταλαμβάνει η κραταιά Red Hat με 31.261 αλλαγές και ακολουθούν σχεδόν σε ισοδυναμία η Novell με 16.738 αλλαγές, η Intel με 16.219 αλλαγές και η IΒΜ με 16.073 αλλαγές. Από κει και κάτω είναι η Oracle, η Nokia και... μισό λεπτό! Στην 17η θέση ξεχωρίζει ένα όνομα που δεν θα περίμενε να δει κανείς ποτέ. Πρόκειται για την Microsoft. Ναι, η εταιρεία από το Ρεντμοντ φαίνεται ότι κατάλαβε ότι ο «καρκίνος» του Linux δεν φεύγει με τίποτα, οπότε πήγε με το «ρεύμα» και πληρώνει κι εκείνη πλέον προγραμματιστές για να γράφουν ανοικτό κώδικα που διανέμεται μαζί με τον όλο πηρύνα Linux υπό την άδεια GPL. Πως αλλάζουν οι καιροί....

Ένα ακόμα θέμα που μου έκανε «κλικ» τον τελευταίο καιρό είναι φυσικά η κατάσταση του GNOME 3. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι, αν και λόγω της ενασχόλησής μου με το Qt Toolkit προτιμώ το KDE, μου άρεσαν πάντα και οι διανομές με GNOME ειδικά για εταιρικά περιβάλλοντα– αυτή τη στιγμή γράφω π.χ. από το Ubuntu 12.04. Υπάρχει ένα θέμα όμως με τις πρόσφατες αποφάσεις των σχεδιαστών του GNOME. Αποφάσισαν π.χ. να ξεκινάνε όλες οι εφαρμογές σε πλήρη οθόνη. Δεκτό. Ας είναι επιλογή όμως, όχι προεπιλογή. Αποφάσισαν επίσης να σπάσουν τα μενού των εφαρμογών. Για κάποιο λόγο, ο χρήστης της εφαρμογής θα πρέπει να ξέρει όχι μόνο ποια επιλογή ψάχνει αλλά και αν η επιλογή αυτή αφορά όλη την εφαρμογή ή μόνο για το παράθυρο που βλέπει. Μπορεί η αλλαγή αυτή να έχει κάποια λογική, ή να είναι όντως χρήσιμη, προσωπικά όμως δεν την καταλαβαίνω αυτήν την στιγμή.

Και αυτό που δεν καταλαβαίνω κυρίως με τους σχεδιαστές του GNOME είναι γιατί προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξουν τα πάντα από όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τον τρόπο χρήσης των υπολογιστών. Το GNOME φημιζόταν για τις μικρές, διορθωτικές αλλαγές του και έτσι το προτείναμε σε όλους τους νέους χρήστες με το σκεπτικό ότι δεν θα μπερδεύονται συνέχεια με δεκάδες αλλαγές και επιλογές όπως π.χ. στο KDE. Με το  GNOME 3 όμως οι designers τα άλλαξαν αυτά. Όχι μόνο προσπάθησαν να κάνουν «αλλαγή παραδείγματος», με μια δικής τους έμπνευσης επιφάνεια εργασίας, αλλά επιχείρησαν να ικανοποιήσουν με τη μία πολλών ειδών χρήστες (PC, laptop, tablets, κλπ). Φοβάμαι όμως ότι με μία πέτρα δεν μπορείς να πετύχεις όλους τους στόχους. Απεναντίας, κινδυνεύεις να μην πετύχεις κανέναν.

Τέλος, θέλω να διευκρινίσω ότι ο λόγος της καθυστέρησης αυτού του τεύχους ήταν ο απροσδόκητος θάνατος της μητέρας μου στις 22 Μαρτίου. Θυμάμαι ότι πάντα με ρώταγε αν τελείωσα με το «νέο Linux» (έτσι έλεγε κάθε νέο τεύχος του περιοδικού μας), και παρότι δεν καταλάβαινε τίποτα από όσα γράφουμε του έριχνε μια ματιά. Γι' αυτό το λόγο, επιτρέψτε μου να αφιερώσω στη μνήμη της αυτό το τεύχος που κυκλοφόρησε στην πιο δύσκολη περίοδο για εμένα. Αντίο μάνα, το βγάλαμε το νέο Linux...

Φιλικά,

Δημήτρης Καλαμαράς
27/04/2012
 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

>> ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • Ανοικτός Κώδικας στην Εκπαίδευση
    Ένας αφοσιωμένος δάσκαλος από τη Φλώρινα, ο Γιάννης Κασκαμανίδης, σε μυεί στα εργαλεία του ελεύθερου λογισμικού που σου επιτρέπουν να κατασκευάζεις και να μοιράζεσαι τη γνώση.

 

>> HIGHLIGHTS

  • ΕΛΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα
    Ο Δημοσθένης Κόπτσης παρουσιάζει με αναλυτικό τρόπο (πιο αναλυτικά δεν γίνεται!) όλους τους τρόπους που μπορεί να σκεφτεί για υπάρξει κέρδος με χρήση ανοικτού κώδικα!
  • Ο πόλεμος των Gnome Shells
    Ο Δημοσθένης Κόπτσης συγκρίνει το Cinnammon με το Shell και το Unity. Όχι για να ξέρεις πριν «αγοράσεις», αλλά για να δείξει ότι καταλήγουμε με τρεις λύσεις για το ίδιο πράγμα...
  • Summer of Code 2012
    O Σίμος Ξενιτέλλης γράφει για το φετινό καλοκαίρι του κώδικα που σπονσοράρει και πάλι η Google.

>> LINUX LABS

  • Μουσική στο Linux
    Ο Kώστας Τσολάκογλου συνθέτει ήχους με την εκπληκτική γλώσσα προγραμματισμού ήχων sclang.
  • Φτιάξε το δικό σου Barcode Scanner
    O Γιάννης Τουλής υλοποιεί μια ωραία ιδέα: να μετατρέψεις την webcam του υπολογιστή σου σε scanner ώστε να «διαβάζει» κωδικούς barcode με απλό τρόπο.
  • Mozilla Firefox
    Ο Βαγγέλης Πετσιάς παρουσιάζει τα νέα χαρακτηριστικά που μας έφεραν οι νέες εκδόσεις του browser της Mozilla.
  • Salix OS
    Ο Διονύσης Συρμαλής εξηγεί πόσο εύκολο είναι να στήσεις την καλύτερη ελληνική διανομή Linux. Και στο DVD μια ειδική έκδοση του Salix 13.37 ζητά μια θέση στα partitions σου.
  • Robotic OS
    Οι Κώστας Σιώζιος, Διονύσης Διαμαντόπουλος και Θανάσης Δουκλιάς γράφουν μια εισαγωγή σε ένα λειτουργικό αποκλειστικά για ανάπτυξη ρομπότ.
  • Εισαγωγή στα CSS
    Ο Προκόπης Μελάχρης σε μαθαίνει να γράφεις τα δικά σου stylesheets για να υλοποιείς όμορφες ιστοσελίδες.
  • Virtualization με KVM
    Ο Βαγγέλης Μπαλάσκας σε καλεί να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες του επεξεργαστή σου στο virtualization.
  • Vim Tricks II
    Ο Γιώργος Καργιωτάκης σε ρίχνει στα βαθιά του Vim για να γράφεις κώδικα ή κείμενα με ταχύτητα σε περιβάλλον κονσόλας.
  • OwnCloud
    Ο Κώστας Ιωσηφίδης στήνει ένα ιδιωτικό σύστημα cloud computing για να μην δίνεις αλλού τα δεδομένα σου!
  • LTSP στα σχολεία
    Ο Γιώργος με τον Στέλιο την Ελένη και τον Στάθη προτείνουν να «σώσεις» το σχολικό εργαστήριο σου με το Ubuntu Linux LTSP. Αυτοί τα κατάφεραν. Εσύ τι θα κάνεις;
  • Εφαρμογές σε Vala
    Ο Κωνσταντίνος Αποστόλου επιμένει στο GNOME με μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, που επιτρέπει να φτιάχνεις παραθυρικές εφαρμογές με ελάχιστο κώδικα.

>> ΓΙΑ UBERGEEKS

  • HTML 5
    Ο υποφαινόμενος δείχνει μερικά από τα όμορφα νέα κόλπα που προσφέρει σήμερα κιόλας η HTML5 για να ζωγραφίζεις σε καμβά και να φτιάχνεις πολυμεσικές ιστοσελίδες.
  • Προγραμματισμός σε Java
    Ο Κωνσταντίνος Δελησταύρου ξεκινά μια νέα σειρά οδηγών για να μάθεις να αναπτύσσεις τις δικές σου εφαρμογές Java. Ξεκινάμε από τα βασικά και φτάνουμε σε πιο προχωρημένα πράγματα.

>> ΔΟΚΙΜΕΣ

  • Διανομές
    Ο Διονύσης Συρμαλής δοκιμάζει και παρουσιάζει αναλυτικά τα CentOS 6.2, Pear OS X Linux 3, Slacko Puppy 5.3.1, Chakra 2012.02, openSUSE-Edu Li-f-e, και Sabayon 8
  • Εφαρμογές
    Ο Βαγγέλης Πετσιάς γράφει για προγράμματα που αξίζει να έχεις στο Linux σου: Psymon, Gespeaker, QSpeedTest, Yagoburn, YMono και I-nex...
  • Hardware
    Ο Δημοσθένης Κόπτσης παρουσιάζει συσκευές συμβατές με Linux. Αυτή τη φορά το παράκανε λίγο με τα μεγάφωνα :)
  • Linux Gaming
    Ο Δημοσθένης Κοπτσής έκανε την καρδιά του πέτρα, έπαιξε μέχρι τελικής πτώσης και μας παρουσιάζει τα παιχνίδια Phlipple, SuperTuxKart, Privateer, Liquid War

>> ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

  • Hackerspace
    Το Hackerspace Αθήνας απαριθμεί τα σημαντικότερα τεκταινόμενα του τελευταίου διμήνου για να μην σας ξεφεύγει τίποτα!
  • P-Space
    Μετά τη Θεσσαλονίκη, πάμε στην Πάτρα για να δούμε τι καλό φτιάχνουν τα καλά παιδιά στο hackerspace της πόλης...

>> ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ...ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ LINUX INSIDE

  • Ειδήσεις
    Τα σημαντικότερα γεγονότα του τελευταίου διμήνου με το πενάκι του Λευτέρη Κοσμά.
  • Το “μάτι” του πιγκουίνου
    Κριτικός σχολιασμός των ειδήσεων και παραλειπόμενα, η τακτική μας δόση από τον «χαζομπαμπά» Θοδωρή Λύτρα
  • OWASP Updates
    Ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου παρουσιάζει ρεαλιστικές προτάσεις για την ασφάλεια των web εφαρμογών μας.
  • Academia
    Ο Βασίλης Βλάχος γράφει για την Intel, την Τρίλιζα και την ανάγκη για εφαρμογές γραφείου στο Linux.
  • Linuxάκιας Junior
    Ο Χρήστoς Κοτζαμπάσης συνεχίζει να γράφει για τους νεαρότερους φίλους του Linux και μόνο!
  • Web applications
    H Ελένη Καζάνη παρουσιάζει sites που αξίζει να επισκεφθούμε.
  • Linux Market
    Ο υποφαινόμενος διαλέγει προσεκτικά προϊόντα από την τελευταία σοδιά του κόσμου του Linux ...
Περιεχόμενα DVD

Όπως πάντα, το συνοδευτικό DVD του περιοδικού μας είναι πραγματικό πολυ-εργαλείο! Από το αρχικό μενού, μπορείτε να δοκιμάσετε και να εγκαταστήσετε το Sabayon 8 με το τελευταίο KDE. Παράλληλα, μπορείτε να εγκαταστήσετε το ελαφρύ αλλά πανίσχυρο Salix OS 13.37 σε μια ειδική έκδοση αποκλειστικά για το Linux Inside. Επιπλέον, αν προτιμάτε τις πιο «αρχέγονες» διανομές, υπάρχει το Chakra 2012.02 με ή χωρίς κλειστούς οδηγούς.

Επίσης, στο μενού εκκίνησης θα βρείτε την επιλογή Rescue Tools που σας οδηγεί σε χρήσιμα εργαλεία, όπως το TinyCore για να εκκινήσετε παλιότερους υπολογιστές, το SuperGrubDisk για να επαναφέρετε το GRUB σας, το PartedMagic για να διορθώσετε προβλήματα στο δίσκο και να φτιάξετε κατατμήσεις, το memtest για έλεγχο της μνήμης, το HDD για να ελέγξετε τους δίσκους και το HDT για να δείτε το υλικό του υπολογιστή. Σύνολο, 8 διανομές σε πολλαπλό boot!

>> Sabayon 8 KDE

To Sabayon 8 έρχεται με Gnome 3.2.2 και KDE 4.7.8 αλλά επειδή πρόκειται για κυλιόμενη (rolling release) διανομή μπορείτε σχετικά εύκολα να εγκαταστήσετε ακόμα νεότερες εκδόσεις του αγαπημένου σας γραφικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, για τους νοσταλγούς υπάρχει το Cinnamon που προσομοιώνει το Gnome 2.x σε μεγάλο βαθμό και λειτουργεί με ικανοποιητική σταθερότητα. Τέλος, εδώ δεν θα βρείτε Firefox, αλλά Chromium.

>> Salix OS 13.37 Linux Inside edition

Σε αυτό το DVD θα βρείτε μια τροποποιημένη έκδοση του Salix OS αποκλειστικά για το Linuxinside. Όλη η δουλειά οφείλεται στο developer του Salix, Γιώργο Βλαχάβα, τον οποίο και ευχαριστούμε. Βασίζεται στο Slackware, με ελαφρύ και μοντέρνο περιβάλλον XFCE, είναι εξελληνισμένο, και προσφέρει όλες τις βασικές εφαρμογές (Firefox, LibreOffice, Gimp, κλπ) ενώ μπορείτε να εγκαταστήσετε ακόμα περισσότερες μέσω του διαχειριτή πακέτων. Δείτε τον οδηγό στη σελ. 62.

>> Chakra 2012.02

Το Chakra ξεκίνησε ως παρακλάδι του Arch Linux, αλλά από το 2010 ανεξαρτητοποιήθηκε με στόχο να γίνει μια ημι-κυλιόμενη διανομή με στόχο τους λάτρεις του KDE. Η ομάδα ανάπτυξης έχει φτιάξει ένα γρήγορο λειτουργικό σύστημα, με σχετικά απλή διαδικασία εγκατάστασης (αν και με προβλήματα) και η νέα έκδοση προσφέρει το KDE 4.8 με αποκλειστικά δικές του εφαρμογές. Έχει δικά του αποθετήρια, απλά εργαλεία διαχείρισης και αφήνει πολλές υποσχέσεις.

>> Puppel XFCE 5.2

Έχει γίνει παράδοση πλέον σε κάθε DVD, να βάζουμε το Puppel που έφτιαξε ο Alfisti ειδικά για το Linux Inside. Το «κουτάβι» τρέχει σε XFCE 4.6 και περιλαμβάνει Firefox και Mplayer. Επιπλέον είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά, με ελληνικό ορθογράφο! Μικρο, ταχύτατο, και πλούσιο σε δυνατότητες, με επιλογή για εγκατάσταση browser, το Ελληνικό Puppy θα βρει σίγουρα μια θέση στο flashάκι σας. Για την εγκατάσταση δείτε το how-to εδώ: http://goo.gl/Vjrfn

Σχόλια

Τα θερμά μου συλλυπητήρια Δημήτρη. Πρόσφατα έχασα τον πατέρα μου και καταλαβαίνω πως νιώθεις.
Θέλει πολύ κουράγιο αυτό που κάνεις τώρα.
Υ.Γ. Πολύ ενδιαφέρον το νέο τεύχος , συγχαρητήρια.  

Συλλυπητήρια Δημήτρη.  Τέτοια φουρτούνα και το βγάλατε το νέο Linux και πολύ καλό μάλιστα.

Οτι και να πω ειναι λιγο -  δεν υπαρχει κατι σαν την μανα.
Κουραγιο.... 

Συλλυπητήρια φίλε Δημήτρη ...
Εύχομαι ζωή σε σένα και στην οικογένειά σου και να τη θυμάστε ....
Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να εκφράσω γραπτώς τη λύπη μου, και να σου μεταδώσω το συναίσθημα...
Πρόσφατα πέθανε και η γιαγιά μου η οποία με μεγάλωσε και την αισθανόμουν σαν μάνα μου.
Είναι σίγουρο ότι η μητέρα σου θα πάει κοντά στο Θεό .....

Δημήτρη μου, ότι και να πω λίγο είναι ...
μάνα είναι μόνο μια ....
να είσαι γερός και δυνατός για να σε καμαρώνει από ψηλά ... 

Συλλυπητήρια Δημήτρη , για την μητέρα σου καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω τι σημαίνει αυτό, έτσι όπως το ανέφερες ήταν πολύ συγκινητικό...
Όσο για το περιοδικό πρέπει να κάνω αγώνα για να το βρώ (και δεν το βρίσκω πάντα) σκέφτομαι να γίνω συνδρομητής να τελειώνω με αυτή την ιστορία μόλις μαζέψω λίγα χρήματα θα κάνω συνδρομή.
Θα ήθελα στο περιοδικό να υπάρχουν και ένθετα που να αφορούν π.χ προγραμματισμό, αναλυτικό review σε νέες εφαρμογές / διανομές.